Lista med allergivänliga hundar och hundraser till dig med allergi

Har du länge drömt om att skaffa hund men har lagt din dröm på hyllan på grund av din hundallergi. Visste du att det finns vissa hundraser som är allergivänliga och kan fungera för vissa hundallergiker. I denna artikel har vi samlat ihop en samling av information om vad hundallergi faktiskt betyder samt vilken typ av raser som kan fungera för vissa hundallergiker. Trots att vissa hundraser är populära för att ofta inte skapa reaktioner i hundallergiker så finns det inga hundraser som med 100% säkerhet inte kommer skapa en reaktion. Det är viktigt att bekanta sig med de olika raserna och se om man reagerar på hundrasen. Kanske har du en bekant som har en av de mer allergivänliga hundraserna, kanske du kan ta hand om hunden över dagen eller kanske du kan på annat sätt umgås med hunden och kontrollera om du får några reaktioner.

Vad är hund-allergi?

Hundallergi är när en person som kommer i närheten av en hund, dvs kommer i kontakt med en hunds saliv, hudceller eller urin, får obekväma symtom . Kanske du reagerar direkt du går in i en djuraffär och uppvisar symtom med andra djur? Vanliga reaktioner som kan uppkomma är utslag, rinnande- eller kliande ögon eller näsa. Många utvecklar en känslighet redan som barn men hundallergi kan också uppkomma senare i livet. Orsaken till att kroppen kan reagera på detta sätt är att immunförsvaret reagerar på partiklar från en hund av att tro att det är giftigt eller kan skada din kropp.

Varför har vissa personer hundallergi och vissa inte?

I dagens läge har vi inget svar på varför vissa personer reagerar på hundar och vissa inte, det enda vi kan anta är att allergierna, såsom många andra allergier, påverkas av genetik eller miljö.

Kan man ha en hund trots allergi?

Nyser du så fort du kommer i närheten av en hund? Om svaret är ja, så kan det vara så att du som många andra i Sverige har hundallergi. Det är allmänt rekommenderat att inte skaffa en hund om du har hundallergi men det är viktigt att notera att bara för att du reagerar på en hund betyder inte att du reagerar på en annan hundras. Det har visat sig att en person kan reagera på en hund men inte på ett syskon till hunden, alltså är reaktioner individuella.

Vilka hundraser är allergivänliga?

Som hund allergiker kanske du undrar, vilken hundras passar mig? Trots att alla människor reagerar olika på individuella hundar så finns det ett flertal allergivänliga hundar som har visat sig visa mindre symptom i hund allergiker.

Några av dessa är:

Mexikansk nakenhund (eller andra hundar i kategorin nakenhundar)

Pudel

Labradoodle; korsning mellan Labrador och Pudel

Bichon Havanais eller Bichon Frisé; små hundraser som inte fäller

Irish soft coated wheaten terrier

Lagotto Romagnolo

Trots att dessa raser generellt sätt inte visar symtom i personen med hund-allergi så är det inte säkert att du som hundallergiker inte skulle reagera på en av dessa typer av hundar. Dessa hundar är kända som allergifria hundar pga att de tappar näst intill inget hår jämfört med andra raser.

Hjälpmedel för att lindra hund-allergi?

Om du får starka reaktioner när du är i närheten av hundar rekommenderas alltid att undvika att vara i närheten av hundar men det finns steg du kan ta för att minska på reaktioner. Det finns ett hundshampoo som har blivit framtaget genom att fokusera på att bekämpa mängden allergener på hud och hår. Denna typ hundshampoo kan köpas via en vanlig nätbutik för hundar eller i en djuraffär. Det finns också läkemedel som kan tas för lindring av symtom vid hund-allergi, detta är samma typ som normalt sett tas för allergi mot pollen. Du kan köpa oreceptbelagd allergimedicin i ditt närmsta apotek eller på nätet. Vi rekommenderar att du tar en titt på recensioner för att få en bra överblick över vilka märken som är omtyckta. ReviewsBird är en opartisk webbsida som samlar ihop recensioner om olika verksamheter i en och samma webbsida. Ett annat alternativ är också att få utskrivet på recept, förutsagt att du besöker en läkare med dina problem.

Vi hoppas att du känner dig mer informerad om hundallergi efter att du läst denna artikel och att du kan ta en mer informerat beslut om vilken hund som kan vara rätt för dig! Om du vill läsa mer om hundar rekommenderar vi att läsa exempelvis avmaskning för hundar eller behöver du tillbehör till din nya hund, kanske du vill veta mer om vilken typ av hund flytväst som kan passa bäst till din hund.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid är en e-handelsspecialist & konsumentvarukonsult specialiserad inom handelsrätt och konsumentbeteende. Hon har erfarenhet av supply chain-konsultverksamhet och produktutveckling samt har arbetat... Läs vidare