Här är allt du behöver veta om flytväst för hundar till båtsemestern

Gillar du som många andra hundägare att ta med din hund när du åker ut med båten. Vill du njuta av sommarvädret genom att ta med din hund på utflykt i naturen eller på jakt. Stämmer detta in på dig kan det vara bra att fundera över om du borde skaffa en flytväst för din hund. Även om din hund är en riktig badälskare kan det vara värt att investera i en flytväst med hög kvalitet ifall om olyckan skulle vara framme. Många hundar och andra djur har en biologisk reaktion till vatten och kan ofta naturligt simma. Trots detta är det inte ovanligt att en hund blir chockad av att hamna i vattnet eller kanske reagerar på kallt vatten med att inte kunna simma. En flytväst för hund kan därför ge en känsla av trygghet. Du kan enkelt köpa flytvästar för hundar i nätbutiker för djurtillbehör, djuraffärer och i vissa fall butiker med fokus på båtar och flytvästar för människor.

Kan alla hundar simma?

Såsom med människor så är det högst individuellt om hundar kan simma eller inte. Vissa hundar älskar att vara i vattnet medan vissa andra hundar inte alls gillar att vara i vattnet. Även om de flesta hundar har en naturlig reaktion att simma i vatten så dör ett trettiotal hundar per år i Sverige. Hundar blir som oss människor och många andra djur också trötta efter ett tag av att simma samt att man lätt blir kall i våra svenska vattentemperaturer. Dessutom finns chansen att en hund kan drabbas av chock eller panik när hunden hamnar i vattnet. Om din hund är en nyligen omplacerad hund eller kanske du nyss har adopterat din hund kan det vara svårt att veta hur just din hund kommer att reagera.

Vad är en bra flytväst?

För det första är det viktigt att flytvästen är bra storlek till din hund och att passformen är rätt. Passformen är viktig för att den inte ska glida av i vattnet men en annan viktig del är också att den ska vara bekväm att ha på sig utanför vattnet. En annan kategori som också är viktig är att se till att flytvästen har någon typ av reflex och att det inte finns massa remmar som hänger i flytvästen eftersom att det kan leda till att hunden faller eller skadar sig. Det sista men minst lika viktigt är att flytvästen borde ha ett handtag vid ryggen. Ett handtag kan hjälpa om du exempelvis behöver fiska upp din hund från en båt

Viktigt att tänka på före du köper en flytväst

Det är alltid viktigt att köpa en flytväst från ett seriöst företag. Antingen kanske du är bekant med företaget från tidigare, har fått rekommendationer från andra i din närhet eller läst bra recensioner om företaget. Ta inte det billigaste alternativet om du inte har lagt tid till att bekanta dig med företaget. Exempel på populära hundflytvästar är ofta i märken såsom Rukka, Ruffwear och Ezydog. När du köper en flytväst är det också viktigt att tänka på den vikt som flytvästen kan bära, kolla upp vad din hund väger och kolla att flytvästen kan bära din hund om den skulle falla i vattnet. Ofta är det hjälpsamt att mäta hundens längd från svansrot till nacke för att se vilken storlek som passar bäst.

Före du tar ett beslut om vilket företag eller märke du vill använda dig av rekommenderar vi att kolla upp recensioner om dessa märken för att se vad andra har tyckt om märket. ReviewsBird är ett exempel på en opartisk webbsida som samlar recensioner om olika märken eller företag. ReviewsBird har bland annat samlat recensioner om Petster och Light in the box.

Steg du kan ta för att undvika att din hund hamnar i vatten

Kom ihåg att alltid lägga på flytväst på din hund om ni är utomhus i områden som kan ha djupare vatten. Om du har tagit med din hund på båttur, hjälp hunden ur båten, undvik att låta hunden hoppa ur båten på egen hand. Detta hjälper till med att se till att din hund inte faller i vattnet när den hoppar ur båten. Kom ihåg att inte ta med din hund nära vatten eller var extra försiktig om din hund har utfört ett större ingrepp på den sista tiden, exempelvis kastering eller annat ingrepp.

Vad gör jag om min hund har ramlat i vattnet

Om olyckan skulle vara framme och din hund har hamnat i vattnet är det viktigt att kontrollera om din hund har fått vatten i sina lungor. Du kan oftast märka detta genom att hunden gör ett rasslande ljud när den andas. Om hunden gör detta rasslande ljud rekommenderas att du vänder hunden upp och ner genom att du håller i hundens bakben i luften. Om du har en hund i större storlek, lägg istället din hund nedliggande på sidan med huvudet utsträckt så att vattnet kan rinna ut. Ring också en veterinärmottagning för mer instruktioner och besök veterinären så snabbt som möjligt.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid är en e-handelsspecialist & konsumentvarukonsult specialiserad inom handelsrätt och konsumentbeteende. Hon har erfarenhet av supply chain-konsultverksamhet och produktutveckling samt har arbetat... Läs vidare