Allt du behöver veta om spel och gaming

Allt du behöver veta om spel och gaming
Nätbutiker

Att komma in i PC-spel scenen är en chansning. Med svårbegripliga hårdvaruspecifikationer, en mängd leverantörer och hundratals spel finns det mycket att tänka på och det kan vara lite överväldigande att söka i vanliga butiker eller nätbutiker. Bara för att du är intresserad av PC betyder det inte att du behöver lägga timmar på att läsa på vad ett grafikkort kan göra. I början behöver du bara känna till grunderna, och det är vad vi förklarar mer i detalj på ReviewsBird.

Det finns många anledningar att välja PC-gaming. Spel ser ut och fungerar bäst på en PC än på en spelkonsol (förutsatt att du spenderar tillräckligt med pengar på din hårdvara för att stödja det), du kan styra spel med ett tangentbord och en mus (särskilt bra för skjutspel och strategispel), och du har helt enkelt fler valmöjligheter när det kommer till vad du vill spela.

Hårdvara för speldator

Först och främst beror de PC-komponenter du behöver på vilka spel du vill spela. Om du vill spela de mest intensiva spelen som Red Dead Redemption 2 eller Cyberpunk 2077 med maximala inställningar behöver du en riktig best av en speldator, eftersom dessa spel är grafiskt otroliga och har lika höga systemkrav. Enklare spel, å andra sidan, kan köras på mycket mindre kraftfulla datorer.

Om du vill köpa en gaming laptop har du inte så mycket val när det kommer till specifikationer. Du kan få i stort sett allt tillverkaren erbjuder dig i sin prisklass. Om du planerar att uppgradera din bärbara dator men inte kan spendera mycket pengar på en högspecialiserad spelmodell bör du leta efter bärbara datorer såsom Ryzen 4000 och Intel Xe, där den integrerade grafiken i moderna spel erbjuder imponerande prestanda för priset.

När det kommer till speldatorer finns det många detaljer att prata om, men vi kommer att hålla det ganska enkelt här. Låt oss bara prata om de viktigaste sakerna att tänka på när det kommer till specifikationer – nämligen grafikkortet (GPU), processorn (CPU), minne och RAM. När det kommer till mer komplicerade spel fungerar din GPU och CPU som ett slags team där GPU:n sköter grafiken och GPU:n i stort sett allt annat.

Detta kan få dig att tro att det är värt att lägga mycket pengar på en superbra CPU i utbyte mot ett billigt grafikkort, men så är det inte. Du vill att båda ska vara någorlunda balanserade - att den ena delen är mer överlägsen än den andra är bara ett slöseri i de flesta fall. Du bör dock veta att GPU:n är mycket lättare att uppgradera senare, eftersom att byta ut processorn vanligtvis också kräver att moderkortet byts ut. Sammantaget fungerar systemet som en helhet - det finns ingen enskild "viktigaste" komponent i gaming datorer.

Gamingtillverkare

När det kommer till specifika märken erbjuder AMD det bästa värdet för pengarna när det kommer till processorer. Intel är den andra stora aktören på detta område, och även om deras processorer inte på något sätt är dåliga kan de helt enkelt inte konkurrera med AMD när det kommer till spel.

När det kommer till GPU:n är NVIDIA mångas favorit eftersom företaget var banbrytande för många teknologier (som RTX ray tracing), och korten fungerar bra med moderna AAA-spel. AMD tillverkar dock även grafikkort och kan lätt konkurrera med det som NVIDIAs erbjuder. Det är också värt att notera att du kan mixa och matcha allt. Bara för att du köper en AMD-processor betyder det inte att du måste köpa ett AMD-grafikkort också.

Gamingminne (RAM)

När det kommer till minne är hastigheten allt. Detta påverkar inte bara hur snabbt spel laddas, utan också hur snabbt de kan hämta data i spelet. Moderna spel behöver hämta otaliga mängder data och texturer medan de spelas för att ladda världen korrekt - om din dators minne inte kan hänga med kommer det att påverka prestandan hos ditt spel negativt. Av denna anledning behöver du en SSD-enhet med lämplig storlek på din PC för dina spel.

SSD:er var tidigare ganska dyra, men priset har sjunkit markant de senaste åren. Vi rekommenderar starkt att du köper minst en terabyte-enhet (eftersom spel är enorma nuförtiden) från ett företag som Samsung eller Western Digital för alla dina lagringsbehov. Om du behöver mer lagringsutrymme för överflödiga filer fungerar en billig hårddisk (HDD) bra för den som en sekundär lagringsenhet – även om den är långsammare än SSD:n.

