Gaming 101: Vad bör du tänka på innan du satsar på esports karriären?

Att komma in på PC-spelscenen och ha den bästa utrustningen är inte lätt, och det finns mycket att tänka på innan du satsar på karriären inom esport. Det kan snabbt verka övermäktigt att leta efter produkter i vanliga butiker eller nätbutiker. Först och främst behöver du känna till några grunder, och det är vad vi ger information om här på ReviewsBird.

Det kan snabbt bli överväldigande med all utrustning som finns för spel. Hårdvaruspecifikationer kan snabbt bli svåra att förstå och använda korrekt. Bland ett antal leverantörer, utvecklare och hundratals spel finns det mycket att tänka på, och det kan ofta verka lite övermäktigt att söka i vanliga butiker eller nätbutiker. Att du har ett intresse för PC och gaming betyder inte att du behöver lägga timmar på att läsa på vad ett grafikkort kan göra och om det passar för de spel du väljer att spela. Först och främst behöver du veta några grundläggande saker, vilket du kan läsa mer om härnedan.

Det är många som väljer PC framför konsol som plattform för datorspel. Du kan få ut mycket mer av upplevelsen med bättre grafik, speciella inställningar och generellt sett får du oftast ett mycket större spelutbud. Och naturligtvis kan det sluta kosta mycket mer, förutsatt att du väljer en dyrare maskin och utrustning. Mycket beror också på vilken typ av spel du föredrar, varav några ger en betydligt bättre upplevelse med mus och tangentbord jämfört med en kontroller. Detta kan till exempel gälla strategispel eller skjutspel, där noggrannhet är viktig, eller det finns för många detaljer och det blir mindre bekvämt att använda handkontrollen.

Gaminghårdvara för PC

Ditt val av PC-komponenter bör baseras på vad du vill ha ut av spelupplevelsen och vilken typ av spel du väljer. Om du vill spela de mest intensiva spelen som Red Dead Redemption 2 eller Cyberpunk 2077 med maximala inställningar behöver du en riktig best av en speldator, eftersom dessa spel har otrolig grafik och har motsvarande höga systemkrav. Enklare spel å andra sidan kan köras på mindre kraftfulla datorer. Men om du till exempel väljer att gå på Minecraft eller Stardew Valley är kraven inte alls strikta.

Om du vill ha mer rörlighet och inte alltid vill sitta på samma ställe när du spelar kan du överväga att välja en bärbar speldator. Du har ett ganska brett urval, men det är fortfarande mycket mer begränsat än det är för stationära datorer. Om du väljer att gå efter de senaste och mest relevanta modellerna av grafikkort kan det tyvärr snabbt kosta dig mycket mer än för vanliga datorer. Valet här är också mycket mer seriöst, eftersom bärbara datorer inte ger dig någon möjlighet att byta eller uppgradera grafikkortet de kommer med.

Du kan utgå från din budget och se vad du kan få ut av din prisklass. Om du planerar att satsa på den bärbara datorn men inte kan spendera mycket pengar på en högspecialiserad modell bör du leta efter bärbara datorer Ryzen 4000 och Intel Xe, där den integrerade grafiken för moderna spel erbjuder imponerande prestanda för priset.

När det kommer till speldatorer finns det mycket mer att komma in i. Det kan vara överväldigande, men det ger dig också många valmöjligheter som du kan anpassa efter dina behov. I den här artikeln kommer vi att göra det så enkelt som möjligt. Låt oss bara prata om de viktigaste sakerna att tänka på när det kommer till specifikationer – nämligen grafikkortet (GPU), processorn (CPU), minne och RAM. När det kommer till mer komplicerade spel fungerar GPU och CPU som ett slags lag, GPU:n hanterar grafiken och CPU:n i stort sett allt annat.

