11 företag

Fitness

...

  Fitness

  Om du verkligen vill gå ner i vikt bör du både förbättra dina matvanor och se till att träna regelbundet. Genom att besöka ett sportcenter eller gym kan du gå ner i vikt genom att leva ett hälsosammare liv, där du tar in träning i din vardag. På grund av sport- och fitnesscenters popularitet har även antalet av dessa ökat. Därför kan det vara lättare att hitta ett gym nära dig. Men det gör det också svårare att bestämma sig för vilket företag man ska välja eller inte. Tycker du att det är svårt att välja mellan alla sportcenter i ditt område, som också täcker alla dina behov?

  Hälsa kan ses som närvaro eller frånvaro av sjukdom eller medicinskt uppmätta riskfaktorer hos en individ. För att beskriva hälsa mer generellt är det ett tillstånd av välbefinnande. Det kan vara både fysiskt och psykiskt, det kan handla om social hälsa. Återigen handlar allmän hälsa om mer än bara sjukdomar och skador. Hälsa speglar det komplexa samspelet mellan en persons genetik, livsstil och miljö. Generellt sett beror en persons hälsa på 2 saker: bestämningsfaktorer (faktorer som påverkar hälsan) och interventioner (åtgärder för att förbättra hälsan och de resurser som krävs för dessa insatser). Hälsa är grundläggande för en individs välbefinnande. Det återspeglar en persons relativa förmåga att engagera sig effektivt i samhället – förbättrade hälsoresultat stödjer bättre ekonomiska (WHO 2019), utbildningsmässiga (Suhrcke & Nieves 2011) och sociala (Burton 2010) resultat och villkor.

  Australiensare anses allmänt vara vid god hälsa och ha ett effektivt hälsosystem. Hur vet vi det? Vi jämför Australien med andra OECD-länder och vi använder Australian Health Performance Framework för att bedöma hälsan hos befolkningen och hälsosystemet. Den beskriver hälsoindikatorer som beskriver specifika delar av vår hälsa eller aspekter av vårt hälsosystems prestanda; den jämför också data för olika befolkningsgrupper, olika geografiska regioner och internationellt. Ramverket omfattar domänerna hälsotillstånd, hälsodeterminanter och hälsosystemet.


  Fitness

  "Hälsobestämningsfaktorer" är de många risk- och skyddsfaktorer som påverkar en persons hälsa. Figur 1 delar in bestämningsfaktorer i 4 grupper, där den huvudsakliga påverkansriktningen är från kontextuella faktorer (vida drag i samhället och miljöfaktorer) till mer direkta influenser (som blodtryck och kroppsvikt).

  Hälsoresultat påverkar och påverkas av hälsans sociala bestämningsfaktorer, ett begrepp som omfattar inte bara sociala utan även ekonomiska, politiska, kulturella och miljömässiga bestämningsfaktorer. Dessa är i grunden de villkor under vilka människor föds, växer, lever, arbetar och åldras (WHO 2019b). Alla dessa sociala bestämningsfaktorer samverkar med individers fysiska och psykologiska sammansättning. Dessutom kan faktorerna i varje ruta i figur 1 interagera och är nära kopplade till varandra. Se Determinants of Health Snapshots i Australiens Health Snapshots för mer information.

  Välj rätt för dig

  Oavsett var du bor så finns det oftast många olika alternativ för dig som vill träna. Du har såklart de vanliga gymmen du kan välja att gå till. Idag är det vanligt att varje stad har flera att välja på, en del fokuserar på gruppklasser, en del erbjuder nyare träningsutrustning och ett stort utbud av utrustning, en del fokuserar på att skapa en bra miljö bland kunderna. Som regel måste man köpa ett medlemskap för en längre tid i taget och det kan snabbt kosta mycket.

  Men tänk om du inte är intresserad av ett gym och vill testa något annat? För dig som har tröttnat på träningsredskap och maskiner finns det flera andra lösningar. Du kan välja att gå på yoga eller pilates. Det finns ställen som är specialiserade på just det. Träning av denna typ skiljer sig naturligtvis från vanlig träning i en studio. Ändå har de många fördelar, de har god effekt på både fysisk och psykisk hälsa.

  Om ingen av dem fungerar för dig kan du överväga att simma. Det ska vanligtvis finnas en pool någonstans i närheten. Simning i sig är en bra övning, det underlättar även för ryggen om du har problem med det.

  Generellt sett kan du alltid vara kreativ när det kommer till din egen träning. Fundera på vad som passar dig och vad som är säkert för dig att göra. Vilka aktiviteter du måste undvika på grund av en skada du har och vilka aktiviteter ger dig bäst resultat. Oavsett om det är gymmet, yogan, simning, cykling eller jogging, det är upp till dig. Det viktigaste är att du kommer att uppnå önskat resultat över tid och ha roligt i processen.

  Hälsosystemets insatser

  Hälsosystemet stöder landets hälsa genom att behandla sjukdomar, förebygga sjukdomar och upprätthålla människors hälsa. Health System Overview beskriver hur Australiens hälsosystem fungerar. Ett välfungerande hälsosystem säkerställer att människor håller sig så friska som möjligt så länge som möjligt. Australiens hälsosystem underlättar detta genom att erbjuda tjänster som sjukhus och primärvård med snabb tillgång till förebyggande åtgärder som immunisering och vaccination. Medicinsk forskning och hälsofrämjande är också avgörande delar av systemet som stödjer människors hälsa. Se även ögonblicksbilder av hälsosystemet i Australiens hälsoöversikter.

  Läs recensioner från andra kunder – genom erfarenheter, åsikter och klagomål kan du få reda på exakt vilket sportcenter du ska anmäla dig till. På så sätt blir ditt val inte bara enklare, utan det ökar också dina chanser att hitta ett bra gym som är värt pengarna.