Det finns även NVMe (Non-Volatile Memory Express) SSD:er som erbjuder ännu snabbare laddningstider. Dessa är dyrare, men de är definitivt värda sitt pris om du försöker få maximal prestanda. Du kommer också att behöva tillräckligt med RAM-minne för din PC, vanligtvis i form av DDR4-RAM, men vissa moderkort kräver också DDR3 (du kan kontrollera ditt moderkorts manual för att se vilken typ det kräver). Generellt sett räcker 16 GB RAM till en speldator och är vad vi skulle rekommendera för nybörjare. Du kan ha mer om du vill, men det är inte nödvändigt om du inte arbetar med andra saker som bildredigering.

Slutligen måste vi prata om anpassade datorer. En stor andel av PC-spelare väljer att köpa sina egna delar och bygga en speldator från grunden. Det är ibland billigare än att köpa en gaming-pc från elgiganten eller Maxgaming, men ofta görs detta bara för att få fler alternativ i delar och konfiguration.

Vilka tillbehör behöver du för gaming?

Du kommer att se många objekt märkta som "gaming" externa enheter, inklusive tangentbord, möss, bildskärmar och headset. Du kan säkert klara dig utan dessa saker - de brukar vara ganska dyra - men de erbjuder vissa funktioner som särskilt konkurrenskraftiga spelare kommer att uppskatta i sitt gaming kit.

Gamingtangentbord- och möss ger vanligtvis samma fördelar. De har mindre input lag än deras ikke-gaming motsvarigheter, du kan programmera om knapparna för att göra vad du vill ofta, och de tenderar att vara mer exakta när det gäller att detektera input. För vissa spel, som racingspel eller action titlar i tredje person, kan du också behöva en handkontroll. Den officiella Xbox-kontrollen fungerar med nästan alla titlar.

Spelskärm

För gamingskärm, var särskilt uppmärksam på uppdateringsfrekvensen (mätt i hertz). Uppdateringsfrekvensen anger den maximala bildfrekvensen som bildskärmen kan visa - till exempel når en 60 hertz-skärm en maximal uppdateringsfrekvens på 60 FPS. Detta är viktigt för att få ut det mesta av din kraftfulla PC och helt enkelt få spel att se bättre ut. Vissa bildskärmar har även ytterligare integrationer med vissa GPU:er genom applikationer som NVIDIA G-SYNC, som ger en smidigare spelupplevelse.

Det är även frågan om upplösning - vill du ha en 1080p, 1440p eller till och med en 4K-skärm? Kom ihåg att ju högre upplösning du väljer, desto mer belastning laddas den på din GPU. Om du vill använda 4K, 60 FPS i moderna spel behöver du ett ganska kraftfullt grafikkort, som NVIDIA RTX 3080.

Äntligen gamingheadset. Ett headset är en bra idé om du planerar att spela online och behöver prata med dina lagkamrater. Vissa spelvarianter kan erbjuda några små fördelar, som 3D-ljud, så att du kan höra vilken riktning ljuden kommer ifrån. Utöver det finns det en anmärkningsvärd skillnad mellan standard headset och gaming-modeller, men gamingheadset utgör fortfarande huvuddelen av avancerade alternativ på marknaden.

I slutändan är inte gaming utrustning något som kommer att förändra ditt liv. Dock är de fortfarande användbara om du har råd – särskilt skärmar med hög uppdateringsfrekvens kan förbättra din spelupplevelse avsevärt.

Gamingmus

Spelmusen är förmodligen det viktigaste gamingtillbehöret du kan köpa – speciellt för spelare som försöker ta sina konkurrenters FPS till nästa nivå. En bra gamingmus kommer att erbjuda bättre precision, högre byggkvalitet och mer mångsidighet än sämre modeller. Jag skulle alltid rekommendera att investera i en bra gamingmus eftersom det bokstavligen ger dig en enorm fördel gentemot konkurrenter som använder andra alternativ som är mindre lämpliga för uppgiften.

Gamingmusmatta

Det första tillbehöret som jag hänvisar till som ett tier 2-tillbehör är musmattan. En bra musmatta är mycket viktigare än man först tror. Det ger dig det grepp och manövrerbarhet du behöver för att inte bara känna dig bekväm, utan också uppnå den noggrannhet du behöver för att spela på högsta nivå. Det finns ett antal lämpliga musmattor tillgängliga så det kan ta lite tid att hitta rätt. Men enligt min personliga erfarenhet är följande några av de bästa som finns.