Detta kan få dig att tro att det är värt att lägga mycket pengar på en superbra CPU i utbyte mot ett billigt grafikkort, men så är det faktiskt inte alltid. Du vill att båda ska vara någorlunda balanserade - en del är mycket bättre än den andra är bara ett slöseri i de flesta fall. Du bör dock veta att GPU:n är mycket lättare att uppgradera senare, eftersom byte av CPU vanligtvis också kräver att moderkortet byts ut. Överlag fungerar systemet som en helhet – det finns ingen enskild "viktigaste" komponent när det kommer till speldatorer.

Gamingmärken

Det finns ganska många olika märken för gaming på marknaden idag. När det gäller specifika märken erbjuder AMD den bästa valutan för pengarna när det kommer till processorer. Intel är den andra stora spelaren i det här utrymmet, och även om processorerna inte på något sätt är dåliga kan de helt enkelt inte konkurrera med AMD när det kommer till spel.

När det kommer till grafikprocessorer är NVIDIA mångas klara favorit eftersom företaget var en pionjär inom många tekniker. Deras kort fungerar bra med moderna och krävande spel. Om du hellre lutar åt AMD så gör de dock även grafikkort som kan konkurrera med NVIDIAs utbud – du kan inte gå fel med dessa heller. Det är också värt att notera att du kan mixa och matcha allt. Bara för att du köper en AMD-processor betyder det inte att du också ska köpa ett AMD-grafikkort.

Gamingminne (RAM)

När det kommer till minne är hastigheten avgörande. Detta påverkar inte bara hur snabbt spelen laddas in, men också hur snabbt de kan hämta data i spelet. Moderna spel behöver hämta otaliga data och texturer medan de spelar för att ladda världen ordentligt - om din dators minne inte hänger med kommer det att påverka spelets prestanda negativt. Detta gäller särskilt onlinespel, såsom skjutspel. Av denna anledning behöver du en SSD-enhet (solid state drive) av lämplig storlek i din PC för dina spel.

SSD:er brukade vara ganska dyra förut, men priset har sjunkit avsevärt de senaste åren. Vi rekommenderar starkt att du köper minst en terabyte-enhet. Moderna spel kräver ganska mycket lagringsutrymme och det kan snabbt bli fullt för datorn. Lösningen för vissa kan vara att avinstallera och installera om spelet fram och tillbaka för att spara utrymme. För andra kan lösningen komma från ett företag som Samsung eller Western Digital för alla dina lagringsbehov. Om du behöver mer lagringsutrymme för redundanta filer, fungerar en billig hårddisk (HDD) bra för det som en sekundär lagringsenhet – även om den är långsammare än SSD. Det är till stor del upp till dig var dina prioriteringar ligger.

Som en annan lösning finns även NVMe-SSD (Non-Volatile Memory Express) som ger ännu snabbare laddningstider. Dessa är tyvärr dyrare, men de är definitivt värda det om du försöker uppnå maximal prestanda. Du behöver också tillräckligt med RAM-minne för din PC, vanligtvis i form av DDR4-RAM, men vissa moderkort kräver också DDR3 (du kan kontrollera ditt moderkorts manual för att se vilken typ det kräver). Generellt sett räcker 16 GB RAM för en speldator och är vad vi skulle rekommendera för nybörjare. Om du vill kan du också ha fler, men det är inte nödvändigt om du inte jobbar med annat som bildredigering.

Låt oss slutligen titta på anpassade datorer. En stor andel av PC-spelare väljer att köpa sina egna delar och bygga en speldator från grunden. Detta är ibland billigare än att köpa en färdigbyggd speldator från en butik. Spelare väljer ofta att bygga själva och gör detta för att kunna välja exakt de delar och specifikationer de vill ha.

Vilka tillbehör behöver du för Gaming?

Du kommer att se många föremål märkta som "spel"-relaterade enheter eller spelutrustning, som tangentbord, gamingmus, bildskärmar och hörlurar. Du kan säkert köpa tillbehör som inte är märkta som "spelrelaterade" eftersom dessa tenderar att vara ganska dyra - men de erbjuder vissa funktioner som särskilt konkurrenskraftiga spelare kommer att uppskatta, eller som vill uppnå sin idealiska speluppsättning. Det kan ge fördelar som snabb svarstid och precision med en bra gamingmus eller till exempel superklart ljud för bästa upplevelse.

