Vilken gamingskärm är bäst för gaming?

Vilken gamingskärm är bäst för gaming?
Nätbutiker

I den här guiden hjälper vi dig att välja en skärm som ger dig en fördel gentemot dina motståndare samtidigt som den ger en smidig, realistisk spelupplevelse. Det är dessa faktorer du bör tänka på när du väljer en gamingmonitor. Läs vidare för att lära dig mer om våra nuvarande gaming favoriter från våra tester.

Gaming skärmstorlek och upplösning

När det kommer till bildskärmar är större nästan alltid bättre. Som sagt, i vissa utvalda fall kanske du vill behålla din skärmstorlek på 27 tum eller mindre.

Om du har följt några e-sportturneringar de senaste åren har du förmodligen märkt att alla spelare spelar på skärmar som är mindre än den storleken. (En 24-tumsskärm verkar vara det idealiska värdet.) Varför? Om du spelar en mycket konkurrenskraftig titel som Counter Strike: Global Offensive eller League of Legends betyder en mindre skärm att du kan hålla skärmen närmare dina ögon samtidigt som du ser mer av bilden. Att kunna se alla element på skärmen samtidigt är en viktig fördel i en konkurrenskraftig flerspelarmiljö. Ju större skärm, desto svårare är det att hålla alla motståndare i sikte.

Om du har utrymmet och inte är så intresserad av den konkurrensutsatta spelvärlden, ger en större skärm eller en curved skärm gott om utrymme för dina karaktärer att sprida ut sig på skärmen och låter dig gå bortom full högupplösning. Många nyare modeller är Wide Quad High-Definition (WQHD)-skärmar med en maximal upplösning på 2 560 x 1 440 pixlar (även kallad "1440p"). Det högre antalet pixlar ger mycket skarpare bilder än HD i full upplösning, men du kommer att behöva en ganska kraftfull grafikmotor för att spela de senaste spelen i högre upplösning, speciellt om du har alla effekter aktiverade.

Det gäller även 4K ultrahögupplösning (UHD)-skärmar med en upplösning på 3 840 x 2 160 pixlar, som till exempel Acer Predator X27. Om skrivbordsutrymme är ett problem finns det många 24-tumsskärmar, men med dessa är du begränsad till en upplösning på 1 920x 1 080 pixlar i de flesta fall. Läs mer på ReviewsBird och lär dig mer om spelskärmar som till exempel vad betyder 144hz skärm och ska jag köpa en Msi skärm eller inte?

Panelteknik på gamingskärm

Olika spelskärmar använder olika teknologier för skärmarna, och var och en har sina fördelar och nackdelar.

Twisted-nematic panels (TN) är de billigaste och är populära bland spelare eftersom de erbjuder snabba pixelsvarstider och uppdateringsfrekvenser. Deras största nackdel? De är benägna att ändra färg när de ses från en viss vinkel.

Vertikalt orienterade skärmar (VA) är kända för sitt höga inbyggda kontrastförhållande, livfulla färger och förmåga att visa djupsvarta färger, men de är också kända för att producera märkbara spökeffekter som kan påverka spelets prestanda. (Det beror på modell och det är här recensionerna kommer in).

In-plane switching paneler (IPS) erbjuder den bästa övergripande färgkvaliteten, stark gråskaleprestanda och breda betraktningsvinklar, men kan inte matcha pixelresponsen hos TN-paneler och är benägna att rörelseartefakter. De är den bästa paneltypen för allmänt bruk, men krävande spelare eller konkurrerande Esports-typer kan ha problem med IPS.

Denna trend börjar dock förändras. LG har utvecklat en ny IPS-panel (kallad "nano IPS") som utlovar 1 millisekund grå-till-grå svarstid med överväxling påslagen. Den första bildskärmen med denna teknik finns redan på marknaden, LG 27GL850. De första recensionerna visade dock att spökbilder och artefakter är betydligt värre i det här läget, vilket kan förneka fördelarna med en svarstid på 1 ms. Dock eftersom 27GL850 är en pionjär antar vi att dessa problem kommer att åtgärdas med tiden.

Eftersom TN, VA och IPS var och en har sina egna egenskaper rekommenderar vi, om möjligt, att gå till din lokala elektronikaffär för att titta på några prover för att få en uppfattning om känslan och ta reda på vilka specifika kompromisser som är minst viktigt för dig. Tänk också på att inte alla bildskärmar av en viss typ är likadana. Så det är alltid en bra idé att kolla upp skärmen personligen om möjligt.

Pixelrespons, inputlag och uppdateringsfrekvens på spelskärmen

Spelskärmar måste ha en snabb pixelsvarstid och en hög uppdateringsfrekvens, varav den senare måste matcha bildhastigheterna som din dator kan uppnå. (Mer om detta snart).

Den vanligaste pixelresponsspecifikationen är grå-till-grå, som mäts i millisekunder (ms) och anger hur lång tid det tar för en pixel att byta från en gråskala till en annan. (Några företag använder fortfarande den äldre svartvita mätningen.) En låg pixelrespons hjälper till att förhindra utsmetning av levande bilder och ger en mer jämn övergripande bild än en högre pixelrespons. Ett grått-till-grå-svar på 2 ms eller mindre är idealiskt, men även ett grå-till-grå-svar på 4 ms är vanligtvis tillräckligt för spel.

HDR: Brightness Deluxe på spelskärm

HDR-teknik får inte bara filmer och sändningar (TV) att se bra ut. Det kan också förvandla ett svagt upplyst, urtvättat spel till något levande och kontrastfyllt med skarpt definierade kanter runt alla delar av miljön. Det finns för närvarande fyra nivåer av HDR på bildskärmar: DisplayHDR 400, DisplayHDR 600, DisplayHDR 1000 och DisplayHDR 1600. Siffran hänvisar till antalet nits, eller ljusstyrkan, som bildskärmen ska nå maximalt.

Även om det finns ett brett utbud av HDR 4K-skärmar tillgängliga nuförtiden, är implementeringen av HDR i Windows fortfarande ... Dålig, minst sagt. Om det fungerar som det ska kommer Windows-kompatibla appar (Windows App Store-appar verkar vara mer HDR-kompatibla än de utanför det ekosystemet) få HDR-behandlingen, precis som Windows själv. Det finns många nätbutiker som säljer en mängd olika utrustning, inklusive gaming pc och gamingbord samt billiga datorskärmar så att du kan komplettera ditt set.

Mer Nätbutiker