Är du redo för en garderobsbyte? Upptäck säsongens hetaste klänningar.

Är du redo för en garderobsbyte? Upptäck säsongens hetaste klänningar.
Nätbutiker

De flesta kvinnor äger flertal klänningar, till olika platser, händelser och årstider. På sommaren är det ofta lätta och ljusa sommarklänningar som gäller, på vinter kanske en stickad klänning med långa ärmar är ett bättre alternativ. Om det är fest, kanske till och med en bal på slottet, då är festklänningar och balklänningar det rätta alternativet. Klänningen är ett plagg med lång historia och är numera även bundet till vett- och etikettsregler. Visste du till exempel att klänningar från början bars av män? Här på ReviewsBird kan du läsa om olika sorts klänningar.

Klänningens historia

Under antiken bar män och kvinnor ett klädesplagg som påminner om klänningar, nämligen tunikan. Präster och soldater bar också ett klänningsliknande plagg som kallades fustanella. Bägge plagg påminde om nattlinnen utan ärmar som sveptes kring kroppen och hölls fast med nålar.

Byxorna blev allt vanligare under medeltiden, det blev fort ett manligt plagg – man ansåg bland annat att den som använde byxor i ett hem var den som bestämde. Eftersom det ansågs vara oanständigt av kvinnor att visa benen, fick de fortsätta att klä sig i klänningar. Modet med klänning dam levde förstås.

På 1800-talet blev klänningar alltmer populära och utsmyckade. Klänningar med korsetter blev vanligare samt klänningar med drapering. Man började även skilja på dagsklänningar och kvällsklänningar. Klänningar man använde under dagen hade lång ärm och höga halsstycken medan kvällsklänningen hade mycket korta ärmar och låg halsringning. Längden på det som ansågs vara moderna klänningar då, varierade inte speciellt mycket. Man hade två alternativ, klänningar som gick ner till fotleden eller klänningar som svepte i golvet.

I mitten av 1800-talet blev krinolinen populär, det var en massiv kjol byggt som en bur av rockringsliknande cirklar som spände ut kjolen till en stor cirkel och som fick magen att se mindre ut. Detta mode blev rent av farligt, man kunde fastna och inte komma loss och i blåsväder kunde stackars kvinnor inte få stopp på kjolen och slapp antingen inte framåt eller så slapp de framåt alltför snabbt. Dessa krinolinklänningar tog upp mycket utrymme på vägarna samt krävde massvis av tyg.

I början på 1900-talet började klänningarna variera mer och mer. Numera kan man hitta de allra kortaste klänningar i vanliga butiken och det har blivit alltmer sällsynt att klänningarna når ända ner till golvet. Visste du att korta klänningar blev populära under krigsåren. Det berodde helt enkelt på att det endast fanns begränsat med tyg så många valde att korta av längden på klänningarna. Idag kan man handla klänningar både i fysiska butiker och i nätbutiker.

Klänningar med vett och etikett

Genom tiderna har klänningen genomsyrats av en del oskrivna regler, då det har varit en stor skam att klä sig i för kort klänning eller visa för mycket hud. Numera kan man klä sig enligt eget tycke och smak vid nästan varje tillfälle, röda klänningar är ett bra val på julfesten till exempel. Det finns dock vissa festligheter och tillställningar där man bör följa vissa anvisningar om vilken festklänning som är passande.

Faktum är att kvinnans klädkod för olika tillställningar går hand i hand med mannens klädkod. Det vill säga; om det står frack eller högtidsdräkt på inbjudan och festen sker kvällstid skall mannen komma klädd i frack och kvinnorna i långa klänningar kallade aftonklänning eller balklänning. Ofta bör nämnas att kvinnan ska ha axlarna täckta fram till middagen och långt hår uppsatt.

Om mannen väntas bära smoking skall kvinnan bära en smokingklänning. Detta betyder i praktiken en något finare klänning eller kjol med överdel. Längden på klänningen eller kjolen kan variera, det finns inget utsatt längd som gäller.

Om klädkoden är svart kostym gäller för kvinnan knälång kjol eller klänning. Man ska inte ha axlarna bara. Denna klädkod brukar gälla vid begravning. Oftast bär man svart på begravning, om inget annat nämns.

Vid inbjudan där kavaj är gällande klädkod bär mannen kavaj medan kvinnan klänning, kjol, festbyxor eller byxdress. Kläderna skall vara något elegantare än vardagliga kläder.

