Vad bör du tänka på innan du bege dig ut på bilsemester med din hund?

Har du längtat efter att åka på bilresa men funderar över om du verkligen får ta med din hund i bilen? Lagen för att ta med hund i bil säger att det är helt lagligt att ta med din hund i bilen, och självklart ska hunden få komma med på semester också. Före ni beger er iväg finns det en del lagar och regler som det lönar sig att kolla upp och hålla koll på, främst för att både du och din hund ska ha en så trygg och säker resa som möjligt. För att förenkla detta har vi skapat denna artikel med all information du kan behöva när du tar med din hund på bilresa. Du kommer att kunna läsa mer om alltifrån hur ofta du måste ge din hund mat enligt lag till varför du inte borde lämna din hund i bilen utan översikt. Efter att du har läst igenom denna artikel kommer du att vara redo för att bege dig ut på äventyr med ditt djur utan att riskera bägges trygghet.

Kan jag ta med min hund i bilen?

Det är fullt tillåtet att ta med en hund i bilen. Det är dock viktigt att tänka på resan i förhand för att se till att din hund är trygg och säker på er resa.

För att du ska kunna transportera din hund i bil behöver din hund antingen befinna sig i en bur eller alternativt ha ett hundsäkerhetsbälte, detta kan du enkelt kan hitta i din närmsta djurbutik eller nätbutik online. Orsaken till att detta är viktigt är den samma som hos oss människor, att hunden ska vara trygg ifall olyckan skulle vara framme eller om den som kör bil hamnar att göra en hastig inbromsning. När du gör ett inköp av en ny bur eller säkerhetsbälte för din hund rekommenderar vi att du kollar recensioner om olika märken. ReviewsBird är en opartisk webbsida som samlar recensioner av företag i en och samma webbsida.

Storlek av hundburar

När du transporterar din hund är det viktigt att din hund transporteras i en hundbur i bilen, med bilbälte eller bilsele för hund. Den typ av bur som passar bäst till din hund beror på storleken av din hund. Om du har en mindre hund kan du också använda dig av en bilstol för hund. För stora hundar är ofta det bästa alternativet att skaffa en hundgaller till din bil för att förhindra att din hund inte sitter still när du kör.

Lämna inte din hunden ensam i din bil

Hundar får inte lämnas ensamma i en bil utan att du kan se hunden. Om det finns risk att temperaturen i bilen går över 25 grader eller under -5 grader. Detta är särskilt viktigt eftersom att hundar inte kan reglera temperatur på samma sätt som oss människor och kan och kan lätt bli överhettade. Under vintern kan det också vara bra att ta med ett extra hundtäcke och/eller underlag.

Kom ihåg att rasta din hund och att ge den vatten

När du transporterar din hund i bil måste du rasta och ge hunden vatten minst var sjätte timme. Mat måste ges till hunden minst en gång i dygnet.

Undantag

Som sagt så får du ta med din hund i bilen, det finns dock ett par undantag till denna regel. Du får ej transportera en tik som är dräktig och har 2 veckor eller mindre kvar till beräknad förlossning. Notera dock att undantag till denna regel är om hunden är sjuk och behöver transporteras till veterinär, förutsatt att hunden inte riskeras att skadas av just transporten. Dessutom får en valp inte transporteras före minst en vecka gammal, en vecka efter förlossning gäller också tik hundar.

Åka utomlands med din hund

Om du har planerat att åka utanför Sverige med din hund är det viktigt att tänka på att fler regler kan tillkomma. När du åker utomlands är det viktigt att kontrollera vaccinations kraven för hundar i det specifika landet. När du åker utomlands rekommenderas du dessutom att avmaska din hund innan du kommer tillbaka till Sverige. Det är rekommenderat att köpa medicin för avmaskning i Sverige och att ta med preparatet för att undvika att du behöver hitta rätt medicin i ett obekant land.

Hoppas att lagar och regler gällande att ta med hund i bil känns klarare nu. Om du vill veta mer om allergivänliga hundar, läs gärna vidare här.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid är en e-handelsspecialist & konsumentvarukonsult specialiserad inom handelsrätt och konsumentbeteende. Hon har erfarenhet av supply chain-konsultverksamhet och produktutveckling samt har arbetat... Läs vidare