0 företag

Öl, vin och sprit

...

  Öl, vin och sprit

  Letar du efter ett rött vin till middag ikväll eller kanske vitt vin till lunch imorgon? Eller förväntar du dig ett besök från dina vänner på helgen och funderar på att köpa olika typer av öl och vin så att du har något för alla? För att kunna erbjuda det bästa urvalet av öl och vin kan du besöka en butik med ett bredare utbud eller naturligtvis vinmonopolet, men du kan också ta det enklare alternativet och beställa vin och öl online.

  Öl är en av de äldsta och mest använda alkoholhaltiga dryckerna i världen, och den tredje mest populära drycken totalt sett efter vatten och te. Det produceras genom bryggning och jäsning av stärkelse, huvudsakligen härrörande från spannmålsprodukter - oftast från maltkorn, även om vete, majs (majs), ris och havre också används. Under bryggningsprocessen producerar jäsning av stärkelsesocker i vörten etanol och kolsyra i den resulterande ölen. De flesta moderna öl bryggs med humle, vilket ger bitterhet och andra smaker och fungerar som ett naturligt konserveringsmedel och stabiliseringsmedel. Andra smaker som gryn, örter eller frukter kan inkluderas eller användas i stället för humle. Vid kommersiell bryggning avlägsnas den naturliga kolsyraeffekten ofta under bearbetningen och ersätts med tvingad kolsyra.

  I tidiga former av engelska, och på de skandinaviska språken, var det vanliga ordet för öl det ord vars moderna engelska form är ale.

  Ordet öl kommer in i dagens engelska från fornengelska bēor, även från vanlig germanska; även om ordet inte är bevarat i den östgermanska grenen av språkfamiljen, finns det överallt i de västgermanska och nordgermanska dialekterna (moderna nederländska och tyska bin, fornnordiska bjórr). Ordets tidigare etymologi är omtvistad: de tre huvudteorierna är att ordet härrör från proto germanska *beuzą (antas från proto-indoeuropeiska *bheusóm), vilket betyder "bryggerijäst, öl droppar"; att det är besläktat med ordet korn; eller att det på något sätt lånades från latin bibere 'att dricka'.

  På fornengelska och fornnordiska stämde öl ordet inte på en alkoholhaltig dryck med malt som ale, utan en söt, potent dryck gjord på honung och saften av en eller flera frukter bortsett från druvor, mycket mindre allestädes närvarande än ale, kanske serverad i den typ av små drickskoppar som ibland finns i tidiga medeltida gravgods: en drink mer som malt eller cider. På tyska utvidgades betydelsen av öl ordet till att omfatta betydelsen av ale-ordet redan före vårt tidigaste bevarade skriftliga vittnesbörd. När tysk hoppy ale blev modern i England under senmedeltiden fick det engelska ordet öl den tyska betydelsen, och därför kom öl också till engelska under den tidigmoderna perioden för att beteckna hoppiga, maltbaserade alkoholhaltiga drycker.


  Öl, vin och sprit

  Öl är en av världens äldsta tillagade alkoholhaltiga drycker. De tidigaste arkeologiska bevisen på jäsning består av 13 000 år gamla rester av en öl med konsistensen av välling, som används av de halvnomadiska natufierna för rituella högtider vid Raqefet-grottan i Carmelbergen nära Haifa i Israel. Det finns bevis för att öl producerades i Göbekli Tepe under den prekeramiska neolitiken (cirka 8500 f.Kr till 5500 f.Kr).

  De tidigaste tydliga kemiska bevisen på öl tillverkat av korn dateras till cirka 3500–3100 f.Kr., från platsen för Godin Tepe i Zagrosbergen i västra Iran. Det är möjligt, men inte bevisat, att det går tillbaka ännu längre - till cirka 10 000 f.Kr., när korn först odlades. Öl är inspelat i den skriftliga historien om antika Irak och antika Egypten, och arkeologer spekulerar i att öl var avgörande för bildandet av civilisationer.  För ungefär 5000 år sedan betalades arbetare i staden Uruk (dagens Irak) av sina arbetsgivare med mängder öl. Under byggandet av de stora pyramiderna i Giza, Egypten, fick varje arbetare en daglig ranson på fyra till fem liter öl, som fungerade som både näring och förfriskning som var nödvändig för byggandet av pyramiderna.

  Några av de tidigaste sumeriska skrifterna innehåller referenser till öl; Exempel inkluderar en bön till gudinnan Ninkasi, känd som "Psalmen till Ninkasi", som fungerade som både en bön och en metod för att komma ihåg receptet på öl i en kultur med få läskunniga och de gamla råden ("Fyll din mage. Dag och natt gör glädje") till Gilgamesh, inspelad i Gilgamesh-eposet, av ale-hustrun Siduri kan, åtminstone delvis, ha hänvisat till konsumtionen av öl.

  Ebla-tabletterna, som upptäcktes 1974 i Ebla, Syrien, visar att öl producerades i staden år 2500 f.Kr. En jäst dryck med ris och frukt gjordes i Kina cirka 7000 f.Kr. Till skillnad från skull användes inte mögel för att surgöra riset (amylolytisk jäsning); riset förbereddes troligen för jäsning genom tuggning eller mältning. Under den vediska perioden i det antika Indien finns det register över konsumtion av den öl liknande suran. Xenophon noterade att under hans resor producerades öl i Armenien.

  Nästan alla ämnen som innehåller socker kan naturligt genomgå alkoholjäsning och kan därmed användas för att brygga öl. Det är troligt att många kulturer, efter att ha observerat att en söt vätska kunde erhållas från en stärkelsekälla, uppfann öl oberoende. Bröd och öl ökade välståndet till en nivå som gav tid för utveckling av annan teknik och bidrog till byggandet av civilisationer.

  Om du beställer vin, öl eller sprit online har de flesta online butiker ett ännu större urval än de fysiska butikerna. Letar du efter en webbutik som kan hjälpa dig att köpa rätt vin och öl? Då ska du ta en titt på den översikt vi har gjort för vin och öl, och se vad andra kunder tycker genom att läsa recensioner, erfarenheter, åsikter och klagomål. Genom att läsa recensioner, erfarenheter och klagomål från andra kunder får du en bättre överblick över webbutiken och kan lättare bestämma vilken du vill kontakta. Naturligtvis kan du också skriva din egen recension här hos oss på ReviewsBird.