På ett bröllop kan klädkoderna variera men det som gäller är att kvinnan som gäst inte skall vara klädd i helvitt och inte heller ha axlarna bara. Man bör också komma ihåg att vid bröllop ska man som gäst inte vara festligare klädd än brudparet själv.

Klänningar i olika modeller och material

Ibland kan det kännas som en hel vetenskap att beställa klänningar online. Det finns klänningar i massor av olika modeller och stilar. Nedan följer en beskrivning över de vanligaste modellerna när det kommer till speciellt fest- och brudklänningar.

A-modell

Klänningar i A-linje har fått sitt namn från bokstaven A, modellen påminner om bokstaven. Klänningen är smal runt axlarna och bröstet och blir sedan bredare under midjan, i klockformad linje.

Empire

Empireklänningen är smal över bröstet och har en rak utställd kjol som är skuren under brösten.

Sjöjungfrumodellen

En klänning i sjöjungfrumodell är en figurnära klänning som sitter tight över både bröst och höft för att sedan vika ut vid knäna.

Prinsessklänning

Prinsessklänning är ofta axelbandslös och har en stor och vid kjol, gärna med tyll under. Namnet härstammar naturligtvis från historien och speciellt från de vackra klänningar som både kungahusens och Disneys prinsessor ses bära.

Vad passar vem

Hur ska man då kunna veta vilken typ av klänning som passar bäst till just din kroppsform? Ofta passar vissa modeller mycket bra till en viss typ av kroppsform. Man brukar säga att kvinnokroppen är päronformad, äppelformad, rak form, kilformad eller formad som ett timglas.

För kvinnor vars kropp är päronformad är bredare från midjan neråt. En sådan kroppsform passar oftast i klänningar i A-linje samt i prinsessklänningar. En äppelformad kropp sägs vara rund kring bröst och mage, en klädsel som får bäraren att se längre ut och trollar bort mage och höft som en klänning i empire modell är ett bra alternativ. En rak kroppsform är som namnet säger beskriver en smal kropp där axlar och höft är lika breda. En kvinna med rak kroppsform passar ofta bra i prinsessklänningar. En kilformad kroppsform innebär breda axlar men smal midja och höft. En kilformad kropp passar synnerligen bra i en klänning i sjöjungfrumodell. Kvinnor vars kropp är som ett timglas, det vill säga kroppen är kurvig men med markerad midja. En klänning i sjöjungfrumodell är vanligen smickrande för en kropp som är utformat som ett timglas.

Ärmar

Klänningens ärm finns också i många olika varianter, numera är det vanligt med klänningar helt utan ärm som hålls uppe med axelband eller också är helt utan. Klänningar med lång arm är vanligt under vintern medan ärmen tenderar att bli kortare eller försvinna helt under sommaren.

Urringning

Urringningen kan också variera. Den hjärtformade urringningen går som en båge över brösten och påminner om formen av ett hjärta. Andra vanliga urringningar är v-urringningen som påminner om ett V till sin form samt bateau eller båtringningen som den också kallas, då är urringningen är hög och tvärskuren med en svag kurva fram. Många kör axelbandslös eller off shoulder. Då är urringningen en rak linje över brösten.

Man bör alltid pröva sig fram för att hitta den perfekta klänningen för sin egen figur. Det är viktigt att man trivs i den klänning man bär och att man känner sig vacker i den.

Material

Siden är ett vanligt material i klänningar. Det härstammar från Kina och är ett mycket starkt material som används bland annat i chiffong sammet och ses ofta som material i festklänningar. En satinklänning påminner en del om siden men är skönare och mjukare att bära. Viskos kallas också konstsiden. Viskos, bomull och linne är vanliga material på till exempel sommarklänningar. Tyg av ylle är vanligt i klänningar som används under det kallare halvåret.

De mest minnesvärda klänningarna

Brudklänningen är kanske den mest minnesvärda klänningen en kvinna klär sig i under sin levnadstid. I Sverige gifte man sig i svarta klänningar ända fram till mitten av 1800-talet. Detta berodde helt enkelt på att en svart klänning, gärna i siden, kunde användas vid andra tillfällen också så som begravningar och andra viktiga tillfällen. Dock använde man sin bästa klänning och smyckade ut både sig själv och klänningen med blommor, band och med de finaste smycken man ägde.

De ljusa brudklänningarna med tillhörande slöja, krona och myrtenkrans blev populära i början av 1800-talet men användes endast av rikare människor, modet startade ofta med kungligheter för att fortsätta hos adeln och borgarna. Först i slutet av 1800-talet börjar även brudar på landsbygden använda vita klänningar. Det är också nu som det blir riktigt vanligt att ta bröllopsfotografier. Det är också kring den här tiden som det blir vanligare att ha en blombukett i handen.

