Jul - här är allting du behöver veta om den glittrande julhögtiden

För många är julen den bästa högtiden på hela året. Man får spendera tid med vänner och familj som man älskar och trots att alla familjer har olika traditioner finns det många saker som knyter oss samman. Redan i början på december börjar många julpynta sitt hem och trädgård och de 24 dagarna inför jul räknas ned med spänning. I denna artikel kommer vi att läsa mer om julen och dess historia men även ta en titt på olika traditioner världen över samt vart du ska vända dig för att köpa julklappar.

Julens historia

Julhögtiden är främst en kristen högtid som firas världen över av miljarder människor. Högtiden har i grund och botten börjat firas eftersom vi vill hedra minnet av Jesu födelse, men under årens gång har traditioner både kommit och gått. Julfirandet ser olika ut beroende på var i världen vi befinner oss, men i denna artikel ska vi ta en närmare titt på hur julen firas i Sverige men även i andra delar av världen. I Sverige firar vi jul den 24 december, som sedan följs av flera röda dagar och en vecka senare firas nyår. Många avslutar sitt julfirande efter julaftonen samt de två juldagarna, men faktum är att julen först är slut tjugo dagar efter jul, vilket betyder den 13 januari. Det är dagen då många låter julpyntet åka tillbaka till förrådet för att istället välkomnande det nya året och allting det för med sig.

Jultraditioner i Sverige

I vårt avlånga land har vi många jultraditioner och för en stor del av befolkningen är jul en viktig del av året. Många har mycket fler lediga dagar under december månad jämfört med de resterande månaderna och trots att julen för många för med sig stress, är det en harmonisk tid. Nedan kommer en lista på några traditioner som många svenskar tyr sig till under december och i synnerhet jul.

Adventskalender - Allt som oftast är vi så taggade på att fira jul att vi börjar räkna ned dagarna redan från första december. I dagsläget finns det hur många adventskalendrar som helst att välja mellan, så det gäller att kolla igenom alla nätbutiker för att hitta den man tycker bäst om.

Julklappar - Jultomten kommer med julklappar till hela familjen under julaftonskvällen. Om det är den riktiga jultomten eller pappa i tomtedräkt är något vi aldrig kommer få veta, men oavsett är det en tradition som åtminstone många barnfamiljer årligen gör. I Sverige och flera länder i Nordeuropa brukar ge varandra julklappar under julaftonen medans andra länder öppnar dem på juldagsmorgonen. Under årens gång har även julklapparna förändras betydligt och förr var det vanligt att man gav bort något man själv tillverkat som kanske en figur i trä eller sylt. Många känner kanske viss ångest eller oro att det inte har råd att köpa så många julklappar de hade önskat, men man ska aldrig glömma att det är tanken som räknas. Dina nära och kära vill hellre att du sparar dina pengar än att du köper saker du inte har råd med. Om du vill spara några kronor denna jul kan du skapa dina egna julklappar. Här på ReviewsBird kan du kolla vilka butiker inom kontor, hobby och fest som säljer passande produkter för pyssel.

Julgran - Är egentligen bara ett dekorerat barrträd, men ack så mycket julstämning den ger. Julgranar används både inom- och utomhus och granen vi alla känner till idag har sitt ursprung redan från 1400- och 1500 talet. Förr var det vanligt att man hade levande stearinljus i sin julgran men som tur är har vi kommit på smartare lösningar och idag använder vi icke-brandfarliga elektriska ljus. Alla har sin egna stil när det kommer till julgranen och medans vissa vill ha en stilren gran klädd i vitt och guld, gillar många den mer hektiska stilen med bollar i alla färger samt mång glitterband.

Julpynt - I denna kategori ingår även julgranen som vi redan diskuterade men det finns så mycket mer julpynt. Här väljer många att gå all-in medans andra föredrar en mer minimalistisk stil med en färre mängd pynt. Att julpynta i sig är ett harmoniskt sätt att spendera en annars mörk vinterkväll, men det ökar även julstämningen att fylla sitt hem med röda små tomtar. Vissa vill ha sitt julpynt borttaget redan vid nyår, men de allra flesta brukar utgå från citatet “tjugondag knut körs julen ut”.

Julbord - Julklappar och jultomten är två saker som utgör en stor del av mångas jul, men vad vore julen utan julbordet? I Sverige brukar vi tjuvstarta och redan innan julen äta julbord på någon restaurang, men det är något särskilt med att samla alla släktingar under julaftonen och hugga in i skinkan, sill och dopp i grytan. Om det är ditt jobb att i år stå för skinkan ska du inte glömma att kolla in detta inlägg där vi samlat julskinka recept och dylikt. Det finns inget rätt och fel gällande julbordet och vill din familj hellre beställa hem en pizza är det helt okej. Inför julen 2022 har vi dessvärre sett att matpriserna har tagit ett markant steg uppåt, men tro oss när vi säger att det går att få ihop ett gott och mysigt julbord trots att budgeten inte riktigt är som du önskat.

Jul är en familjehögtid

Oavsett gammal eller ung njuter vi alla av att fira jul tillsammans med dem vi älskar som mest, men med alla klappar och jultomtar är det tydligt att julen är en högtid som ofta riktar sig till barnen i familjen. Redan innan julaftonen burkar barnen sätta sig ned och skriva en önskelista som tomten sedan förhoppningsvis får tag i. Alla barn förtjänar att ha en underbar jul utan några oroligheter och initiativet en vit jul är något som allt fler hushåll och familjer brukar utgå från. Många föräldrar kan känna en stor ekonomisk stress inför jul, vilket det inte ska behöva göra. Barnen kommer uppskatta att vara med familjen och kanske få en liten julklapp som inte behöver kosta mycket. Julstressen påverkar många och man måste komma ihåg att allt inte behöver vara perfekt.

