Lär dig om hur man ta hand om en hund, kostnader och hundens välmående
Har du funderat på att skaffa hund, är du nybliven hundägare eller vill du lära dig mer om hundar? Hunden har sedan urminnes tider varit en trogen vän till människan. En av orsakerna till detta är att hundar generellt sätt är lojala djur och dessutom har det visat sig att hunden gynnar oss människor både psykiskt och fysiskt. Hunden är trots allt som det sägs, människans bästa vän. Förutom detta så är det viktigt att läsa på om fakta om hundar före du tar beslutet om att skaffa en hund. I denna artikel har vi samlat ihop värdefull information om hundar och fått ihop en guide om vad du egentligen behöver veta. Allt för att hundägandet ska vara enklare för dig. Vi kommer att lära dig mer om ämnen såsom vaccination av hund, typer av hundraser, allergivänliga hundras alternativ samt ge mer förklaring om skillnaden mellan att skaffa hund genom att adoptera eller köpa hund från en kennel.
Hur vet jag om en hund är rätt för mig?
En söt hund kan vara oemotståndlig men det är viktigt att komma ihåg att det finns vissa saker som är viktiga att veta före du skaffar dig en hund. Det är viktigt att ta i åtanke att det finns många andra husdjurs alternativ som exempelvis kan ta mindre tid, t.ex. Marsvin, katt eller kanin. En hund kräver mycket av sin ägare, t.ex. tid, pengar och tålamod. Med det sagt så kallas hunden människans bästa vän av en orsak och att skaffa hund är för det flesta en av de bästa besluten i livet.
Vilka kostnader kan tillkomma när jag har en hund?
En viktig del av att bli hundägare är att kolla över om du har råd med alla utgifter som tillkommer. Viktiga kostnader som kan tillkomma är försäkring av din hund, kostnader för vaccination samt olika hundtillbehör som kan göra din vardag som hundägare enklare. Exempel på hundtillbehör är: hundsele, flytväst för hund samt hundbur för när du vill ta med din hund i bilen eller på ett flyg. När du införskaffar dig dessa tillbehör är det rekommenderat att läsa på om vilka märken som är bäst samt vilka märken som rekommenderas av andra. ReviewsBird är ett exempel på en opartisk hemsida där du eller andra kan dela med sig av recensioner om olika nätbutiker för att underlätta sökandet för andra.
Vad är viktigt att tänka på när jag väl skaffat hund?
När du skaffar en hund är det viktigt att tänka på att din nya hund kan behöva träning. Kolla upp hundtränare i din närhet. Dessutom rekommenderas nya ägare av hundar att ta lite extra tid hemma innan din hund har blivit van med sitt nya hem. Exempel på detta är att ta ut semester eller jobba hemifrån under de två första veckorna med din nya hund.
Hundregistret
Kom ihåg att registrera din hund i hundregistret. Alla hundar som registreras i Sverige märks med ett individuellt ID-nummer. De två viktigare registerna är Jordbruksverkets hundregister samt att registrera ägaren i Hundregistret. Att ha ett ID-nummer för din hund kan underlätta att hitta din hund om den i misstag skulle springa bort.
Hur hittar jag vilken hundras som passar mig?
Ett av de viktigaste stegen i att skaffa hund är att bestämma sig för vilken hundtyp som är rätt för. Ett tips är att ta en titt på Svenska Kennelklubben's hemsida för en överblick över de olika raserna som finns och vilken hund som skulle kunna passa dig bäst.
Att välja rätt hundras är viktigt, saker att ta i åtanke när du skaffar hund är saker som: har jag tillgång till en trädgård eller natur, har jag en stor familj eller bor jag ensam och hur mycket tid spenderar jag hemma? Olika raser kräver olika mängder motion, upplärning och tid.
En Golden Retriever är en populär familjehund som är känd för sitt lugna och snälla beteende, Beagle-hundar är kända för att vara smarta och bra med barn, dessutom är hunden ofta mindre till storleken som valp och utvecklas sedan till en mellanstor hund som vuxen. Schäfern är en hund som kräver träning, nära tillgång till naturen men som är oerhört lojala och lydiga. De stora skillnaderna i storlek och beteende på dessa hundar är ett exempel på hur betydelsefullt det kan vara att kolla över din situation när du väljer vilken hund du vill skaffa.
Allergivänliga hundar
Nuförtiden är det också vanligt att människor med hund allergi vill skaffa hund, för självklart ska man ha rätt till att få skaffa en gullig hund med eller utan allergi. Före man skaffar en allergivänlig hund är det viktigt att ta i åtanke att det inte finns hundar som kan bekräftas vara 100% allergifria. Du som hundägare kan alltid reagera på en hund som för en annan person med hund-allergi inte reagerar på, just därför är det viktigt att bekanta sig med hunden före man gör det sista beslutet om att skaffa hund.
Ett vanligt första alternativ som människor tänker på när man funderar över allergivänliga hundar är naken-hundar. Det är en vanlig missuppfattning att nakenhundar är den enda hundrasen som en hundallergiker kan skaffa. Andra alternativ på allergivänliga hundar är Pudel, Bichon Havanais, Bichon Frisé, Labradoodle eller Lagotto Romagnolo. Dessa hundar är inte helt allergifria men brukar generellt sett inte skapa reaktioner i människor med hund känslighet.
Köpa eller adoptera en hund?
När du har funderat över om att skaffa hund är det rätta valet och kommit fram till en hundras som passar dig är nästa steg att komma i kontakt med antingen en uppfödare eller en organisation som har fokus på hund-adoption. Exempel på populära organisationer är hundarutanhem.se och hundstallet.se.