Gamingtangentbord

Därefter har vi gamingtangentbordet, den viktigaste nyckelpunkten när det kommer till att använda din dator för PC-spel. Gamingtangentbord har blivit mer och mer populära under det senaste decenniet, och de nyare erbjudandena erbjuder en stor lista med funktioner och fördelar. Beroende på vilken typ av spel du vill spela kan gamingtangentbordet ha stor inverkan. Vissa spel, som RPGs, kräver att komplexa kommandon kopplas till en enda tangent, vilket gör makron ännu viktigare. Andra spel, som FPS, kräver blixtsnabb svarstid, vilket gör att strömbrytare är högsta prioritet på ditt tangentbord. Att köpa rätt tangentbord för dina specifika behov är avgörande eftersom det inte bara kommer att göra din spelupplevelse roligare, utan det kommer också att öka den exponentiellt.

Gamingheadset

Rätt gamingheadset kan fördjupa dig i din spelupplevelse som inget annat gamingtillbehör. Skillnaden mellan ett bra och ett dåligt headset är som natt och dag. Oavsett om du är en tillfällig spelare eller esportproffs är rätt gamingheadset helt avgörande. De ger dig rumslig medvetenhet, fördjupning, klarhet och ett djup av spelglädje som inte kan matchas av sämre alternativ. Nedan är några av mina favoriter.

Gamingbungee

Vi pratar inte om att kasta dig ut från en klippa här, utan Gaming Bungee - ett behändigt litet gamingtillbehör som minskar motståndet från muskabeln i stridens hetta. Mus-bungee är designad mer för konkurrenskraftiga spelare som vill minska alla distraktioner medan de spelar. Det kan dock fortfarande bidra till det roliga med spelet genom att ge dig känslan av en trådlös mus. De flesta mus-bungee erbjuder en liknande prestandanivå, så det som verkligen betyder något när du köper en bungee är kvaliteten. Nedan är några av de bästa bland dem.

Gamingstol

Nästa punkt på vår långa lista med speltillbehör är den ödmjuka gamingstolen. Många spelare behöver fortfarande byta till en gamingstol med bucket seat, men jag tror att det mest beror på priset. Gamingstolar är några av de dyraste tillbehören du kan investera i. De ger dock utmärkt ryggstöd och komfort så att du kan spela längre och mer intensivt.

Gamingbord

Om du är som många människor och tror att ett skrivbord inte är något annat än en trä/stålram att placera din PC på, kommer du att bli förvånad över hur många fördelar ett gamingbord som är skräddarsytt specifikt för spel kan erbjuda dig. De är inte bara förstärkta för att klara en spelares krav, utan de har också coola funktioner som höjdjustering, gott om utrymme och hög viktkapacitet. Skrivbordet bör inte förbises när det kommer till gaming, speciellt om du använder låg känslighet och behöver ett stort utrymme för musen.

Gamingcontroller

Konsolspelare kommer inte att njuta av att spela sina favorittitlar på PC, utan med en handkontroll. Medan många konsolkontroller nu låter dig synkronisera till din PC via USB/BlueTooth, vill inte alla ha en kontroller som har en konsol. Av denna anledning har vi presenterat några av de bästa kontrollerna på marknaden idag.

Gamingjoystick

Old school-spelare är för joysticken, särskilt de som gillar att spela anpassade spel som faktiskt kräver det. Om du gillar flight sims eller föredrar att spela gamla spel med en joystick, kan de revolutionera din spelupplevelse på bästa möjliga sätt.

Gaming-RGB

Sist men inte minst har vi RGB. Även om detta inte påverkar din spelprestanda, påverkar det din miljö och hela ditt gaming set. RGB kan vara så subtilt eller så spännande som du vill att det ska vara, men i slutändan är dess främsta mål att lysa upp ditt spelområde så att det ser supercoolt ut så att säga. Nedan finns några fantastiska RGB-alternativ som kan förvandla ditt spelutrymme.

Slutsats

Så där har ni det gott folk, vår omfattande recension av de bästa gamingtillbehören som vi tror kommer att göra din spelupplevelse och ditt gaming rum lite bättre. Även om inte allt som behövs för att få en trevlig spelupplevelse, kan några justeringar här och där definitivt förbättra ditt liv - och din spelprestanda.

Berätta för oss vilka gamingtillbehör du tycker är viktiga genom att skriva en kommentar till oss i avsnittet nedan. Eller ännu bättre, besök vår community-hub där du kan diskutera med likasinnade om allt på datorn.

Mer Nätbutiker