Höstens trendiga sneakers som du inte får missa! Nike, Adidas och mer

Gillar du sneakers? Det är du inte ensam om, sneakers tycks alltid vara i mode. Världens mest sålda sneakers är av märket Nike och genast efter följer Adidas men vilka modeller är de mest populära och hur många exemplar säljs det av den? Den här artikeln här på ReviewsBird kommer att ta reda på det. Häng med du också, för tips om vilka sneakers som är inne just nu!

Världens mest sålda sneakers - då och nu!

Vad tänker du på när du hör snygga skor? Om du är som de flesta går dina tankar troligen till ett par Adidas eller Nike sneakers. Det är nämligen de som är världens mest sålda skor genom tiderna.

Topp 5 listan ser ut enligt följande:

  • Adidas Samba från år 1950. Skon är faktiskt en inomhus fotbollssko och den sko som det sålts allra mest av genom tiderna.
  • Nike Air Jordan från år 1985. Detta är den första modellen av Nikes mest populära modell, Air Jordan. En modell som är super populär än i denna dag.
  • Reebok Pump från 1989. Detta var den första skon i sin modell med en pumpmekanism. En sko som osar 90-tal.
  • Nike Dunk High från 1985. En riktig basketkänga som namnet också hänvisar till.
  • Puma Suede från 1968. En riktigt snygg och stilren klassiker.

Hur ser då Topp 5 listan ut för år 2022 i världen? Jo här kan du titta på den:

  • Louis Vuitton x Nike Air Force 1
  • Union x Dunk High Low
  • Nike Air Jordan 1 High 85 Georgetown
  • Nike Kobe 6 Protro
  • Union x Air Jordan 2

År 2022 har varit ett väldigt bra år för Nike. Deras samarbeten med kända designer på deras redan superkända skomodeller har verkligen varit lönsamt. Nike skor är alltså ettan hos konsumenterna just nu. En stor nätbutik som säljer kläder och skor av olika märken har garanterat Nikes produkter i sitt sortiment, till exempelvis About You och Asos.

Ser man på 2000-talet i helhet ser man dock också många andra kända märken. Välkända Adidas skor, Vans skor, Converse skor, Fila skor och Reebok skor och New Balance skor har också varit populära sneakers under många år. Reebok skor är också fortfarande populära även om de inte når upp på årets topp 5.

Alla snygga sneakers behöver inte vara av kända märken och ha höga priser. Du kan hitta ursnygga sneakers från förmånligare butikskedjor också, exempelvis från Gina Tricot.

Välkända sneakers märken

Nike - företaget och dess historia i korthet

Nike är ett amerikanskt företag som fokuserar på produkter inom sportindustrin och är dessutom det dominerande företaget inom flera . Företaget grundades år 1964 av Phil Knight. Nikes huvudkontor är beläget i Oregon i USA.

Från början hette företaget Blue Ribbons Sport och de sålde i huvudsak importerade träningsskor till amerikanska löpare. I början av 70-talet utvecklade företaget en importerad sko till Nikes egen första modell. Deras logo utvecklades av en designstudent vid namn Carolyn Davidson. Namnet fick företaget av den grekiska segergudinnan vid namn Nike och sloganen Just do it är företagets grundare Phil Knights idé.

På 80-talet fick företaget stor succé med skon Jordan Nike Air som var ett samarbete med basketspelare Michael Jordan. Den framgången lever kvar än idag. Många vita sneakers dam är av märket Nike.

Adidas - företaget och dess historia i korthet

På 1920-talet började skomakarna och bröderna Dassel i Tyskland att producera skor för vardagligt bruk. Företaget blev snabbt populärt och framgångsrikt. År 1946, efter andra världskriget, bestämde sig bröderna för att gå skilda vägar. Rudi Dassler grundade företaget Puma och Adi Dassler grundade företaget Adidas.

Ända sedan 1950-talet har Adidas varit ett stort namn i sportvärlden. Adidas har mest fokuserat på skor och kläder i anknytning till fotboll och andra sporter. Numera äger Adidas även Reebok.

Andra välkända sneakers

Äger du ett par Converse skor? Amerikanska Converses bästsäljande modell All Stars. Converse skorna med gummisula blev välkända när basketspelaren Chuck Taylor fattade tycke för dessa och började använda dessa. På 70-talet blev basketskorna ännu mer populära när de började pryda rockstjärnornas fötter.

Steve Maddens sneakers är också väldigt populära. Steve Maddens grundade sitt företag år 1990 med 1100 dollar på kontot genom att sälja skor från bagageluckan i sin bil i New York. År 2021 hade företaget en omsättning på 1,9 miljarder dollar.

Ta hand om dina sneakers

Oavsett om du äger ett par Nike, adidas eller ett par arigato skor eller kanske rentav ett par Chunky sneakers så vill du säkert att de ska hållas i bra skick så länge som möjligt. Genom att ta hand om dina skor förlänger du skons livslängd.

Sneakers kan man tvätta i tvättmaskinen eller för hand. För att slippa obehagliga lukter kan man använda en skodeodorant. Vill man förebygga att skon blir smutsig kan man impregnera skon när den är ny.

Av Mikaela