Thujan är det självklara valet till din trädgård

När temperaturen sjunker och hösten gör intåg i våra trädgårdar är det dags att förbereda för vintern. Det kan många gånger kännas trist att se hur löven faller och den gröna trädgården förvandlas till en naken och färglös plats. Genom att plantera lättskötta växter som hålls gröna långt in på hösten och grönskar tidigt på våren kan man lyckas hålla kvar färg och liv i trädgården. Därav har vi på ReviewsBird valt thuja som årets självklara häckväxt i trädgården.

Häckväxten thuja

Thuja (eller tuja som den också kallas) är en lättskött häckväxt med lång historia. Thujan är en barrväxt som hör till familjen cypressväxter.

Thujan härstammar från Nordamerika och är åtminstone över 800 år gammal. Thujan kallas också livets träd. Denna benämning härstammar från att man framställde medicin mot skörbjugg (vitaminbrist) ur thujan, vilket faktiskt var orsaken till att upptäcktsresenärer från Europa fick upp ögonen för denna fantastiska växt.

Thujan blev det första amerikanska barrträdet som man tog till Europa. Amerikas ursprungsbefolkning använde också thujans träd för att framställa redskap.

Som häckväxt är thujan tålig och lättskött, vilket har gjort den till den populäraste häckväxten hos oss. I trädgården bidrar den långlivade thujan med en robust och uthållig häck som ger din trädgård både avskildhet och minskar även buller från trafiken.

Dessutom kan Thujan införa liv i din trädgård, den lockar nämligen till sig både fåglar och fjärilar eftersom thujan kan erbjuda dessa skydd. Det finns hundratals olika thuja sorter att välja mellan. I Sverige är de vanligaste sorterna dock Brabrant, Columna och Danica.

Thujans utseende

Thujan är en buske men kan förekomma i olika formationer som häck, klot eller pelare. Till sitt utseende påminner thujan om enar men de är både ljusare och grönare. Thujan är lättodlad och den växer snabbt, därför passar den väldigt bra i trädgården.

Thujan blir mellan 2-10 meter hög beroende på vilken sort man väljer. Planterade thujor blir sällan mer än fyra meter breda men det tar länge innan de når en sådan bredd. Beroende på sort växer thujor allt mellan 5 och 50 centimeter på ett år.

På vintern är de flesta thujor en dovare grön färg medan de på våren blir friskt gröna. Thujornas kottar, som sitter längst ut på grenarna, är ljusare gröna. En del thujor får inga kottar.

Plantering av thuja

Man kan plantera thujor både på våren och hösten men vilken tidpunkt som är bäst beror på vilken sorts planta man har. Om man har en klumpodlad thuja bör man plantera denna på våren medan en krukplanterad thuja går bra att plantera på hösten eftersom dess rotsystem redan är väl utvecklat.

  • Här följer steg- för steg instruktioner om hur man planterar thuja:
  • Låt thuja plantorna stå i vatten en tid innan du planterar så att plantan är tillräckligt våt
  • Gräv ett planteringsdike som behöver vara kring 50 centimeter brett och djupt
  • Sätt gärna ut pinnar i dikets ändar och spänn en tråd mellan dessa så att du försäkrar att plantorna växer i en rät linje.
  • Plantera plantorna på samma djup som de har i krukorna. Läs noggrant vilket planteringsavstånd som gäller för just den sort du planterar. Om denna information inte finns att tillgå brukar man plantera 3 plantor på en meter.
  • Fyll diket med jord och se till att plantorna står stadigt genom att trycka ner jorden runt plantorna.
  • Vattna jorden och plantorna noggrant.

Skötsel av thuja

Som tidigare nämndes är thujan en lättskött växt. Den behöver inte mycket mer än beskärning eller putsning två gånger i året för att må bra och se vacker ut.

En barrväxt som thujan mår bra av att man endast tar bort topparna av grenarna. Om man beskär thujan ända ner till veden kan det leda till att det inte produceras nya skott på dessa ställen. Helst ska man inte klippa mer än ungefär fem centimeter.

På hösten kan man beskära eller putsa thujan i september och på våren kan man göra samma sak i mars. På våren rekommenderas det dock att man börjar med att ta bort grenar som blivit frostskadade. Thujan återhämtar sig i regel snabbt.

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis kan vi verkligen rekommendera thuja som buske hemma på er gård också. Med sin långa historia, tålighet och lätta skötsel är thujan verkligen en smidig växt att plantera och sköta. Genom att två gånger i året klippa av topparna på grenarna kan du få en livslång häck som bidrar med avskildhet, lugn och skönhet till din trädgård. Att inreda och planera sin trädgård är minst lika roligt som att göra sitt hem fint inomhus!

Av Beata