2 företag

Öl, vin och sprit

...

  Öl, vin och sprit

  Letar du efter ett rött vin till middag ikväll eller kanske vitt vin till lunch imorgon? Eller förväntar du dig ett besök från dina vänner på helgen och funderar på att köpa olika typer av öl och vin så att du har något för alla? För att kunna erbjuda det bästa urvalet av öl och vin kan du besöka en butik med ett bredare utbud eller naturligtvis vinmonopolet, men du kan också ta det enklare alternativet och beställa vin och öl online.

  Öl är en av de äldsta och mest använda alkoholhaltiga dryckerna i världen, och den tredje mest populära drycken totalt sett efter vatten och te. Det produceras genom bryggning och jäsning av stärkelse, huvudsakligen härrörande från spannmålsprodukter - oftast från maltkorn, även om vete, majs (majs), ris och havre också används. Under bryggningsprocessen producerar jäsning av stärkelsesocker i vörten etanol och kolsyra i den resulterande ölen. De flesta moderna öl bryggs med humle, vilket ger bitterhet och andra smaker och fungerar som ett naturligt konserveringsmedel och stabiliseringsmedel. Andra smaker som gryn, örter eller frukter kan inkluderas eller användas i stället för humle. Vid kommersiell bryggning avlägsnas den naturliga kolsyraeffekten ofta under bearbetningen och ersätts med tvingad kolsyra.

  I tidiga former av engelska, och på de skandinaviska språken, var det vanliga ordet för öl det ord vars moderna engelska form är ale.

  Ordet öl kommer in i dagens engelska från fornengelska bēor, även från vanlig germanska; även om ordet inte är bevarat i den östgermanska grenen av språkfamiljen, finns det överallt i de västgermanska och nordgermanska dialekterna (moderna nederländska och tyska bin, fornnordiska bjórr). Ordets tidigare etymologi är omtvistad: de tre huvudteorierna är att ordet härrör från proto germanska *beuzą (antas från proto-indoeuropeiska *bheusóm), vilket betyder "bryggerijäst, öl droppar"; att det är besläktat med ordet korn; eller att det på något sätt lånades från latin bibere 'att dricka'.

  På fornengelska och fornnordiska stämde öl ordet inte på en alkoholhaltig dryck med malt som ale, utan en söt, potent dryck gjord på honung och saften av en eller flera frukter bortsett från druvor, mycket mindre allestädes närvarande än ale, kanske serverad i den typ av små drickskoppar som ibland finns i tidiga medeltida gravgods: en drink mer som malt eller cider. På tyska utvidgades betydelsen av öl ordet till att omfatta betydelsen av ale-ordet redan före vårt tidigaste bevarade skriftliga vittnesbörd. När tysk hoppy ale blev modern i England under senmedeltiden fick det engelska ordet öl den tyska betydelsen, och därför kom öl också till engelska under den tidigmoderna perioden för att beteckna hoppiga, maltbaserade alkoholhaltiga drycker.


  Öl, vin och sprit

  Det finns många som gillar öl, speciellt när det är skönt och kallt och serveras en varm sommarkväll. Öl är en vanlig dryck som du kan hitta i vilken mataffär, pub eller restaurang som helst, men denna dryck har en lång och intressant historia bakom sig.

  Visste du att öl är en av världens äldsta beredda alkoholhaltiga drycker? Det är intressant att notera att de tidigaste arkeologiska bevisen på jäsning består av över 13 000 år gamla rester av ett vällingliknande öl. Dessa användes av de semi-nomadiska Natufierna för rituella högtider i Raqefet-grottan i Karmelbergen nära Haifa i Israel.

  Det finns också bevis för att öl producerades i Göbekli Tepe under den förkeramik-neolitikum (omkring 8500 f.Kr. till 5500 f.Kr.). De tidigaste tydliga kemiska bevisen på öl tillverkat av korn dateras till omkring 3500-3100 f.Kr., från platsen för Godin Tepe i Zagrosbergen i västra Iran. Det är också möjligt, men tyvärr inte helt bevisat att det går ännu längre tillbaka - till omkring 10 000 f.Kr., då spannmål odlades första gången.

  Öl som dryck finns nedtecknat i det antika Iraks och det antika Egyptens skrivna historia, och arkeologer spekulerar i att öl var avgörande för bildandet av civilisationer. För ungefär 5 000 år sedan fick arbetare i staden Uruk (dagens Irak) betalt av sina arbetsgivare med mängder öl. Under byggandet av de stora pyramiderna i Giza, Egypten, fick varje arbetare en daglig ranson på fyra till fem liter öl, vilket fungerade som både näring och nödvändig förfriskning och ofta var avgörande för byggandet av pyramiderna.

  Du kan hitta information om öl även i de tidigaste sumeriska skrifterna. De innehåller referenser till öl; till exempel berättar den om en bön till gudinnan Ninkasi, som fungerade som både en bön och en metod för att minnas receptet på öl.

  Vi får inte glömma att det finns andra drycker som innehåller alkohol men inte är öl, som också har en lång historia bakom sig. Till exempel tillverkades en jäst dryck med ris och frukt i Kina omkring 7000 f.Kr. Till skillnad från välkänd sake fanns det inget mögel som användes för att söta ris. Riset bereddes förmodligen för jäsning genom metoden att tugga eller mala.

  Det är sant att nästan alla ämnen som innehåller socker faktiskt kan genomgå alkoholjäsning på ett naturligt sätt, och kan därmed användas för att brygga alkohol. Därför är det ganska troligt att många kulturer, efter att ha observerat att en söt vätska kunde erhållas från en stärkelsekälla, uppfann öl och andra alkoholhaltiga drycker.

  Beställer du vin, öl eller sprit på nätet har de flesta nätbutiker ett ännu större utbud än de fysiska butikerna. Letar du efter en webbutik som kan hjälpa dig att köpa rätt vin och öl? Då ska du ta en titt på den översikt vi har skapat för vin och öl, och se vad andra kunder tycker genom att läsa recensioner, erfarenheter, åsikter och klagomål. Genom att läsa recensioner, erfarenheter och klagomål från andra kunder får du en bättre överblick över webbutiken, och kan lättare bestämma vilken du vill kontakta. Du kan självklart också skriva din egen recension.