Vilken gaming headset är bäst för gaming? Läs om gaming hörlurar här!

Det är ingen hemlighet att du behöver ett bra gaming headset för onlinespel. Utan ett sådant spelheadset kommer du inte att ha ett enkelt och snabbt sätt att kommunicera eller samordna strategier med ditt lag eller medspelare. Överraskande nog är gaming headset också ett ganska bra verktyg för ditt hemmakontor.

Det finns ett hav av alternativ och olika typer. Du hittar allt från vanliga hörlurar med kablar till trådlösa headset med surroundljud och inbyggd mikrofon. Du hittar dem överallt, från billiga modeller för under hundra danska kronor till dyra varianter som kostar flera tusen kronor. När du funderar på vilken du ska välja kan du basera dina val på dina behov och, naturligtvis, din budget.

Tack vare det enorma utbudet på marknaden behöver du lyckligtvis inte lägga en massa pengar på ett högkvalitativt headset. Hos ReviewsBird kan du läsa mer om de olika headseten för spel.

Trådbundna gaming headset kontra trådlösa gaming headset

Du vet förmodligen redan att gaming headset kan vara antingen trådbundna eller trådlösa. Trådlösa modeller kostar vanligtvis mer, och det kan vara lite knepigt att komma ihåg att ladda dem. Men hur härligt är det inte att släppa långa kablar som krullar när man absolut inte har tid för sig själv? Ännu viktigare är att det idag är vanligt att varje spelheadset stödjer olika system-, handdator- och datoranslutningar. Med ett trådlöst headset kan du ansluta en PlayStation 5, Xbox Series X, Xbox Series S och Nintendo Switch via Bluetooth samt de flesta mobila enheter och vissa datorer. Vi råder dig dock att kontrollera det i förväg, andra system kräver en annan trådlös anslutning. Till exempel, i vissa fall måste en separat basstation anslutas till konsolen eller datorn.

Trådlösa enheter blir allt vanligare och Bluetooth har gjort stora framsteg de senaste åren. Visste du att egna trådlösa anslutningar generellt ger bättre ljudkvalitet, snabbare respons och en starkare signal? Proprietära trådlösa anslutningar är vanligtvis utformade för bara en konsol eller en konsol och en PC. För de flesta trådlösa varianter måste du välja mellan ett Xbox- eller Playstation-headset.

Om du föredrar konsoler och spelar på PlayStation 4 eller 5, Nintendo Switch, nyare Xbox-modeller eller de flesta handhållna modeller, kan du helt enkelt ansluta ett 3,5 mm hörlursuttag till din handkontroll eller systemet och spela. Xbox One- och X/S-serien fungerar på samma sätt, men om du råkar ha en äldre (för 2016) Xbox One-gamepad kan du behöva använda Microsofts Xbox One Stereo Headset Adapter för att använda ett trådbundet headset med den. De flesta av hörlurarna på den här listan kan anslutas till ditt föredragna system på något sätt.

Om du vill använda ett spelheadset med den senaste generationens system som PS3 och Xbox 360 kan du ta reda på om headsetet stöder dessa kontakter eller om adaptrar finns tillgängliga. Datorer tenderar att vara de mest flexibla när det kommer till spelheadset, eftersom de fungerar med USB-hörlurar, 3,5 mm analoga uttag och ofta erbjuder optiskt ljud.

Behöver du surroundljud i gaming headset?

De allra flesta avancerade spelheadset säger sig erbjuda någon form av surroundljud, men lita inte på det till 100 % då det inte alltid är tekniskt korrekt. Spelheadset måste ha stereodrivrutiner, en för varje öra, för att skapa ljud, och tyvärr kan de inte skapa sant surroundljud som flera högtalare utspridda runt dig.

Spelsurround-aspekten kommer från Dolby-, DTS- och/eller THX-behandlingsteknologier som gör att headsetet kan blanda ljudet mellan dina öron för att ge det rätta intrycket av 360-graders ljud. Idag har denna bearbetning blivit ganska bra, och när den görs på rätt sätt kan den ge en stark känsla av riktning. Tänk på vilka fördelar du kan få om du ska spela skjutspel!

Om prislappen inte spelar någon roll för dig kan du titta på dyra spelheadset, som till exempel JBL Quantum One. Den erbjuder en mer uppslukande ljudupplevelse genom att integrera master tracking. De ger dig fortfarande samma simulerade surroundljud som andra hörlurar som stöder den här funktionen, men de panorerar och ändrar ljudet beroende på hur du rör på huvudet, vilket gör surroundeffekten mycket mer realistisk.

Kompatibilitet för gaming headset med konsoler

För närvarande verkar många headset på den här listan stödja PS4/5-system bättre än Xbox-system. Man måste dock komma ihåg att avancerade hörlurar ofta finns i olika, konsolspecifika versioner. Om ett headset främst marknadsförs för PC, kan det fungera med en konsol via USB, men headsetet kanske inte stöder alla funktioner som det stöder för sitt primära system. Naturligtvis kan vilket headset som helst med en 3,5 mm jackkabel fungera med vilken konsol som helst genom headsetjacket på handkontrollen, så om du byter plattform ofta kan du använda samma till flera av dem. Det är USB-kompatibiliteten som kan orsaka problem med olika versioner och det är bra att vara medveten om det.

Läs förpackningen noggrant, undersök och besök produktsidan för att se till att headsetet du vill använda är kompatibelt med systemet du vill använda det med.

Vilken är den bästa mikrofonen för spel?

Om kommunikation är viktigt för dig behöver du naturligtvis en mikrofon. När det kommer till hörlursmikrofoner har vi därför provat olika modeller och blev mest imponerade av Razers modeller i Kraken- och Nari-linjerna. Astro-spelmikrofoner är också en säker vinnare. Om du är intresserad av Logitech och Turtle Beach är de också fantastiska. Alla dessa modeller kan tyvärr kosta en hel del, men om du föredrar utmärkt röstkvalitet kan de vara värda investeringen.

Om du inte riktigt gillar headset som har en egen mikrofon kan du också överväga Antlion Audio ModMic. Det här är en bommikrofon som du enkelt kan fästa på dina favorithörlurar och ta bort när du inte behöver den. Detta är möjligt tack vare ett tvådelat magnetfäste.

Om du är intresserad av streaming och vill streama själv kan det vara en bra idé att investera i en dedikerad USB-mikrofon. Dessa kan ibland vara på en helt annan nivå vad gäller kvalitet och prestanda och kommer att kunna glädja dina tittare med det tydliga ljudet av din röst, samt ge det hela ett naturligt resultat. För att få bra ljud måste man vara noga med att välja rätt inställningar och fundera noga på var man ska placera mikrofonen.

Nätbutiker har ett stort urval av andra produkter inklusive gaming skärm och gaming mus så att du kan få hela uppsättningen.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid är en e-handelsspecialist & konsumentvarukonsult specialiserad inom handelsrätt och konsumentbeteende. Hon har erfarenhet av supply chain-konsultverksamhet och produktutveckling samt har arbetat... Läs vidare