Hur firas julen i världen?

Vi är vana med våran svenska jul där vi kollar på Kalle Anka, äter vår julmat tillsammans med släkten och öppnar klappar tills minstingarna somnar efter den händelserika dagen. Hur firas egentligen julen i andra delar av världen?

  • USA - Landet vi redan vet att brukar maxa allting, så vem är egentligen förvånad att amerikanerna spenderar hela sex miljarder dollar på att dekorera sina hus och trädgårdar. Efter de stigande elpriserna är vi inte sugna på att se vad deras elräkning ligger på.
  • Kina - “Made in China” något som står på väldigt många produkter oavsett om det handlar om julpynt eller ej. Majoriteten av befolkningen i Kina är inte kristna så det är bara 1% av befolkningen som firar jul. Trots det kommer de allra flesta juldekorationerna från Kina.
  • Brasilien - I många av världens länder är det sommar under jul, och Brasilien är ett av dessa länder. Jultomten vill inte svettas sönder då han ska dela ut sina klappar så det är inte konstigt att se honom i en mycket tunnare kostym. Tydligen är det även en tradition att tomten brukar dela ut klapparna genom att klättra in genom ett fönster.
  • Italien - I Italien är julen en lång högtid och där är det inte konstigt om barnen får klappar vid två tillfällen. Det första tillfället inträffar den 25e december, medans de får majoriteten av sina klappar den 6e januari, vilket är trettondagen. Många tror även på häxan La Befana som fyller de snälla barnens julstrumpor med godis medans de stygga får kol.

Julklappstips

Många har stora svårigheter med att köpa julklappar till nära och kära, men faktum är att det inte alls behöver vara svårt och de behöver heller inte kosta tusentals kronor. Nedan kommer vi att ta en titt på vad man kan ge till olika personer, men vi ska även gå igenom hur man ska tänka om man vill ge bort något men ändå inte vill använda upp hela sparkontot.

Föräldrar - Som tur är blir föräldrar nästan alltid tacksamma oavsett vad det får, men vi vet att gamla minnen och fotografier är något som ligger föräldrar extra varmt om hjärtat. Är du inte sugen på att printa ut bilder kanske de är i behovet av en ny köksmaskin som kanske en kaffebryggare eller varför inte en massagemaskin för hemmabruk.

Syskon - Man kan fråga sina syskon vad de önskar sig i julklapp, men ofta kan de vara att de inte “vet”. Här får du givetvis ha i åtanke hur gammalt ditt syskon är men för äldre syskon är filtar, kuddar och saker till det framtida hemmet alltid uppskattat. Om du ska ge en klapp till ett mindre syskon kan du kolla in de senaste trender på TikTok eller någon leksak/pop-it som ditt syskon kanske skulle gilla.

Pojkvän - Om någon känner din pojkvän väl är det du själv men om han inte önskar sig något kan det vara svårt. Ofta gillar män att få kläder, en helg på hotell eller varför inte en romantisk present som kanske ett smycke.

Flickvän - Smycken går hem hos många kvinnor men inte alla bär det. Om din kvinna gillar att träna kan du köpa något träningsrelaterat eller varför inte ge bort ett presentkort till en frisör så att hon kan fixa håret inför det nya året.

Vänner - Alla ger inte julklappar till sina vänner, men om du i din krets gör det kan det vara svårt att veta vad du ska köpa. Många gillar att leka julklappsleken med en summa bestämd på förhand, men ska ni inte göra det kan du alltid ge bort en upplevelse ni kan göra tillsammans. Om du inte vill spendera så mycket kan du ge bort en fin öl eller en god flaska vin.

Alla har inte ekonomin till att köpa vad de vill, vilket är helt okej och förståeligt. Om du känner att budgeten i år inte är så stor finns det några saker du kan ha i åtanke. Om du väljer att köpa julklappar åt endast en person kommer det logiskt nog att bli mycket billigare, så gör upp en plan i familjen där alla köper julklappar åt en varsin person. Om du inte gillar onödigt svinn eller om personen du ska ge en julklapp till är en riktig miljöhjälte kan du alltid ge bort något du köpt på second hand. Genom att handla second hand sparar du inte bara pengar, utan du har möjligheten att ge bort något unikt som inte finns i vanliga butiker. Om du verkligen inte har några pengar att spendera är det dags att låta kreativiteten flöda. Skapa en pysselstudio hemma där du skapar ett eget smycke, en fotobok eller skriver en hel diktbok till någon du tycker om.

Var ska man köpa julklappar?

Vill du bli så nöjd som möjligt när du ska köpa julklappar? Det antar jag. Där ute finns det alltför många skumma hemsidor och försäljare som inte vill dig något gott, men som tur är finns ReviewsBird och här kan du gratis läsa omdömen om företag och nätbutiker. Här inne på sajten har vi samlat många nätbutik och företag som erbjuder olika typer av tjänster, och sedan får vem som helst som har erfarenheter av dem lämna sina ärliga åsikter. Utöver alla omdömen vi har här har vi även en blogg. I bloggen finns flera artiklar som har med jul att göra, men jämt och ständigt publiceras det artiklar som kan underlätta och göra ditt shoppande till en mycket trevligare upplevelse.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid är en e-handelsspecialist & konsumentvarukonsult specialiserad inom handelsrätt och konsumentbeteende. Hon har erfarenhet av supply chain-konsultverksamhet och produktutveckling samt har arbetat... Läs vidare