16 företag

Beställa på nätet

...

  Beställa på nätet

  Är du för trött för att gå till mataffären efter en lång dag på jobbet? Då är det tur att det går lika bra att beställa mat på nätet. Oavsett om du är i Stockholm, Göteborg eller Malmö kan du beställa en måltid online, så slipper du resan till butiken, och att vara i köket resten av kvällen. Att beställa matlådor med hela måltider blir alltmer populärt. En matlåda innehåller tillräckligt med ingredienser och recept för att räcka i några dagar, eller till och med en hel vecka för din familj.

  Frankrike producerade många av världens bästa kockar, inklusive Georges-Auguste Escoffier, som organiserade köken på lyxhotellen som ägdes av César Ritz, och utvecklade den så kallade brigade de cuisine, eller köksteamet, bestående av högutbildade experter var och en med tydligt definierade uppgifter. Dessa team inkluderade en kock, eller gros bonnet, som ansvarade för köket; en såsekock eller ställföreträdare; en entremettier, ansvarig för att tillaga soppor, grönsaker och söta rätter; ett rotisserie för tillagning av stekar och stekt eller grillat kött; och trädgårdskrubban som står för alla förnödenheter och kalla rätter. På Escoffiers tid var varje tjänstemans arbetsuppgifter och ansvar skarpt definierade, men i modern tid har stigande arbetskraftskostnader och behovet av snabbare service brutit ner sådana strikt definierade arbetsuppgifter. I köken på även de ledande moderna restaurangerna kommer uppgifterna i toppen av middagsförberedelserna sannolikt att överlappa kraftigt, med effektiviteten bibehållen mitt i uppenbart kaos och förvirring.

  Franska restauranger på 1900-talet

  På 1900-talet, med utvecklingen av bilen, blev lantrestaurangen populär i Frankrike och ett antal fina provinsrestauranger etablerades. Restaurant de la Pyramide i Vienne, som av många anses vara världens finaste restaurang, grundades av Fernand Point och behöll efter sin död 1955 sin höga status under ledning av sin änka, Madame ("Mado") Point. Andra ledande franska provinsrestauranger har inkluderat Troisgros i Roanne; Paul Bocuse Restaurant nära Lyon; Auberge de l'Ill i Illhaeusern, Alsace; och Côte d'Or-hotellet, nära Saulieu.

  Utvalda restauranger i hela Frankrike utvärderas årligen av Michelin-guiden, en publikation tillägnad att undersöka matställen och hotell i mer än 3 400 städer och tilldela en, två eller tre stjärnor baserat på kvalitet.

  Franska restauranger idag är vanligtvis i en av tre kategorier: bistron eller brasseriet, en enkel, informell och billig verksamhet; mellanprisrestaurangen; och den mer eleganta storslagna restaurangen, där de mest intrikata rätterna tillagas och serveras i lyxiga omgivningar.

  Andra nationer har också gjort många betydande bidrag till utvecklingen av restaurangen.

  Andra europeiska restauranger

  I Italien har botteghe (kaffebaren) sitt ursprung i Venedig på 1500-talet, där man först bara serverade kaffe och senare tillsatte snacks. Den moderna trattorian eller tavernor erbjuder lokala specialiteter. The osterie, eller hostelries, är enkla restauranger som erbjuder hemlagad mat. I Florens serverar små restauranger under gatunivå, kända som buca, vad värden än väljer att laga en viss dag.

  Österrikiska kaffehus erbjuder avslappnade, kompletta måltider, och matgäster kan dröja kvar för att smutta på kaffe, läsa en tidning eller till och med skriva en artikel. Många österrikare besöker sina egna "vanliga restauranger", känd som Stammbeissl.

  I Ungern erbjuder csárda, en restaurang vid vägen, menyer som vanligtvis är begränsade till kötträtter och fiskgrytor.

  Ölhallarna i Tjeckien, särskilt i Prag, liknar kaffehus på andra håll. Mat serveras, med öl som ersätter kaffe.

  Tyska Weinstube är en informell restaurang med ett stort urval av viner och Weinhaus, en mat- och vinbutik där kunderna också kan äta, erbjuder ett utbud av mat allt från delikatesser till kompletta restaurangmenyer. Schenke är en egendomskrog eller stugpub som serverar vin och mat. I städerna heter ett liknande företag Stadtschenke.


  Beställa på nätet

  Det finns flera olika anledningar till varför möjligheten att beställa mat på nätet är praktisk. Det kan finnas hälsoskäl, som sjukdom, och vissa kan inte fysiskt gå till butiken eller restaurangen. I andra fall kan det också ofta vara tidsbrist, helt enkelt. Särskilt efter en lång arbetsdag med övertid är det inte alltid lätt att besöka mataffärer och lägga mycket tid och energi på att först köra varor och sedan förbereda en hälsosam och god middag. Lyckligtvis finns det flera alternativ på hur livet kan göras enklare när du behöver det.

  Beställ från restaurangen

  Pandemin var knappast en trevlig period i våra liv, men tack vare den anslöt sig fler och fler restauranger till takeaway och matleverans. På grund av restriktioner var restaurangerna tvungna att stänga, men många kunde fortsätta sin verksamhet tack vare onlinebeställning och matleverans. Det var till stor hjälp för både restaurangerna att fortsätta sitt arbete och de som inte kunde lämna sina hem på grund av pandemin att köpa mat.

  Beställ matlådor

  Tycker du om att laga mat, men har inte tid eller möjlighet att besöka mataffären? Eller så kanske du är intresserad av att testa nya recept men inte säker på var du ska börja. Det finns fler recept på nätet än vi någonsin kan räkna, men det finns också ett överväldigande urval och det kan vara lite svårt vilket recept av miljoner du vill prova. Att hitta ingredienser är inte heller alltid lätt. Du kan behöva besöka flera olika livsmedelsbutiker för att hitta dem alla. Inga problem, det finns en lösning.

  Att beställa en matlåda är en ganska bra idé om du känner igen dig i problemen som beskrivs ovan. Matlådor kan anpassas efter dina allmänna behov och preferenser samtidigt som du får möjlighet att prova något helt nytt för dig. När du beställer en matlåda får du alla ingredienser du behöver för tillagningen samt ett recept att följa. Detta är en genialisk och enkel lösning för oss som vill spara tid, men ändå kunna utforska nya rätter utan extra ansträngning.

  Vi har sammanställt en översikt över alla företag som erbjuder lunchpaket och andra alternativ för att beställa mat online. Genom att läsa recensioner, erfarenheter, åsikter och klagomål från andra kunder kan du bestämma vilket företag du vill beställa från. Har du redan beställt mat, pizza eller matsäck online? Berätta för oss om dina upplevelser genom att lämna din egen recension.