Hitta vackra balklänningar, aftonklänningar och galaklänningar här!

Dags för bal på slottet? Eller kanske en annan sorts formell fest med långa aftonklänning? Balklänningen har en lång historia och även om balklänningen numera används mer sällan så finns det tillfällen när balklänningar kommer till användning. Här på ReviewsBird har vi samlat erfarenheter och recensioner kring balklänningar i olika nätbutiker. Genom att läsa dessa kan du lätt hitta just den klänning du är ute efter!

Vad är en balklänning egentligen?

Är alla långa festklänningar balklänningar? Nej, det är de inte. En balklänning kan också kallas frackklänning. Det betyder att klänningen bärs då mannen förväntas bära frack, oftast vid baler eller andra högtider. Balklänningen är lång och saknar ärmar. Den kan ha axelband men är oftast utan. Klänningen kan ha bar rygg och vara urringad, enligt god smak. Man kan även bära långa handskar till balklänning.

Klänningen är ofta i silke, satin, taft eller sammet och kan ha dekorationer i form av spets, pärlor, band, rosetter eller broderier. Balklänningen följer också trenderna inom mode och säsong. Du kan hitta balklänningar bland sommarklänningar, då ofta vita klänningar eller i andra ljusa färger medan en röd balklänning ofta används kring jul.

Balklänningen är numera en vacker men enkel klänning som framhävs ytterligare genom tillhörande accessoarer och smycken.

Balklänningens historia

En balklänning kan också kallas galaklänning. Balklänningens historia går långt tillbaka i tiden, till den tid då det verkligen anordnades baler på slott och inom den rika societeten. Då kallades balklänningen även aftonklänning och såg mycket liknande ut som den gör idag. Bekanta dig gärna med utbudet av balklänningar och aftonklänning på About You.

Balklänningen då

Balklänningens modell har inte förändrats mycket under åren men utseendet är annorlunda. Under 1800-talet hade balklänningen ett längre släp baktill och var ofta sydd i flera olika tyger framtill. Dagens balklänning är enklare, ofta enfärgad och mer användbar, en ljusblå balklänning kan fungera lika bra på både en bal och på en finare fest.

I början av 1900-talet blev klänningar i formen av ett timglas populära. Det innebär att klänningen har en smal midja och viker sig sedan utåt med en bredare nederdel. Den modellen av klänningar är populär ännu idag. ASOS erbjuder i sitt utbud flertal klänningar i denna modell.

Debutantbalen

I USA var debutantbalen den perfekta platsen att visa upp sin vackra balklänning. En debutantbal var platsen där unga flickor från överklassen presenterades för allmänheten eftersom de kommit upp i en sådan ålder att de snart kan gifta sig. Enligt traditionen var flickorna klädda i vita klänningar, kallade debutantklänning och de bar dessutom ofta vita handskar till.

Kungligheter

Bland kungligheter är balklänningen vanlig. Flera gånger per år anordnas fina fester där mannen bär frack och kvinnan balklänning.

En av de mest uppmärksammade balklänningarna genom tiderna var en vacker kreation som Prinsessan Diana bar på en middag i det Vita huset då Ronald Reagan var president år 1997. Balklänningen var av svart sammet, enkel men oerhört vacker. Klänningen var designad av Victor Edelstein och till den figursydda klänningen bar Diana ett vackert diamanthalsband och tillhörande örhängen. År 2013 såldes klänningen på en auktion för priset 3,1 miljoner kronor.

Också de svenska kungligheterna ses ofta i vackra balklänningar. Drottning Silvia ses ofta klädd i siden klänningar i starka färger, röd och fuchsia är klara favoriter. Kronprinsessan Victoria och Madeleine ses ofta också i enfärgade balklänningar. Madeleine föredrar ofta pastellfärgade klänningar.

Balklänningen idag

Idag används klänningar som uppfyller kraven för att bli kallad balklänning till exempel som brudklänning eller studentklänning. En balklänning kan också användas som galaklänning eller som klänning vid en högtidlig fest.

Accessoarer

Idag är balklänningen i sig själv inte lika utsmyckad som tidigare men desto viktigare har accessoarerna blivit. En enkel balklänning kan lyftas upp genom en smakfull makeup, en vacker håruppsättning och passande smycken. Tidigare var långa handskar vanligt med det ser man sällan numera med undantag för en del fester med kungliga gäster.

Betydelsen av passande skor och väska bör även tänkas på. Ofta kan skorna och den lilla nätta kuvertväskan vara i samma färg för att ge ett smakfullt helhetsintryck. Nätbutiker som Bubbelroom har ett stort utbud av allt du kan tänkas behöva inför en fin fest.

Du – bäraren av klänningen

Klänningar i all ära, det är bäraren som gör klänningen. En intetsägande enfärgad klänning kan bli som en dröm när du klär på dig den – det är du som är huvudpersonen, inte klänningen. En passande klänning ska framhäva dina bästa sidor som till exempel färgen på dina ögon. En bra klänning framhäver kroppens goda sidor och tonar ned de områden man helst inte vill visa upp. Med passande smycken och andra accessoarer kommer du att känna dig precis som en prinsessa i din vackra balklänning.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid är en e-handelsspecialist & konsumentvarukonsult specialiserad inom handelsrätt och konsumentbeteende. Hon har erfarenhet av supply chain-konsultverksamhet och produktutveckling samt har arbetat... Läs vidare