Julen är här och likaså julmaten - så här kan du maxa ditt julbord i år

Julaftonen är bara några veckor bort och julbordet måste förberedas i god tid. Oavsett om man ska tillreda de flesta rätterna själv eller köpa dem, är det verkligen dags att börja skriva en checklista på allting man vill ha med. Eftersom julen är en av de största högtiderna i vårt avlånga land vill man bli så nöjd som möjligt, och som tur är gillar de allra flesta av oss att äta samma julmat varje år. I denna artikel ska vi ta en närmare titt på saker man kan fylla sitt julbord med, men även vart man kan vända sig för att köpa julpynt och var man kan läsa recensioner om företag.

Historien bakom julbord

Julbord är precis vad det låter som, en uppdukad buffé med mat som äts kring jul i flera olika länder. Själva ordet “julbord” började först användas på svenska under 1800-talet, trots att traditionen med mycket mat under en högtid funnits med betydligt längre än så. Många av länderna i Norden har flera saker och rätter gemensamt på julbordet men till exempel det finska julbordet har specifika inslag som solrosor, karelsk stek samt jultårta till efterrätt. Under årens gång har det kommit och gått rätter på julbordet och trots att några av traditionerna från äldre dar fortfarande finns kvar, har vi idag ett mer modernt julbord. Under 1900-talet var det redan vanligt att servera prinskorv, gravad lax samt julskinka medans köttbullarna först blev vanliga hela sjuttio år senare.Till julmaten brukar det serveras flera olika drycker beroende på grupp av människor, men många dricker julmust till maten och glögg till efterrätten.

Det klassiska julbordet

Även fast alla familjer har olika traditioner och favoriträtter, finns det många rätter de allra flesta tyr sig till. På ett julbord finns det inget rätt eller fel, utan man ska bara servera saker man känner sig bekväm med så om du i år tänker köra på vegetarisk julmat är det helt okej. Om du nu inför jul har svårt att komma på alla rätter du vill inkludera på ditt julbord kan vi hjälpa dig. Nedan kommer du få tips på mat och dryck man kan servera till jul.

Julgröt är något som många väljer att inkludera vid jul. Inte nödvändigtvis till julbordet men kanske under juletider eller varför inte på julaftonsmorgonen. Senare under dagen värmer man kanske upp en mugg glögg och avnjuter några pepparkakor eller mandelmusslor, medans det riktiga julbordet är under förberedelser. Vi nämnde redan flera rätter som finns på mångas julbord men vi måste även tillägga senapssill, kalvsylta, hovmästarsås samt revben.

Förberedelser inför jul

I dessa tider känner många av julstressen, vilket egentligen är helt onödigt. Många saker kan man förbereda redan innan julen, varav julklapparna kan köpas redan under Black Friday och att griljera julskinka är något man kan göra timmar eller även dagar innan gästerna kommer. Trots att det är väldigt mysigt att julhandla i fysiska butiker, är det i många fall smidigare att beställa på nätet. Nedan kommer några hemsidor där du både kan köpa julklappar men även saker till julbordet.

24.se - Ett företag med 10 000 produkter i sitt sortimemnt. De säljer allting mellan datortillbehör till lampor och inför jul har de en anpassad kategori med julklappstips samt en kategori för julklappsspelet.

Cooper´s Candy - Företag som säljer godis, snacks och mycket mer. Hos dem kan du hitta årets adventskalender eller varför inte dekorationer till ditt alldeles egna pepparkakshus.

Partyhallen - Om du vill gå all-in med julpynt och dekorationer kan du kolla in detta företagets sortiment. De säljer dansande tomtar och tomtedräkter tills pappa ska iväg och köpa tidningen. Om du planerar på att ha en spektakulär nyårsfest har Partyhallen säkert något passande.

Om du kollat in dessa nätbutiker och ändå inte hittat något du vill köpa till dig själv eller dina nära och kära ska du inte tappa hoppet. Det finns så många alternativ på marknaden och som tur är kan du gratis läsa recensioner om företag här inne på ReviewsBird. Oavsett om du är ute efter en upplevelse, en ny dator från Dustin Home eller varför inte en billig pryl från Ali Express kan du läsa omdömen hos oss. Vi vill att alla ska ha möjligheten att bli så nöjda som möjligt över sina inköp, och genom att skriva recensioner på endast några meningar kan man hjälpa hur många som helst där ute.

Av Frida