Stora skorvårdsguiden - Hur du bäst kan ta hand om dina skor!

Vi här på ReviewsBird har samlat ihop ett infopaket om hur du på bästa sätt kan ta hand om dina skor och se till att dina skor håller längre. I denna artikel får du svar på var du kan hitta bästa skovårdsprodukter, hur du ska gå tillväga och andra frågor relaterade till skovård.

Skovårdsguide

Om man köper ett par snygga skor vill man ju gärna att de ska hålla länge. Detta kan man stödja genom att vårda skorna väl. Om man tar väl hand om sina skor stödjer man också hållbar utveckling vars grundprincip är att minska konsumtionen genom att använda det vi redan har.

Många nätbutiker som exempelvis Min fot erbjuder ett brett sortiment av produkter till skovård, allt från olika skokrämer, borstar och rengöringsprodukter till impregneringsspray. Vilka produkter du behöver beror mycket på materialet på skon du vill rengöra och vårda. Följ med så berättar vi mera!

Skovård följer tre grundprinciper. Dessa är rengöring, vård och skydd. Till dessa tre olika steg behövs olika produkter.

Rengöringstips för att snygga till dina skor

Kan man tvätta skor i tvättmaskinen?

Kan man tvätta skor i tvättmaskinen? Det kan man absolut, men inte alla. Det beror mycket på skons material. Och om man väljer att tvätta skor i tvättmaskinen ska det vara skor i tyg eller träningsskor och det är det bra om man tar bort sulan först. Man kan också ta bort skosnörena och tvätta dessa separat. Sätt gärna in skorna i en tvättpåse och tvätta i 30 grader så att färgerna inte tar skada. Välj ett skonsamt tvättprogram och ett skonsamt tvättmedel och låt skorna lufttorka efter tvätten.

Om skorna inte passar för rengöring i tvättmaskinen kan man först borsta skon med en skoborste för att lösgöra det smuts som lätt lossnar varav man kan använda ett rengöringsmedel enligt skons material. Man bör sedan låta rengöringsmedlet torka innan man putsar bort det.

Hur tar man hand om skinnskor?

Skinnskor blir mode varje höst, kika på utbudet av snygga skinnskor hos till exempel About You! Många tycker att det är svårt att beställa skor från nätbutiker, främst för osäkerhet kring storleken. De flesta nätbutiker som säljer skor erbjuder också storleksguide skor, men också naturligtvis för kläder, om de har det i sitt sortiment.

Kanske du har ett par favorit kängor i skinn som du vill ta extra väl hand om? Skinnskor ska man inte sätta i tvättmaskinen utan skinnskor bör man rengöra för hand för bästa resultat. Börja med att ta bort skosnören för att underlätta rengöringen. Ta bort den ytliga smutsen med en trasa eller en skoborste. När all smuts är borta kan du torka av skon med en torr trasa. Om skon inte ännu är helt ren kan du också använda lädertvål också. Var dock försiktig när du blöter skon. Oftast räcker det med en fuktig trasa som hjälp.

Vård

I det andra steget av skovård ska man vårda skon genom att använda lotion eller skokräm som både vädrar materialet och ger skon ett fräschare utseende. Man kan även använda en skodeodorant för att slippa obehagliga lukter.

Skydda

Det tredje steget i skovård är att förebygga att skon går sönder, det gör man genom att skydda skon.På det här sättet kan man förlänga skons livslängd. Man skyddar skon genom att exempelvis sätta vax på utsidan av skon eller använda impregneringsspray.

Grundregeln för skovård är alltså rengöra, vårda och skydda.

Måste man impregnera nya skor?

Svaret på frågan om man måste impregnera nya skor är nej. Det behöver man inte men det löns att göra det. Att impregnera skor betyder att man skyddar skon från smuts, fläckar och blött väder genom att man sprayar skon med ett osynligt och skyddande lager av impregneringsspray.

Speciellt dyra och skor som man verkligen vill att ska hålla, som till exempel vandringskängor eller jaktkängor från Milrab löns att impregnera. Ute på vandring vill man inte ha blöta skor på sig. Visste du förresten att världens dyraste skor heter Moon Star Shoe. Skorna designade av den italienska designern Antonio Vietrija har en prislapp på drygt 173 miljoner kronor. Äger man ett par skor i den prisklassen kanske man bör fundera på att impregnera skorna.

Hur tar man hand om sneakers?

Sneakers är härliga sommarskor men det krävs bara ett riktigt sommarregn så är de smutsiga. Sneakers kan tvättas i tvättmaskinen, läs mer om detta ovan, eller med olika rengöringsmedel och skoborste.

Hur får man bort rynkor från skor?

Har dina favoritskor irriterande rynkor som är svåra att få bort? Oroa dig inte. Med ett skoblock lyckas man allt som oftast ta bort irriterande rynkor från allt från skinnskor till sneakers. Ett skoblock i cederträ är extra bra eftersom cederträ samtidigt absorberar fukt, har antibakteriella egenskaper och håller skon fräsch. Två flugor i en smäll helt enkelt!

Av Mikaela