Vilka skor är inne just nu? Tips på snygga skor för dam, herr och barn

Alla behöver vi skor. Tänk dig att leva utan skor, det är fortfarande en verklighet någonstans i världen men hos oss i Sverige är det omöjligt. Skor är mer än ett klädesplagg. Skor skyddar våra fötter och möjliggör att vi kan röra på oss och ta oss framåt i olika terränger. Snygga skor är också mode och med vårt val av skor kan vi också visa vår personlighet och egna stil. Vilka skor är inne just nu? Och var kan man hitta snygga passande skor för dam, herr och barn? Vi på ReviewsBird har samlat ihop all information du kan tänkas behöva ha om skor.

Historia om skor

I all tid har människor varit i behov av skor men precis som klädmodet ha skomodet också förändrats under årens gång. Den äldsta skon man hittat vad gjord av en bit bark och sägs vara över 10 000 år gammal. Fyndet gjordes i USA, I Washington DC och skon är en sandal.

Skor tillverkas av många olika material men består oftast av samma komponenter. Skor har en sula dvs ett bottendel, en ovandel och en innersula och ibland klack. Skon spänns fast om foten med skosnören eller blixtlås. Oftast är skor gjorda av läder men också material som gummi, plast, textil och trä är vanliga material som används i skor. Den äldsta läderskon som hittats var en sko som hittades i Armenien. Läderskon, som är gjord av kohud, sägs vara över 5500 år gammal.

Det finns många olika modeller och indelningar på skor. Enligt en grov indelning kan man säga att de skor finns är damskor med både klack och utan, herrskor, barnskor, mockasiner, sandaler, stövlar, kängor, sneakers och gymnastikskor.

Den första skon som människorna använde var sandaler av olika slag. Under medeltiderna bar prästerna vackra skor och tofflor i siden. Under den senare delen av medeltiden blev snabelskor populära, dessa skor hade en mycket lång spets. I slutet av 1500-talet försvann skons snabel och skorna blev kortspetsiga. Under 1600-talet blev skor med klack mode, både för män och kvinnor.

I dag finns det ett stort utbud av skor, i alla material, modeller och former. Många beställer i dag sina skor genom olika nätbutiker.

Vilka skor är inne just nu?

Modet lever efter säsong. Skor som säljs sommartid byts ut när hösten närmar sig. Just nu är det boots i svart och brunt med bred botten och breda höga klackar som gäller. Naturligtvis hittar man mycket annat i skoutbudet också men för kvinnor är de mest populära skorna just nu ankelhöga boots med tjock botten och gärna lite klack, i mörka färger, det som gäller.

Snygga skor för herrar är ofta med snörning och hittas i mörka färger. Populära skor för herrar är ofta låga både till botten och överdel. Herrskor är ofta mer sportiga än skor för kvinnor, i herrutbudet hittar man både kängor och sneakers för vardagligt bruk. Det finns också snygga boots i svart och brunt för män.

Snygga skor för barn skiljer sig från skor för vuxna, de är annorlunda både till material, egenskaper och färger. Barnskor är ofta färggranna och ska tåla en hel del. Bra barnskor till vintern ska klara av vattenpölar, sandlåda, snö och hopp. De ska hålla värmen och sitta bra på barnets fot. Just nu hittar man ett stort antal fodrade och vattentäta skor för barn. Utbudet består också av snygga boots, även dessa är ofta både fodrade och vattentäta.

De flesta nätbutiker för mode har också skor i sitt utbud. Det finns allt färre butiker som fokuserar på endast skor. Många konsumenter har favoritmärken som de köper om och om igen. Nätbutikernas utveckling har lett till att även skoutbudet blir större och större hela tiden.

Rätta skor vid rätt tillfällen

Skor vid olika årstider

Det är lite skillnad på skor för olika årstider beroende på om det är sko herr, sko dam eller sko barn man är ute efter. Ett bra tips är att fundera på ändamålet och behovet. Var ska man använda skon och vad ska den tåla?

