Dags att uppgradera din spelupplevelse? Hitta din gaming skärm här!
I våra spelrelaterade artiklar fortsätter vi att diskutera hur viktiga de olika delarna av spelutrustning är. En bra gaming skärm är inte mindre viktig för den bästa upplevelsen. Om du är ute efter de senaste first-person shooters, racing eller andra snabba spel behöver du mer än bara en kraftfull speldator. En spelmonitor kan återge handlingen utan att ge dig suddiga bilder, flimrande bilder och andra dåliga skärmar som skulle förstöra upplevelsen eller göra dig mindre effektiv i ett spel.
I den här guiden hjälper vi dig att välja en bildskärm som ger dig ett försprång gentemot dina motståndare samtidigt som du får en smidig, realistisk spelupplevelse. Har du funderat på vilka skärmtyper du ska välja? Behöver du till exempel en böjd PC-skärm? Vilken storlek föredrar du? Det här är några av de faktorer du bör tänka på när du väljer en PC-skärm. Läs vidare för att lära dig mer om våra nuvarande favoriter från våra tester.
Storleken och upplösningen på gaming skärmen
När det kommer till spelmonitorer är större nästan alltid bättre. Nyckelordet här är nästan. Vad vi menar med det är att det kan vara en bra idé att hålla skärmstorleken på 27 tum, eller mindre i vissa utvalda fall och vi ska berätta varför.
Ett bra sätt att se de allra bästa modellerna som finns är att följa e-sport. De flesta av oss är vanligtvis intresserade av själva spelprocessen, men du kan också försöka lägga märke till vilka skärmar som används av spelarna. Baserat på olika e-sportströmmar vi sett går de flesta för en 24-tumsskärm. Det finns en anledning för dig.
Om du tänker på sådana spel som Counter Strike: Global Offensive, League of Legends och Overwatch kan du se att spelarna är helt fokuserade på allt som händer på skärmen. Med en mindre skärm kan du luta dig långt fram och ändå se hela bilden, från hörn till hörn. Det är förstås inte hälsosamt för dina ögon, men att kunna se alla element samtidigt på en skärm ger enorma fördelar för den som spelar professionellt. Om skärmen är större blir chansen att missa viktiga detaljer, som glimtar av motståndare, också större.
Men det är inte alla av oss som har detta som prioritet, och om du har ett litet intresse för den konkurrensutsatta spelvärlden och bara är här för snygg grafik och din allmänna upplevelse, kommer det att ge dig fler alternativ och möjligheter när du ska välja bildskärm.
Du kommer att kunna se att nyare modeller är WQHD-skärmar. Det står för Wide Quad High-Definition och har en maximal upplösning på 2 560 x 1 440 pixlar. Det högre antalet pixlar bör ge dig mycket skarpare bilder än HD i full upplösning. Nackdelen är att du behöver en ganska kraftfull grafikmotor för att spela de senaste spelen i högre upplösningar, speciellt om du har alla effekter aktiverade och har dina inställningar maxade.
Detta gäller även för 4K UDH, dvs ultrahög upplösning. Dessa skärmar kommer med en upplösning på 3840 x 2160 pixlar. Ett av exemplen här är Acer Predator X27. Tyvärr är de ganska stora, och om skrivbordsutrymmet är begränsat finns det en lösning: mindre skärmar. Tyvärr kommer de med nackdelen av lägre upplösning, så det är upp till dig om du vill begränsa utrymmet eller upplösningen. Läs mer på ReviewsBird om du vill veta mer om spelmonitorer.
Panelteknik på gaming skärm
Vi vet mycket väl att olika spelmonitorer använder många olika tekniker, och var och en av dem har sina fördelar och nackdelar.
Om vi går i en mer budgetvänlig riktning kan vi rekommendera Twisted-nematic paneler. De är bland de billigaste och är populära modeller bland spelare eftersom de erbjuder snabba pixelsvarstider och uppdateringsfrekvenser. Tyvärr har de en nackdel: de är benägna att färgskifta när de ses från en viss vinkel.
Du är förmodligen van vid horisontella skärmar, men har du någonsin provat vertikalt orienterade skärmar? Dessa kan se ovanliga ut, men de är kända för sitt höga kontrastförhållande, levande färger och förmåga att visa djupa svärta. De är omtyckta av de spelare som är intresserade av skräck och skräck eftersom dessa skärmar är bra på att producera märkbara spökeffekter som kan påverka spelets prestanda. Det kan låta väldigt intressant för vissa, men det är en bra idé att lära känna modellens specifikationer och läsa recensioner innan du går till en av modellerna.
In-plane switching paneler finns också tillgängliga, och de ger den bästa övergripande färgkvaliteten, stark gråskaleprestanda och breda betraktningsvinklar. Nackdelen med dem är att de inte kan matcha pixelresponsen hos TN-paneler och är ofta benägna att få rörelseartefakter. Ändå är de den bästa typen av panel för allmänt bruk.
Var och en av skärmtyperna vi nämnde har sina egna egenskaper, fördelar och nackdelar. Om du har en chans rekommenderar vi att du går till din lokala elektronikbutik för att titta på några prover för att få en uppfattning om känslan och avgöra vilka specifika avvägningar som är minst viktiga för dig. Kom ihåg också att inte alla skärmar av en viss typ är likadana. Det är därför en bra idé att kolla upp skärmen personligen om möjligt.
Pixelrespons, indatalager och uppdateringsfrekvens på gaming skärmen
Oavsett vilken typ av spel du föredrar, bör en spelmonitor ha en snabb pixelsvarstid och en hög uppdateringsfrekvens, varav den senare ska matcha bildhastigheterna som din dator kan uppnå.
Det verkar som om den mest använda specifikationen för pixelrespons är grå till grå. Detta mäts i millisekunder och indikerar hur lång tid det tar för en pixel att byta från en grå nyans till en annan. Ett svar med en låg pixelpunkt hjälper naturligtvis till att förhindra utspolning av rörliga bilder och ger en jämnare helhetsbild än en högre pixelrespons. Därför är grå-till-grå-svar på 2ms eller mindre idealiskt, men kom ihåg att även en grå-till-grå-respons på 4ms vanligtvis räcker för spel.
HDR: Brightness Deluxe på en gaming skärm
Låt oss slutligen nämna lite om HDR-teknik. Den passar inte bara för att filmer och serier ska se bra ut, utan även för spel. Tekniken har potential att förvandla ett svagt upplyst, urtvättat spel till något levande och fullt av kontrast, med skarpt definierade kanter runt alla delar av miljön. Det finns för närvarande fyra nivåer av HDR på skärmar: DisplayHDR 400, DisplayHDR 600, DisplayHDR 1000 och DisplayHDR 1600. Siffran hänvisar till antalet nits, eller ljusstyrkan, som skärmen ska nå som maximalt. Ändå, även om det finns ett brett utbud av HDR 4K-skärmar tillgängliga på marknaden idag, är implementeringen av HDR i Windows fortfarande inte så bra som vi skulle vilja att den ska vara.
Det finns många nätbutiker som säljer en mängd olika utrustning, inklusive gaming pc och gamingbord samt billiga datorskärmar så att du kan komplettera ditt set.
Anne Sigrid är en e-handelsspecialist & konsumentvarukonsult specialiserad inom handelsrätt och konsumentbeteende. Hon har erfarenhet av supply chain-konsultverksamhet och produktutveckling samt har arbetat... Läs vidare