Vi har alltså kvar många seder kring brudklänningar än idag. Klänningen är fortfarande oftast vit och brudslöjan finns kvar. Likaså lever seden med brudbuketten kvar. Idag kan man dock gifta sig i det man vill, från byxdress och kort kjol till den mer traditionella brudklänningen. Utbudet är enormt och man kan skaffa en brudklänning för en liten peng eller satsa stort och köpa en brudklänning av en viss designer. Hur man än väljer att göra ska brudklänningen kännas bra för dess bärare. Efter allt är det ju bruden och brudgummens dag där deras kärlek har huvudrollen och dess klädsel kan och ska få återspegla personerna i fråga.

Marilyn Monroe och den vita klänningen

Tidigare var det kungligheterna som startade modetrender som sedan spred sig som en farled land och rike runt men i början av 1900-talet blev det i stället filmstjärnorna som blev trendsättare. Alla har någon gång sett bilden av Marilyn Monroe från år 1955. På bilden är Monroe iklädd en vit åtsittande klänning vars kjol lyfts upp av luftströmmarna från ventilationsgallret som hon står på.

Bilden uppkom i samband med inspelningen av filmen Flickan ovanpå. Den vita elfenbens klänningen är gjord av kostymdesignern William Travilla. Just denna klänning anses vara hans mästerverk.

Klänningen är i en modell som var mode under 1950 och 1960-talet. Modellen har en åtsittande överdel med baddräktsskärning och med ett knytbälte som är knutet i rosett. Klänningen i crepe är en halterneck modell som skapar en djup urringning. Klänningens kjol är plisserad och ungefär vadlång. Kjolen är mycket vid.

Efter Marilyn Monroes död låste Travilla in bland annat denna klänning. Först efter hans död år 1990 ställdes denna och flera andra kreationer som Travilla skapat för Monroe, ut. Klänningen auktionerades ut år 2011. Klänningen såldes för 5,6 miljoner dollar alltså över 44 miljoner kronor. Det är en klänning att kalla duga.

Audrey Hepburn och den lilla svarta klänningen

En annan mycket populär klänning är den lilla svarta klänningen som bars av skådespelerskan Audrey Hepburn i filmen Breakfast at Tiffanys från år 1961. Klänningen som var designad av Givenchy är en enkel och åtsittande fodralklänning i svart siden. Klänningen blev en ikon och den såldes senare på auktion för ungefär 1 miljon dollar.

Den dyraste klänningen genom tiderna

Den dyraste klänningen som man känner till, och priset på klänningen är faktiskt okänt, är klänningen som Beyoncé bar på Oscarsgalan år 2016. Klänningen som även den är designad av Givenchy och var täckt med pärlor som ryktas kosta mellan 40–50 000 kronor styck.

Klänningar idag

Idag kan du köpa snygga klänningar i vilken prisklass som helst, både från nätet och fysiska butiker. Nätshopping tar hela världens utbud hem till dig och du kan hitta just den klänning du söker. Och om just den man önskar inte finns, så är det inte svårt eller speciellt dyrt att skräddarsy en klänning idag.

Genom ditt val av fina klänningar kan du berätta för omvärlden vem du är och vilken din stil är. Du kan klä dig feminint som Marilyn Monroe eller klassiskt som Audrey Hepburn eller skapa en helt egen stil som du trivs i, det finns inga regler eller påbud om hur en kvinna ska klä sig mer. Idag är det klädbäraren själv som väljer längden på klänningen, samt färgen och modellen. Ellos klänningar eller cellbes klänningar är exempel på nätbutiker som erbjuder ett stort urval klänningar idag.

Även om klänningar bara är ett klädesplagg kan de ändå vara viktiga minnen. Kanske du kommer ihåg precis vilken klänning du var klädd i under vissa speciella ögonblick i ditt liv. Klänningarna från ditt förflutna talar också om vilket mode som var populärt på den tiden och bara anblicken av klänningar du burit under ungdomen kan ta dig tillbaka i tiden för en stund. Minns du hurudana dina skolavslutningsklänningar var till exempel eller vilka klänningar barn var klädda i förr?

Någon har sagt att den idealiska klänningen består av 10 procent material och 90 procent innehåll. Det är bra sagt, det är inte klänningen som gör dig vacker utan du som gör klänningen vacker.

Mer Nätbutiker