Det är naturligt att sommarskor inte behöver klara av kyla eller regn utan tvärtom, den ideala sommarskon ska vara lätt och gärna så tunn som möjligt så att man inte får för varmt. Perfekta sommarskor är sandaler, tunna sneakers eller ballerinor.

På hösten och våren krävs det lite mer av skorna, de kan inte bara för tjocka eller för tunna. Man vill varken frysa eller svettas i de skor man har på fötterna. Skorna ska också hålla vatten och vara både bekväma och snygga. Gummistövlar är ett skopar som alla borde ha hemma. De är kanske inte de snyggaste skor som finns men faktiskt mycket användbara, speciellt på vår och höst. I dagens läge kan man hitta väldigt snygga gummistövlar också!

Vinterskor är också en sak för sig. Här vid våra breddgrader är vinterskor viktiga på grund av kylan. Om du någon gång prövat att gå i tunna sneakers på vintern vet du vad vi pratar om. Vinterskor har ofta någon sorts fodring. Långskaftade stövlar eller olika boots är populära vintertid.

Träningsskor passar året om, speciellt om du tränar eller rör på dig inomhus. Ett par träningsskor ska passa din fot och möjliggöra att din fot får bra stöd medan du tränar. Med rätt sorts träningssko kan du undvika att du skadar dig och dina fötter i samband med att du motionerar.

Snygga skor till olika klädesplagg

Det är upp till dig hur du väljer att kombinera kläder och skor. Det viktigaste är att du själv gillar kombinationen och känner dig bekväm med det du har på dig. När man väljer passande skor bör man kanske fundera på omgivningen man ska röra sig i och vädret. Ett par tunna tygskor passar kanske inte om det regnar och blåser. Ett par kängor med varmt foder passar inte bra i sommarvärmen.

Har du en vacker sommarklänning och undrar vilka skor du kan kombinera med den? En vacker sommarklänning kan man variera i det oändliga genom att byta ut skor och accessoarer. Snygga sommarklänningar kan användas till vardags med ett par vita sneakers och ryggsäck, kanske en kort jeansjacka om det behövs. Samma klänning kan bli en riktig festblåsa om du stylar den med högklackade sandaletter, kavaj och en snygg liten väska.

Vintertid är det svårare att kombinera snygga skor med klänningar på grund av kylan men det finns naturligtvis ett stort utbud av skor som passar perfekt till olika klänningar. En snygg stickad klänning passar utmärkt med tjocka strumpbyxor och kängor eller ett par snygga långa stövlar.

När det gäller byxor kan dessa kombineras med många olika sorts skor. Idag är det mer än vanligt att ett par snygga raka kostymbyxor och kavaj kombineras med ett par märkesskor, sneakers eller loafers. Att välja rätt skor är viktigt, tänk dig att du står på skorna hela dagen. Dina skor ska bära dig. Skorna får gärna vara snygga och passa till din outfit men de behöver också vara bekväma och i rätt storlek. Många nätbutiker som säljer skor har olika storleksguider för att du ska hitta skor i rätt storlek.

Skovårdstips

Köper man bra och dyra skor kan man förlänga deras livslängd genom att ta hand om dem väl och samtidigt se till att favoritskorna håller sig längre. Skovård är också ett sätt att stödja hållbar utveckling. Genom att ta hand om det du redan har behöver du inte köpa nytt lika ofta. Men hur ska man då sköta om sina skor på bästa sätt?

I dag finns det massor av produkter för skovård på marknaden. Det finns rengöringsprodukter, produkter för impregnering, olika skokrämer och skoborstar samt praktiska skovårds-kit för rengöring och putsning där allt du behöver finns. Dessutom finns det skodeodoranter för att få en fräsch insida på skon. Vilka skovårdsprodukter du ska satsa på beror mycket på skon du vill vårda och materialet på den skon. Det finns ett stort utbud av till exempel olika spray som ska skydda skons yta.

