0 företag

Öl, vin och sprit

ReviewsBird

Öl, vin och sprit

Letar du efter ett rött vin till middag ikväll eller kanske vitt vin till lunch imorgon? Eller förväntar du dig ett besök från dina vänner på helgen och funderar på att köpa olika typer av öl och vin så att du har något för alla? För att kunna erbjuda det bästa urvalet av öl och vin kan du besöka en butik med ett bredare utbud eller naturligtvis vinmonopolet, men du kan också ta det enklare alternativet och beställa vin och öl online.

Öl är en av de äldsta och mest använda alkoholhaltiga dryckerna i världen, och den tredje mest populära drycken totalt sett efter vatten och te. Det produceras genom bryggning och jäsning av stärkelse, huvudsakligen härrörande från spannmålsprodukter - oftast från maltkorn, även om vete, majs (majs), ris och havre också används. Under bryggningsprocessen producerar jäsning av stärkelsesocker i vörten etanol och kolsyra i den resulterande ölen. De flesta moderna öl bryggs med humle, vilket ger bitterhet och andra smaker och fungerar som ett naturligt konserveringsmedel och stabiliseringsmedel. Andra smaker som gryn, örter eller frukter kan inkluderas eller användas i stället för humle. Vid kommersiell bryggning avlägsnas den naturliga kolsyraeffekten ofta under bearbetningen och ersätts med tvingad kolsyra.

I tidiga former av engelska, och på de skandinaviska språken, var det vanliga ordet för öl det ord vars moderna engelska form är ale.

Ordet öl kommer in i dagens engelska från fornengelska bēor, även från vanlig germanska; även om ordet inte är bevarat i den östgermanska grenen av språkfamiljen, finns det överallt i de västgermanska och nordgermanska dialekterna (moderna nederländska och tyska bin, fornnordiska bjórr). Ordets tidigare etymologi är omtvistad: de tre huvudteorierna är att ordet härrör från proto germanska *beuzą (antas från proto-indoeuropeiska *bheusóm), vilket betyder "bryggerijäst, öl droppar"; att det är besläktat med ordet korn; eller att det på något sätt lånades från latin bibere 'att dricka'.

På fornengelska och fornnordiska stämde öl ordet inte på en alkoholhaltig dryck med malt som ale, utan en söt, potent dryck gjord på honung och saften av en eller flera frukter bortsett från druvor, mycket mindre allestädes närvarande än ale, kanske serverad i den typ av små drickskoppar som ibland finns i tidiga medeltida gravgods: en drink mer som malt eller cider. På tyska utvidgades betydelsen av öl ordet till att omfatta betydelsen av ale-ordet redan före vårt tidigaste bevarade skriftliga vittnesbörd. När tysk hoppy ale blev modern i England under senmedeltiden fick det engelska ordet öl den tyska betydelsen, och därför kom öl också till engelska under den tidigmoderna perioden för att beteckna hoppiga, maltbaserade alkoholhaltiga drycker.