Speltangentbord och gaming mus ger vanligtvis samma fördelar och ofta kan du köpa båda i ett gamingset. De har mindre ingångsfördröjning än sina motsvarigheter som inte spelar, du kan programmera om tangenterna för att göra vad du vill och de tenderar att vara mer exakta när det kommer till att registrera tangenttryckningar. För vissa spel, som racingspel eller tredjepersons actionspel, kan du också behöva en konsol. Den officiella Xbox-konsolen fungerar med nästan alla spel. Dessutom vill vi nämna att vissa märken erbjuder mer komfort för händer och leder även efter många timmar bakom skärmen.

Gaming skärm

När det kommer till spelmonitorer och gaming skärm bör du vara särskilt uppmärksam på uppdateringsfrekvensen, som mäts i hertz. Uppdateringsfrekvensen indikerar den maximala bildfrekvensen som monitorn kan visa, till exempel när en 60 hertz monitor har en maximal uppdateringsfrekvens på 60 FPS. Detta är viktigt för att få ut det mesta av din kraftfulla dator och få dina spel att se så bra ut som möjligt. Vissa bildskärmar har även ytterligare integrationer med vissa GPU:er genom program som NVIDIA G-SYNC, som ger en bekvämare och smidigare spelupplevelse.

Som om det inte vore nog redan så måste du också tänka på upplösningen – vill du ha en 1080p, 1440p eller kanske till och med en 4K-skärm? Kom ihåg att ju högre upplösning du väljer, desto mer påfrestning lägger det på din GPU. Om du vill använda 4K, 60 FPS i moderna spel behöver du ett ganska kraftfullt grafikkort, som NVIDIA RTX 3080.

Gaming headset

Det är också viktigt att du kommer ihåg spelheadsetet, eftersom ett bra gaming headset gör att du kan fördjupa dig mer i själva spelupplevelsen. Ett headset är en bra idé om du planerar att spela online och behöver prata med andra spelare. Vissa spelvarianter kan erbjuda några små förmåner, till exempel 3D-ljud så att du kan höra riktningen ljud kommer ifrån. Bortsett från det är det inte särskilt stora skillnader mellan vanliga hörlurar och spelmodeller, men spelheadset utgör ändå majoriteten av avancerade alternativ på denna marknad.

I slutändan erbjuder de flesta speltillbehör ingenting som kommer att förändra ditt liv. Trots det kan de fortfarande vara användbara om du har råd med dem - särskilt höguppdateringsfrekvenser kan förbättra din spelupplevelse avsevärt.

Gaming mus

Gaming musen är förmodligen det viktigaste speltillbehöret du kan köpa - speciellt för spelare som försöker ta sin konkurrenskraftiga FPS till nästa nivå och alltid vara exakt och exakt. En bra gaming mus kommer att ge bättre precision, högre byggkvalitet och mer mångsidighet än sämre modeller. Vi skulle alltid rekommendera att investera i en bra gamingmus eftersom den bokstavligen ger dig en enorm fördel gentemot konkurrenter som använder andra alternativ som är mindre lämpade för uppgiften.

Musmatta för gaming

Det första tillbehöret, som vi kallar ett Tier 2-tillbehör, är musmattan. En bra musmatta är mycket viktigare än man kan tro. Det ger dig det grepp och manövrerbarhet du behöver för att inte bara känna dig bekväm, utan också uppnå den noggrannhet du behöver för att spela på högsta nivå. Det finns ganska många passande musmattor, så det kan ta lite tid att hitta rätt.

