Tips på bekväma träningsskor som passar till alla dina aktiviteter

Gillar du att träna? Kanske du gillar inomhusaktiviteter som padel eller att gymma? Eller föredrar du att vandra ute i naturen eller löpa längs stadens gator? Vilket du än väljer behöver du till alla dessa aktiviteter ett par bra och passande träningsskor, gärna ett par funktionella och snygga skor. I denna artikel här hos ReviewsBird kommer vi att se närmare på olika träningsskor. Vilka märkesskor passar till vilken motionsform och var hittar man dessa? Häng med för att få veta mer!

Hur ska en bra träningssko vara?

Hur märkesskor som du tränar ska vara beror på vad du tränar. Här kommer vi att berätta om skillnaden mellan gym skor och hiking skor dam och herr.

Crossfit skor eller gym skor ställer helt andra krav på skorna än skor man vill använda för löpning eller vandring. Här följer några punkter om skillnaderna mellan dessa:

1. Träningsskon är stabil som helhet och har en hållbar ovandel. När du rör dig, hoppar och gör snabba rörelser behöver din fot hållas på plats. En sko som utformad för löpning eller vandring är inte lika stabil. Vikten läggs istället längre fram på skon som är utformad för att röra sig framåt.

2. En sko man använder på gym ska helst ha lite dämpning eller sakna dämpning helt och hållet. En sko man använder vid löpning eller vandring ska gärna ha dämpning så att du landar mjukt med foten mot marken. En sko du använder vid crossfit eller gym träning med dämpning kan leda till att du trampar snett vid snabba rörelser.

3. En vandringssko har en centrerad greppyta och mönster, det vill säga dessa finns under skon. Men på en träningssko ska greppytan och mönstret hellre vara beläget vid hälen och skons sidor så att det blir lättare att hoppa och vrida dig snabbt utan att trilla.

4. Träningsskon ska gärna ha en slitstark sula och ovandel. De ska tåla dina snabba rörelser. Men skon du använder ute behöver ha slitstarkt material, som klarar av väder och vind också.

Varför är det viktigt att välja rätt skor för rätt sorts träning?

Om du väljer fel sorts skor när du motionerar ökar riskerna för skador avsevärt. Med fel sorts skor kan man belasta foten fel vilket kan leda till smärta och också mer bestående belastning på foten. Det är vanligt att man skadar fotleden om man tränar med fel skor. Det är också viktigt att man motionerar i en bekväm sko som sitter bra. En bra nätbutik som Milrab, Light In the Box och About You erbjuder sina kunder storleksguider så att du hittar den bästa skon för just din fot.

Bollspel och skor

Har du någon gång funderat på varför man har olika sorts skor till olika bollspel? Det finns fotbollsskor och basketskor. Basketskor har länge varit i mode, tänk bara på märkesskor som Nike och deras Air Jordan modell samt Converse och deras All Star modell. Men visste du att Adidas är en av världens ledande fotbollsskor producenter?

Fotbollsskor

Fotbollsskor avviker från andra skor man använder när man motionerar. Mest på grund av att gräs, både naturlig och konstgjort ställer stora krav på skon. Visste du att det finns många olika modeller för fotbollsskor som väljs helt enligt underlaget? Skor med dubbar används utomhus, i långt gräs och på våta och leriga gräsplaner medan man kan ha fotbollsskor utan dubbar om man spelar inomhus, på konstgjord gräsplan med korta strån.

Futsal är en variant av fotboll men spelet spelas på en mycket mindre plan, oftast en basketplan och inomhus. I futsal behöver man inga skor med dubbar. Futsal skor har ofta en platt sula för att man ska komma i kontakt med golvytan lättare men annars är skorna utformade för bollspel inomhus.

Tennis skor

Tennis skor herr och dam är skor som är stabila och heldämpade och som klarar av rörelserna som en tennismatch eller liknande bollspel för med sig. Många tennisskor är anpassade för spel både inomhus och utomhus och på olika ytor som gräs, grus eller inomhusbanor.

Det är viktigt att skon har bra ventilation och stödjer foten så att ditt spel inte påverkas negativt av dåliga skor.

Skor och motion

Det är viktigt att du har bra skor på dig när du motionerar. Oberoende av vilken form av motion du valt ska skon anpassa sig efter dina rörelser och stödja din fot så att du inte skadar dig genom att landa fel, stiga snett eller har foten i fel vinkling.

En bra sko ska inte kännas, den ska finnas där som stöd men den ska inte trycka på, vara för snäv eller för lös. En bra träningssko är som en bra underkläder. Man vet att de finns där men de ska inte kännas.

Det kan kännas svårt att hitta den rätta skon för just ditt val av träningsform. Besök gärna en sportaffär eller en skoaffär. Där kan du få hjälp med att hitta en modell som passar just din fot och din träningsform! När du väl hittat din modell kan du vara trygg med att handla samma skor på nätet.

Av Mikaela