Välj gamingheadset för den bästa upplevelsen

Välj gamingheadset för den bästa upplevelsen
Nätbutiker

Du behöver ett bra gamingheadset för gaming. Utan ett sådant headset kommer du inte att ha ett tillförlitligt sätt att slå konkurrenterna eller samordna strategier med ditt lag. Överraskande nog är gaminghörlurar ganska bra verktyg för ditt hemmakontor.

Alternativen sträcker sig från grundläggande trådbundna hörlurar och headsets du kan köpa i kiosken (eller som följer med din spelkonsol) till dyra, trådlösa over-ear-hörlurar med simulerat surroundljud som finns på e-sportsajter. Du bör köpa de hörlurar som passar din budget och dina behov. Lyckligtvis behöver du inte spendera mycket pengar för ett högkvalitativt headset. På ReviewsBird kan du läsa mer om de olika gamingheadseten.

Trådbunden vs. trådlösa spelheadset

Gamingheadset kan vara antingen vara vanliga hörlurar med sladd eller trådlösa headset, med trådlösa modeller som vanligtvis kostar mer pengar. Ännu viktigare är att varje gamingheadset stöder olika system-, handdator- och datoranslutningar. Med ett trådlöst headset kan du ansluta via Bluetooth till en PlayStation 5, Xbox Series X, Xbox Series S, senaste generationens konsoler, de flesta mobila enheter och vissa datorer (även om den ursprungliga Xbox One inte stöder Bluetooth). Andra system kräver en annan trådlös anslutning, ofta med en separat bas som ansluts till din konsol eller dator.

Bluetooth har gjort stora framsteg de senaste åren, men proprietära trådlösa bluetooth headset ger generellt bättre ljudkvalitet, snabbare respons och en starkare signal. Proprietära trådlösa anslutningar är i allmänhet utformade för endast en konsol eller konsol och en PC; för de flesta trådlösa spelheadset, välj mellan Xbox- och PlayStation-modeller.

Om du spelar på PlayStation 4/5, Nintendo Switch, nyare Xbox-modeller eller de flesta handdatorer kan du helt enkelt koppla in ett 3,5 mm hörlursuttag till handkontrollen eller systemet och spela iväg. Xbox One- och X/S-serien fungerar på samma sätt, men om du har en äldre (före 2016) Xbox One-gamepad kan du behöva använda Microsofts Xbox One Stereo Headset Adapter för att använda ett trådbundet headset med den. De flesta av headseten på den här listan kan ansluta till ditt favoritsystem på något sätt.

Om du vill använda ditt gamingheadset med senaste generationens system som PS3 och Xbox 360, ta reda på om headsetet stöder deras egna kontakter eller om adaptrar finns tillgängliga. Datorer är mest flexibla när det kommer till gamingheadset, eftersom de fungerar med USB-headset (som vanligtvis bara är kompatibla med datorer), 3,5 mm analoga kontakter (även om du kan behöva en splitter adapter om ditt headset bara har ett uttag) och ofta optiskt ljud.

Behöver du surroundljud i ditt gamingheadset?

De flesta avancerade gamingheadset säger sig erbjuda någon form av surroundljud, men detta är inte tekniskt korrekt. Spelheadset använder stereo drivrutiner (en för varje öra) för att skapa ljud, och de kan inte skapa sant surroundljud eftersom flera högtalare utspridda runt dig kan. Spelsurround-aspekten kommer från Dolby-, DTS- och/eller THX-behandlingsteknologier som låter headsetet blanda ljudet mellan dina öron för att ge intrycket av 360-graders ljud. Denna bearbetning har blivit ganska bra och kan, när den görs på rätt sätt, ge en stark känsla av riktning. Om ett headset inte erbjuder denna behandling direkt kommer PlayStation 5 fortfarande att producera det med alla anslutna headset och du kan få Dolby Atmos eller THX Spatial Audio på din PC eller Xbox med betalappar.

Vissa dyra gamingheadset, som JBL Quantum One, erbjuder en mer uppslukande ljudupplevelse genom att integrera huvudspårning. De ger fortfarande samma simulerade surroundljud som andra headset som stöder denna funktion, men de panorerar och växlar ljudet beroende på hur du rör på huvudet, vilket gör surroundeffekten mycket mer realistisk.

Kompatibilitet för gamingheadset med konsoler

För närvarande verkar många headset på den här listan stödja PS4/5-system bättre än Xbox-system, men avancerade headset kommer ofta i olika, konsolspecifika versioner. Om ett headset främst marknadsförs för PC, kan det fungera med en konsol via USB, men headsetet kanske inte stöder alla funktioner. Naturligtvis kan alla headset med en trådbunden 3,5 mm-kontakt fungera med vilken konsol som helst via headsetkontakten på handkontrollen. Det är USB-kompatibilitet som kan orsaka problem med olika versioner. Kontrollera förpackningen och produktsidan för att se till att headsetet du vill ha är kompatibelt med systemet du vill använda det med.

Det finns några konsolspecifika gamingheadset och varianter du kan överväga, till exempel Xbox Wireless Headset, som erbjuder stark prestanda. Ändå hittar du vanligtvis inte ett "bästa" headset som lämpar sig för bara en konsol; toppmodellerna tenderar att ha flera, systemspecifika versioner.

Den bästa mikrofonen för spel

När det gäller hörlurar med mikrofon har vi genomgående blivit imponerade av mikrofonerna som Razer lägger i sina avancerade Kraken- och Nari-headset, samt Astro Gamings mikrofoner. Logitech och Turtle Beach flaggskeppsheadset. Dessa modeller kan vara ganska dyra, men de erbjuder utmärkt röstkvalitet.

Du kan också överväga Antlion Audio ModMic. Detta är en bommikrofon som du enkelt kan sätta på dina favorithörlurar och ta bort när du inte behöver den, tack vare ett tvådelat magnetfäste. Även om ModMic inte har de spelspecifika funktionerna som dedikerade spelheadset, kan du använda dina älskade gamla hörlurar för röstchatt. Se bara till att du har rätt kontakt eller adapter för att använda den med din favoritspelplattform.

Om du verkligen menar allvar med streaming eller andra spelkommentarer, kanske du vill helt och hållet ge upp boommikrofonen och skaffa en dedikerad USB-mikrofon. Anständiga USB-mikrofoner finns tillgängliga och de erbjuder mycket tydligare, rikare och mer naturlig ljudkvalitet än någon annan bommikrofon. Det är dock svårare att ställa in mikrofonen rätt för att få bra ljud. Du måste vara uppmärksam på mikrofonens placering och var du befinner dig i förhållande till den. Nätbutiker har ett stort urval av andra produkter inklusive gamingskärm och gamingmus så att du kan få hela uppsättningen.

Mer Nätbutiker