Gaming tangentbord

Därefter har vi gaming tangentbordet, den viktigaste nyckelpunkten när det kommer till att använda din dator för PC-spel. Speltangentbord har blivit alltmer populära under det senaste decenniet, och de nyare varianterna erbjuder en bred lista med funktioner och fördelar. Beroende på vilken typ av spel du vill spela kan gaming tangentbord ha stor inverkan på din inställning. Vissa spel, som RPG:er, kräver att komplexa kommandon mappas till en enda nyckel, vilket gör makron ännu viktigare. Andra spel, som FPS, kräver blixtsnabb svarstid, vilket gör kontakter till tangentbordets huvudprioritet. Att köpa rätt tangentbord för dina specifika behov är viktigt eftersom det inte bara kommer att göra din spelupplevelse roligare, utan det kommer också att öka dina chanser att spela bra.

Gamingbungee

Ett annat tillbehör som också kan vara praktiskt är spelbungee - ett behändigt litet speltillbehör som minskar muskabeldraget i stridens hetta. Mouse Bungee är designad för konkurrenskraftiga spelare som vill minska alla distraktioner när de spelar. Men det kan också lägga till spelets underhållningsvärde genom att ge dig känslan av en trådlös mus. De flesta musbungyes erbjuder en liknande prestandanivå, så det som verkligen betyder något när du köper bungees är kvalitet. Nedan hittar du några av de bästa bland dem.

Gamingstol

Nästa punkt på den långa listan över speltillbehör är gamingstolen. Det är många spelare som ännu inte bytt till en gamingstol med perfekt sits, men det beror nog på priset. Gamingstolar kan snabbt bli en av de dyraste tillbehören du kan investera i, men vi tycker att de generellt sett är mer än bara värda det. Men de ger utmärkt ryggstöd och komfort, vilket gör att du kan spela längre och mer intensivt.

Gamingbord

Om du som många andra tycker att ett skrivbord inte är något annat än bara en vanlig yta att placera din PC på kommer du att bli förvånad över hur många fördelar ett gamingbord skräddarsytt specifikt för spel kan erbjuda dig. De är inte bara förstärkta för att klara en spelares dagliga krav, utan de har också användbara funktioner som höjdjustering, bra utrymme och gott om utrymme. Skrivbordet ska inte förbises när det kommer till spel, speciellt om du använder låg känslighet och behöver mycket utrymme för musen och andra tillbehör.

Gamingkontroller och speljoysticks

Konsolspelare kommer inte att kunna njuta av att spela sina favoritspel på PC lika mycket utan en handkontroll. Medan många konsolkontroller nu låter dig synkronisera med din PC via USB/BlueTooth, vill inte alla ha en kontroller som har en konsol.

En långvarig spelare känner väl till joysticken, särskilt de som gillar att spela anpassade spel där detta är ett krav. Om du gillar flygsimulatorspel eller andra gammaldags joystickspel kan detta revolutionera din spelupplevelse på bästa möjliga sätt och ge dig en fantastisk spelupplevelse.

Gaming RGB

Det var en lång lista och sist men inte minst har vi RGB. Även om detta inte påverkar din spelprestanda, påverkar det din miljö. RGB kan vara så subtilt eller så spännande som du vill att det ska vara, men i slutändan är huvudmålet att lysa upp ditt spelområde så att det ser supercoolt ut. Du kan själv välja färg och ton för att leva dig djupare in i upplevelsen.

Slutsats

Så där har du det, vår omfattande recension av de bästa speltillbehören som vi tror kommer att göra din spelupplevelse lite bättre. Även om det inte är allt som krävs för att uppnå en trevlig spelupplevelse, kan några justeringar här och där definitivt förbättra ditt liv - och din spelprestanda. Glöm inte att läsa kundrecensioner om onlinebutiker som Maxgaming eller shark gaming innan du väljer att handla från dem.

Låt oss veta vilka speltillbehör du tycker är viktiga genom att lämna oss en kommentar i avsnittet nedan. Eller ännu bättre, besök vårt Community Center där du kan diskutera allt som har med PC att göra med likasinnade.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid är en e-handelsspecialist & konsumentvarukonsult specialiserad inom handelsrätt och konsumentbeteende. Hon har erfarenhet av supply chain-konsultverksamhet och produktutveckling samt har arbetat... Läs vidare