Funderar du på att omplacera din hund? Läs detta innan du ditt beslut!

Det finns massvis av orsaker till varför en person beslutar sig för att omplacera en hund. Bidragande faktorer kan vara exempelvis att det har blivit en plötslig ändring i familjesituationen som kan leda till att man inte har råd eller tid att ta hand om hunden som tidigare, kanske har ägaren gått bort och närstående inte har möjlighet att ta hand om hunden. Det viktigaste att tänka på är att inte döma personer som har kommit fram till beslutet att omplacera sin hund, eller ett annat djur. Oavsett situation så är omplacering aldrig lätt men ibland det rätta för hunden och ägarens bästa. En hund som bor i en familj med mycket kärlek och tid att ge är oftast också en lyckligare hund. I detta inlägg har vi valt att samla ihop all viktig information du kan behöva för omplacera en hund eller för att förstå mera om hur omplaceringar av hundar fungerar.

Vilka alternativ finns för omplacering av en hund

Ett populärt och enkelt alternativ för att omplacera sin hund är att publicera en annons på exempelvis Blocket. Inkludera bilder och tillräckligt med information för att intresserade ska kunna ha en bra överblick över om det kan vara en hund för dem. Ett annat alternativ kan vara att kontakta en organisation som jobbar med att ta in hemlösa hundar eller hundar som väntar på omplacering. Under tiden det tar att komma i kontakt med en potentiell ny ägare är att du som nuvarande ägare är tvungen att ta hand om din hund om du inte har tillgång till att en vän eller familj tar hand om hunden. En populär organisation som hjälper till med att omplacera hundar är organisationen hundarutanhem. Om du väljer att ta beslutet om att omplacera din hund genom en organisation kan de vara bra att kolla upp recensioner om organisationen före du gör ett val, precis som vi rekommenderar för annat för ett husdjur. ReviewsBird är ett exempel på en opartisk hemsida som erbjuder samlade recensioner om olika nätbutiker.

Orsaker till att man kan vilja omplacera sin hund

Det finns massvis med olika orsaker till att man väljer att omplacera sin hund. Det enda som finns gemensamt i dessa val är att omplacering oftast är det bästa både för ägare och hund.

Hund i dödsbo

I vissa fall har en familjemedlem kanske gått bort och hade en hund som andra familiemedlemmer kanske inte har råd, tid eller utrymme för att ta hand om. I denna typ av situation kan det bästa för alla inblandade vara att omplacera hunden och att hitta ett nytt kärleksfullt hem till hunden.

Hunden kommer inte överens med en annan hund

Det är inte helt ovanligt att en familj redan har ett annat djur, såsom en katt eller hund, och sen kommer fram till att de gärna vill skaffa en hund, kanske som en vän till den hund de redan har. Om man redan har en hund från tidigare kan de uppstå väldigt stora skillnader i personligheter och kanske måste man till och med ha dem åtskilda. Detta kan skapa en hel del problem i vardagen. Exempelvis om man behöver ta med sin hund i bilen ofta och plötsligt har två bråkande hundar att separera under åkturen. Om man har testat träning och detta inte funkar kan ibland det för vissa familjer kännas som det bästa beslutet är att omplacera hunden.

Hunden kräver mer tid än man trodde

I vissa situationer kan det vara så att den ras man skaffat behöver mer motion och tid än man har beräknad. När man omplacerar en stor hund kan det vara viktigt att tänka på att vara transparent med att större hundar ofta kräver mer motion än en mindre hund. Om hunden historiskt sett har haft en del beteende problem och är en hanhund kan det också vara intressant att kolla in på om kastrering vore ett alternativ. Kastrering av hundar kan i vissa fall påverka beteende i en hund, speciellt om hunden är en hanhund.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid är en e-handelsspecialist & konsumentvarukonsult specialiserad inom handelsrätt och konsumentbeteende. Hon har erfarenhet av supply chain-konsultverksamhet och produktutveckling samt har arbetat... Läs vidare