4 företag

Beställa på nätet

ReviewsBird

Beställa på nätet

Är du för trött för att gå till mataffären efter en lång dag på jobbet? Då är det tur att det går lika bra att beställa mat på nätet. Oavsett om du är i Stockholm, Göteborg eller Malmö kan du beställa en måltid online, så slipper du resan till butiken, och att vara i köket resten av kvällen. Att beställa matlådor med hela måltider blir alltmer populärt. En matlåda innehåller tillräckligt med ingredienser och recept för att räcka i några dagar, eller till och med en hel vecka för din familj.

Frankrike producerade många av världens bästa kockar, inklusive Georges-Auguste Escoffier, som organiserade köken på lyxhotellen som ägdes av César Ritz, och utvecklade den så kallade brigade de cuisine, eller köksteamet, bestående av högutbildade experter var och en med tydligt definierade uppgifter. Dessa team inkluderade en kock, eller gros bonnet, som ansvarade för köket; en såsekock eller ställföreträdare; en entremettier, ansvarig för att tillaga soppor, grönsaker och söta rätter; ett rotisserie för tillagning av stekar och stekt eller grillat kött; och trädgårdskrubban som står för alla förnödenheter och kalla rätter. På Escoffiers tid var varje tjänstemans arbetsuppgifter och ansvar skarpt definierade, men i modern tid har stigande arbetskraftskostnader och behovet av snabbare service brutit ner sådana strikt definierade arbetsuppgifter. I köken på även de ledande moderna restaurangerna kommer uppgifterna i toppen av middagsförberedelserna sannolikt att överlappa kraftigt, med effektiviteten bibehållen mitt i uppenbart kaos och förvirring.

Franska restauranger på 1900-talet

På 1900-talet, med utvecklingen av bilen, blev lantrestaurangen populär i Frankrike och ett antal fina provinsrestauranger etablerades. Restaurant de la Pyramide i Vienne, som av många anses vara världens finaste restaurang, grundades av Fernand Point och behöll efter sin död 1955 sin höga status under ledning av sin änka, Madame ("Mado") Point. Andra ledande franska provinsrestauranger har inkluderat Troisgros i Roanne; Paul Bocuse Restaurant nära Lyon; Auberge de l'Ill i Illhaeusern, Alsace; och Côte d'Or-hotellet, nära Saulieu.

Utvalda restauranger i hela Frankrike utvärderas årligen av Michelin-guiden, en publikation tillägnad att undersöka matställen och hotell i mer än 3 400 städer och tilldela en, två eller tre stjärnor baserat på kvalitet.

Franska restauranger idag är vanligtvis i en av tre kategorier: bistron eller brasseriet, en enkel, informell och billig verksamhet; mellanprisrestaurangen; och den mer eleganta storslagna restaurangen, där de mest intrikata rätterna tillagas och serveras i lyxiga omgivningar.

Andra nationer har också gjort många betydande bidrag till utvecklingen av restaurangen.

Andra europeiska restauranger

I Italien har botteghe (kaffebaren) sitt ursprung i Venedig på 1500-talet, där man först bara serverade kaffe och senare tillsatte snacks. Den moderna trattorian eller tavernor erbjuder lokala specialiteter. The osterie, eller hostelries, är enkla restauranger som erbjuder hemlagad mat. I Florens serverar små restauranger under gatunivå, kända som buca, vad värden än väljer att laga en viss dag.

Österrikiska kaffehus erbjuder avslappnade, kompletta måltider, och matgäster kan dröja kvar för att smutta på kaffe, läsa en tidning eller till och med skriva en artikel. Många österrikare besöker sina egna "vanliga restauranger", känd som Stammbeissl.

I Ungern erbjuder csárda, en restaurang vid vägen, menyer som vanligtvis är begränsade till kötträtter och fiskgrytor.

Ölhallarna i Tjeckien, särskilt i Prag, liknar kaffehus på andra håll. Mat serveras, med öl som ersätter kaffe.

Tyska Weinstube är en informell restaurang med ett stort urval av viner och Weinhaus, en mat- och vinbutik där kunderna också kan äta, erbjuder ett utbud av mat allt från delikatesser till kompletta restaurangmenyer. Schenke är en egendomskrog eller stugpub som serverar vin och mat. I städerna heter ett liknande företag Stadtschenke.