Sol, vind och fina sommarklänningar som du absolut inte får missa i år

Hur ser en sommarklänning ut?

En sommarklänning kännetecknas ofta av vissa saker. För det första är klänningen ofta tunn och har korta ärmar eller är ärmlös. Detta beror naturligtvis på sommartemperaturen. En sommarklänning är sval och skön att bära, även under sommarens hetaste dagar. Genom att läsa recensioner här på ReviewsBird om var andra hittat fina sommarklänningar kan du också hitta den perfekta klänningen för fester, stranden, landet eller för uteterrassen!

En sommarklänning dam innebär ofta också ljusa färger och blommiga mönster. Dessutom ska sommarklänningen vara användbar, man vill gärna ha klänningar som passar både till fest och till en hel dag på stan.

Vad tänker du på när du hör ordet sommarklänning? Tänker du på en lång midsommarklänning med tillhörande blomsterkrans på landet eller ser du kanske framför dig en kort sommarklänning som passar perfekt på stranden?

Vad du än tänker på så är sommaren den perfekta tiden att äntligen få klä sig i klänningar varje dag om man så vill.

Sommarklänningar 2022

Årets trender på sommarklänningar är varierande. Den vanligaste färgen på sommarklänningar som lockat modeintresserad i år har varit vita klänningar. Trots den helvita klänningens popularitet, ligger inte blommigt och romantiskt långt efter. Dessutom har klänningar i neutrala färger blivit mode igen. klänningar i neutrala färger går att använda många år vilket är perfekt ur hållbarhetssynvinkel. Egentligen spelar det ingen roll vilken färg den perfekta sommarklänningen har. Den ultimata klänningen är en sådan som man både kan styla upp och ner. Att styla ner en klänning innebär att den går att använda med flipflops och sneakers på en vardag, på stranden eller på landet men likaväl på festen om man stylar klänningen upp. Att styla upp gör samma klänning väldigt festpassande med höga sandaletter, smycken, bälte och andra accessoarer.

Sommarklänningar och dess färgpalett

Man kan säga att en klänning med enfärgad ljus botten med blommor i olika färger i ett tunt material har varit den allra populäraste sommarklänningen i år. Dessa blommiga klänningar utgör en riktig nostalgisk resa bakåt i tiden. Ofta har klänningarna vid kjol med smal midja, det vill säga en A-modell som passar de flesta. Dessa blommiga, romantiska och feminina klänningar är populära i alla längder. De finns att hittas både i mini och maxi längd. Titta på de olika alternativen på ASOS.

Dessutom kan man se en trend av både småblommiga och färgglada stora blommönster. Till och med puffärmen, volanger, rosetter, pärlor och broderier är tillbaka. De blommiga sommarklänningarna är i sommar en riktig blandning av nostalgi och nutidens mode. Bekanta dig med utbudet hos Floryday eller LightInTheBox.

För den som inte gillar romantiska blommiga trender kan i stället klä sig i den enkla miniklänningen som oftast är enfärgad. Andra figurnära klänningar är också populära, i jersey tyg eller i elastiskt material som till exempel en sidenklänning. En oversize kavaj eller en snygg jeansjacka till och man har en komplett outfit för sommarens kyligare dagar också.

Enkla och klassiska sommarklänningar

Utöver detta är också enkla klänningar också populära. Enkla klänningar med smockdetaljer är riktigt populära även denna sommar. Smock betyder att tyget dras ihop med elastiska sömmar så att klänningen har veck, vanligen över bröstet. Om man dessutom har bohemiska klänningar med virkade och stickade detaljer så är man helt i tiden denna sommar. Till exempel Nelly erbjuder fina klänningar med Smock.

Klassiska klänningar är fortfarande populära. Till dessa räknas sköna omlott klänningar och skjortklänningar. Dessa klassiska, kvinnliga och sköna klänningar är ofta tillverkade i hållbara material, som till exempel linne, så att klänningen verkligen kan användas år efter år, och fortfarande vara moderna.

Sommaren festklänningar

Sommaren betyder ofta många fester och saker att fira. Först ute är naturligtvis skolavslutningen där både vuxen och barnklänningar går väl åt. Dessa klänningar går ofta hand i hand med sommarens övriga mode.

Midsommaren är också en högtid där man gärna klär upp sig med en romantisk och somrig klänning. Den perfekta accessoaren är naturligtvis den vackra och traditionella blomsterkransen.

På sommaren firas ofta också bland annat bröllop, förlovningar och konfirmationsfester. Om ceremonin hålls i kyrkan är det bra att tänka på de etikett regler som berör kyrkliga tillrättelser. Det kanske till och med finns behov av en balklänning.

När temperaturen äntligen stiger spenderar man ofta mycket mer tid ute än under andra årstider. Man kanske åker ut på landet eller ut i skärgården. Man sitter på uteserveringar och rör sig i den milda sommarnatten – vad än man gör så kan man lita på att man är rätt klädd när man bär en sommarklänning.

För det behöver verkligen inte vara fest för att man ska kunna klä sig i klänning på sommaren. Sommaren i Sverige är som gjord för alla de sorts klänningar i alla sorts material. Om man hittar en klänning som man trivs i, som passar vädret och som man känner sig vacker i, då har man definitivt hittat den perfekta sommarklänningen!

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid är en e-handelsspecialist & konsumentvarukonsult specialiserad inom handelsrätt och konsumentbeteende. Hon har erfarenhet av supply chain-konsultverksamhet och produktutveckling samt har arbetat... Läs vidare