Skaffa hund via adoption
Har du funderingar kring hur hundadoption går till? Att välja att adoptera en hund kan vara ett väldigt givande alternativ. Adoption av hundar går oftast till så att en organisation tar emot hundar utan hem, hundar med en ägare som har gått bort eller hundar som skänkts bort. Du som är intresserad av adoption tar i sin tur kontakt med organisationen och kan diskutera med organisationen om vilken typ av hund du letar efter eller alternativt visar intresse för en specifik hund som du sett på deras hemsida.
Det är viktigt att komma ihåg att adopterade hundar ofta kan behöva mer tid, uppmärksamhet och träning. Adopterade hundar kan ofta komma från otrygga situationer där de inte har tränats upp eller helt enkelt inte har haft mycket kontakt med människor, just därför är det viktigt att du har tid i början att bekanta dig ordentligt med hunden du har tänkt adoptera. Tiden direkt efter att du har skaffat din hund och din hund och du anpassar sig till den nya vardagen kallas för anpassningsperiod och det är rekommenderat att man tar ledigt under dessa första veckorna för att underlätta i anpassningen. Om du har möjlighet att ta ut semester eller jobba hemifrån under denna tid rekommenderas det starkt.
Skaffa hund via hunduppfödare
Om du väljer att skaffa hund via hunduppfödare kommer din hunduppfödare högst antagligen vilja kontrollera att du är en passande ägare till den specifika hunden du önskar. Detta görs för hundens och ditt egna bästa för att undvika att din hund blir omplacerad under ett senare tillfälle. Om du känner dig osäker över vilken typ av hund som passar dig eller undrar över skillnader mellan raser kan oftast en hunduppfödare eller organisationer ge bra förslag och rekommendationer.
Det är viktigt att komma ihåg att alltid kontrollera en uppfödares uppgifter för att kontrollera en hunds ursprung. Svenska Kennelklubben kan hjälpa dig med att ta reda på detaljer såsom hälsoinformation och ursprung.
Hundvaccinationer
En viktig del av att vara hundägare är att hundar, såsom människor, också rekommenderas att vaccineras. De grundläggande vaccinerna är vaccination för parvo, valpsjuka och hepatitis. Dessutom rekommenderas vaccination för kennelhosta om hunden kommer att spendera mycket tid i hunddagis eller något typ av hundstall samt vaccin för leptospiros och rabies om hunden kommer att åka utomlands.
Hundförsäkringar
En försäkring kan vara en räddare i nöden när olyckan är framme. Normalt sett har de flesta försäkringsbolag ett eget paket för djurförsäkring. Vi rekommenderar att du tar kontakt med ditt egna försäkringsbolag för att se över alternativ eller kolla över recensioner av olika försäkringspaket som erbjuds på marknaden. Det är viktigt att tänka på att olika försäkringspaket täcker olika mängder saker som din hund kan behöva. Det kan vara värt att kontrollera om paketet du överväger täcker exempelvis avmaskning av hund, kastrering eller vaccination.
Din hunds hälsa och välmående
Hundar mår såsom oss människor också bra av att ibland gå på hälsokontroller. Många nya hundägare kanske frågar sig själv; hur tar jag bäst hand om min hunds hälsa, när borde jag vaccinera min hund, borde jag kastrera min hund? Det bästa du kan göra är att kontakta en veterinär i din närhet för att göra årliga kontroller. En veterinär har koll på vad som borde kontrolleras för att minska risken för att allvarliga sjukdomar kan uppkomma.
Hur länge löper en hund-tik?
Det finns en viss skillnad i att ha en hanhund och att ha en honhund. Exempelvis så löper endast tikar, det vill säga, honhundar. Så, hur länge löper en hund och hur ofta? Tik hundar börjar oftast löpa vid 6-12 års ålder, desto större hund desto senare börjar hundar generellt sätt löpa. Tiken löper ofta 1-2 gånger per år men kan också löpa upp till fyra gånger per år i vissa fall. Ett undantag är om tiken har kastrerats. Beteendeföränringar i tikar är ofta mer eller mindre matlust, vill umgås mer med sina ägare eller bygger bo t.ex. genom att samla kuddar eller liknande på ett och samma ställe.
Fästingar på hundar
En annan viktig kategori för oss i Sverige är också; vad kan jag göra för att undvika att min hund får fästingar? Här i Sverige är det inte ovanligt att hundar får fästingar, speciellt mellan tiden mars och oktober. Fästingar är vanligare i landsbygden. Just därför kan ett bra steg vara att kontrollera din hund för fästingar efter en promenad, speciellt om ni har promenerat i skogen eller högre gräs. Fästingar på hundar ger oftast inga större besvär efter att den tagits bort från hunden men upptäcker du att det kliar för hunden i området där hunden tidigare har haft en fästing rekommenderas du att alltid kontakta en veterinär för mer råd. Ett alternativ för att förhindra fästingar är också att ge din hund fästingmedel genom exempelvis halsband eller tabletter. Kontakta din veterinär för receptbelagt fästingmedel eller kolla vid ditt närmaste apotek för alternativ utan recept.
Med dessa tips hoppas vi att du kan njuta av din nya eller kommande hund extra mycket!
Anne Sigrid är en e-handelsspecialist & konsumentvarukonsult specialiserad inom handelsrätt och konsumentbeteende. Hon har erfarenhet av supply chain-konsultverksamhet och produktutveckling samt har arbetat... Läs vidare