Ta ett informerat beslut om hund kastering: jämför för- och nackdelar

Har du funderat över att kastrera din hanhund? Kastrering av hund kan kännas som ett skrämmande första ingrepp att besluta sig för men i verkligheten utförs kastreringar på tusentals hundar varje år, inte bara i Sverige. Kastrering sker inte bara på hundar utan också på andra djur såsom exempelvis katter. Kastrering kan dessutom vara positivt ur ett hälsoperspektiv eftersom att det kan bota råd på en hel del vanliga sjukdomar som kan uppkomma med åldern. Vissa av dessa hälsosjukdomar kan vara mer eller mindre vanliga beroende på ras. Trots alla positiva egenskaper med kastrering så vill vi också självfallet se till att du som ägare är medveten om hur kastrering faktiskt går till och att du är medveten om riskerna som finns med detta ingrepp. Vi vill informera dig om allt detta genom att samla ihop den, enligt oss, viktigaste informationen i en och samma artikel. Vi tror och hoppas att genom att samla denna informationen kan kastrering av din hund gå smidigare.

Vanliga orsaker till varför man vill kastrera sig hund

De vanligaste orsakerna till att hundägare väljer att kastrera sin hund är antingen för att undvika att hunden kan föröka sig eller för att få bot på olika reaktioner eller beteenden som uppkommer när en tik löper i närheten eller hemma. Dessa beteenden kan vara att din hund blir mer stressad, rastlös samt att hunden känner att den behöver markera revir mer än vanligt. I vissa fall kan hundar till och med tappa aptiten eller försöka rymma hemifrån under denna tid. Orsaken till att kastrering hjälper i dessa situationer är att ingreppet minskar mängden könshormoner i kroppen, som i sin tur oftast dämpar ner dessa beteenden. En annan potentiell orsak till att man väljer att kastrera sin hund är på grund av medicinska orsaker. Detta gäller främst om en hund har testikel-cancer eller någon typ av prostata-sjukdom.

Olika typer av kastrering

Det finns olika sätt att kastrera en hund på. De två främsta alternativen till kastrering är kemisk kastrering eller kirurgisk kastrering.

Kemisk kastrering

Kemisk kastrering innebär att hunden kastreras genom att den ges ett läkemedel. Detta utförs genom att ett chip planteras just under huden på hunden. Under tiden som detta chip är planterat fungerar effekten på samma sätt som kemisk kastrering, den enda skillnaden är att chipen kan tas ut ur hunden i ett senare tillfälle och hunden kommer att fungera på samma sätt som tidigare före chippet blev planterat under huden. Detta kan vara ett bra alternativ om du vill kastrera din hund på grund av beteende och inte på grund av en sjukdom eller medicinska orsaker.

Kirurgisk kastrering

Vid en kirurgisk kastrerings sövs din hund under hela operationen. Ingreppet går till så att läkaren som utför ingreppet gör ett litet snitt för att ta bort testiklarna som i sin tur steriliserar hunden. Hunden förbereds för detta genom att allt hår rakas bort i närheten och att hunden tvättas noga för att undvika infektioner. Snittet sys ihop efter ingreppet och i vissa fall måste du besöka veterinären igen för att ta bort stygnen. Efter ingreppet får din hund smärtstillande för att dämpa eventuell smärta. Onsior för hund används ofta för att dämpa eventuell inflammation eller smärta efter kastrering.

Efter operationen är det viktigt att tänka på att ha en bekväm plats för din hund att vila på. Hundar har normalt sett lite mindre matlust efter denna typ av ingrepp, om din hund visar aptit rekommenderas att du matar hunden med små portioner mat. Om såret på hunden ser svullet ut, läcker vätska eller blir rött - kontakta din veterinär. Efter kastrering får du ofta en skärm att lägga på hunden, detta är för att undvika att hunden slickar på såret och skapar en inflammation eller att såret inte ges tid att läka. Denna skärm rekommenderas att ha på minst 10 dagar. Andra alternativ till en skärm är att köpa en skyddande strumpa som täcker ben och nedre mage för att förhindra hunden från att störa såret. Dessa kan ofta köpas i en vanlig djurbutik eller via nätbutik. Om du väljer att köpa från en nätbutik rekommenderar vi att du kikar på recensioner före du tar beslut om märket. ReviewsBird är ett exempel på en opartisk hemsida som samlar recensioner om olika webbutiker.

Risker eller nackdelar med kastrering av hund

Som med de flesta medicinska ingrepp så finns alltid eventuella risker och nackdelar som är viktiga att överväga och fundera över innan du tar beslut om att kastrera din hund eller inte. Den största risken med ingreppet är om det blir komplikationer med läkning. Saker som kan påverka detta är om ingen plastskärm används eller något typ av skydd för att hunden inte ska nå till såret. Var försiktig när du tar med din hund i din bil. Om din hund hoppar in eller ut ur bilen kan det i värsta fall skada såret, försök att transportera din hund i korg, bur eller lyft hunden försiktigt utan att störa såret.

Hoppas att denna information fick dig att känna dig mer trygg i ditt beslut. Om du vill läsa mer om hundar har vi flera andra artiklar om hundar här på ReviewsBird, exempelvis kan du lära dig mer om Allergivänliga hundar.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid är en e-handelsspecialist & konsumentvarukonsult specialiserad inom handelsrätt och konsumentbeteende. Hon har erfarenhet av supply chain-konsultverksamhet och produktutveckling samt har arbetat... Läs vidare