Rengöring

När man vårdar sina skor finns det några steg man bör ta. Det första steget är rengöring. Det kan man göra med hjälp av olika hjälpmedel. Först ska man borsta skon med en skoborste och sedan använda ett rengöringsmedel som är anpassat till skons material. Sedan bör man låta rengöringsmedlet torka. Följ instruktionerna på burken.

Vård

I det andra steget är det dags att vårda skon. Det kan man göra genom att till exempel använda skokräm eller en lotion som både värdar materialet på skon och gör att skon ser fräschare ut.

Hur du bäst skyddar dina skor?

Det tredje steget i skovård är att skydda skon. Detta är ett förebyggande syfte. Man kan skydda skon och förlänga dess livslängd genom att till exempel sätta vax på utsidan av skon.

Att vårda skorna är sammanfattningsvis alltså ganska enkelt, kom bara ihåg de tre stegen: rengöra, vårda och skydda.

Reparation

Idag tänker kanske inte så många på möjligheten att utnyttja en skomakare. En skomakare lagar alltså skor som yrke. Yrket är mycket gammalt, man kunde utbilda sig till skomakare i Sverige redan på 1400-talet. Förr, när man inte hade så mycket pengar att röra sig med, eller så stort utbud av produkter hade skomakarna mycket jobb. De både reparerade och lagade skor från grunden. Med tanke på hållbar utveckling och skovård kan man än idag utnyttja skomakarens kunskaper och reparera sina skor i stället för att köpa nytt. Alltid är det inte möjligt men man kan rådfråga en skomakare vid behov.

Varför är märkesskor en investering?

Vad är egentligen märkesskor? Man kan hitta många par skor som ser likadana ut men som kostar väldigt olika. Även om skorna kan se rätt lika ut och besitta liknande egenskaper så är det ofta deras image och kvalitet som gör att prisskillnaden blir så stor.

I denna artikel kommer vi att titta närmare på om märkesskor håller vad de lovar och om det verkligen lönar sig att betala extra för image.

Enligt experter kan det faktiskt löna sig att betala mer för en märkessko, med deras påstående baserar sig inte på image utan på kvalitet och hållbarhet. En dyr sko består oftast av en bra modell som är tillverkade av bra material i flera arbetsmoment samt med större noggrannhet. En märkessko är utformad som en helhet där man även satsat på skons planering och design.

En billigare sko är ofta massproducerad, med billiga material. De kan vara väldigt bra i början men slits rätt snabbt vilket gör den billigare skon mindre hållbar än märkesskorna. De billigare skorna kan också vara obekväma att ha på, just på grund av att materialen inte är så slitstarka.

Man kan alltså säga att märkesskor i det långa loppet är mer lönsamma än ett billigare alternativ. En märkessko kostar mer vid tidpunkten för köpet men kan spara dig pengar i det långa loppet. Exempelvis kan en märkessko för vinter bruk kosta 1500 kronor men du kan använda skorna i flera år. Ett billigare alternativ kostar kanske 500 kronor men håller bara en vinter och leder till att du måste köpa nya skor nästa vinter.

Populära märkesskor

De mest populära märkesskorna i dag är sneakers från Nike och Adidas samt Reebok och Converse. Dessa märken är de mest säljande sneakerns i världen. Också Timberland, Gucci, Skechers, Fila och New Balance finns med på tio topplistan för de mest sålda skorna i världen de senaste par åren.

De mest tidlösa klackarna för kvinnor kommer från märken som Jimmy Choo och Manolo Blahnik som för övrigt blev världskändisar genom den populära tv-serien Sex in the City där huvudrollen Carrie Bradshaw är omåttligt förtjust i skor, speciellt från dessa märken. Andra tidlösa märken för högklackade skor är bland annat Chanel, Christian Louboutin, Valentino Garavani och Saint Laurent. Innan ditt köp kolla in recensioner om dessa märken och butiker.

Av Mikaela