Hur jobbar Shein Sverige med hållbarhet? Ta ett medvetet köpbeslut

Shein kan jämföras med ett snabbmatställe men istället för mat säljer Shein kläder på nätet. Man kan säga att den största av alla Nätbutiker, modejätten Shein, idkar snabbmode. Shein är en nätbutik, grundad och baserad i Kina, som säljer kläder enligt senaste mode och enligt uppgifter sägs Shein också vara den största modebutiken på nätet av dem alla.

Hur hållbar är en stor nätbutik vars kollektioner ständigt byts ut och hur fungerar det att beställa från Shein? Här på ReviewsBird kan du skriva ett omdöme om Shein eller läsa omdömen från deras tidigare kunder.

Sheins historia

Shein grundades ungefär för 10 år sedan av en man vid namn Chris Xu. Han var från början en expert inom marknadsföring och sökmotorer. Han tog med sig all sin kunskap och började sälja brudklänningar i staden Nanjing i Kina. Efter en tid expanderade företaget som till en början hette Sheinside. I samband med att företaget växte byttes namnet till det enklare Shein och uttalas enligt engelskans she-in.

Företaget började i samband med tillväxten sälja andra kläder än klänningar, men fortfarande med fokus på kvinnor. Shein barnkläder är numera också populära. En del accessoarer finns också, populärt har varit sådana produkter som shein ringar bland annat. Företagets huvudkontor ligger i Guangzhou i södra Kina.

Sheins företagsidé

Det är inte det lättaste att få reda på hur marknadsföringen egentligen sköts inom Shein eller hur företaget är uppbyggt men enligt den amerikanska webbpublikatören Business Insider är Shein just nu är världens största webbutik för mode.

Vad är Sheins omsättning?

Sheins omsättning år 2020 uppsteg till 10 miljarder dollar, vilket innebär en tillväxt på 250 % från försäljningen året innan. Med dessa siffror gick Shein förbi välkända modebutiker och deras försäljning på webben som H&M och Zara. Då behöver man ändå komma ihåg att Zara och H&M även har fysiska butiker vilket Shein saknar. Räknar man in den omsättning som som H&M och Zara sammanlagt fick från all försäljning, hamnar Shein fortfarande långt efter.

Enligt vissa uppgifter har Shein numera en daglig försäljning till över 22 miljoner kunder. Bolaget sägs ha över 10 000 anställda men ingen vet faktiskt helt säkert hur det ligger till.

Shein fungerar över hela världen och de finns nog inte många platser på jorden dit man inte kan beställa från Shein. Speciellt i Amerika har Shein blivit omåttligt populär och deras app har faktiskt laddats ner fler gånger än Amazons, som är Amerikas egna superstora webbutik.

Vilken målgrupp har Shein riktat in sig på?

Shein nätbutik baserar sig på deras app och på deras ständiga förnyande av sina klädkollektioner. Kläderna sys upp helt enligt efterfrågan, snabbt och effektivt. Sheins målgrupp är unga köpare, från 12 till 25-åringar. Shein är därför mycket aktiv på sociala medier som Tiktok och Instagram där företaget ständigt når ut till sin målgrupp. Rabattkod shein finns att hitta gott som dagligen på företagets profiler och deras billiga priser lockar ständigt till sig nya köpare. Dessutom har Shein verkligen handen på pulsen och vet väl vad unga köpare är ute efter just nu.

Företaget har även varit duktiga på att locka till sig samarbetspartners världen över och de har samarbetat med en ofantlig mängd influenser från jordens alla hörn. På grund av att företaget lyckats så bra med sin marknadsföring har de haft en hyper snabb spridning runt unga världen över. Trafiken i deras app pekar spikrakt uppåt. Även i de Nordiska länderna har fler och fler unga hittat Shein. Shein Sverige är ett populärt sökord på Internet just nu. En del av Sveriges mode just nu , dagens stockholm stil, har också Shein en del i. Svenskarna är flitiga Shein användare, de med!

Hur Shein arbetar med hållbarhet

Kan ett företag som Shein fungera på ett naturvänligt och hållbart sätt? Svaret på den frågan är komplex och svaret är både ja och nej. Shein kläder följer senaste mode men samtidigt produceras de efter efterfrågan. I praktiken går det till så att Shein byter ut klädkollektionerna i sin webbutik med bara några veckors mellanrum men i den nya kollektionen sys bara upp några tiotals plagg av varje modell. De plagg som sedan blir populära sys upp efter efterfrågan och de som inte tycks vara i kundernas intressen lämnas ogjorda. Med tanke på detta kan man säga att Shein till en viss del fungerar inom ramarna för hållbar produktion.

Leverans

Shein leveranstid hålls kort på grund av en stor andel fabriker och många anställda som jobbar långa dagar för att leverera kläderna som man kan beställa från Shein. Att sedan skicka billiga klädesplagg runt om världen med flyg är inte något som anses vara särskilt naturvänligt eller fylla kraven för hållbarhet.

Arbetsförhållanden

Shein har också kritiserats för att betala sina anställda dåligt och för att deras anställda samt anställda inom de företag som fungerar som underleverantörer till Shein har mycket dåliga arbetsförhållanden med till exempel arbetsplatser som inte uppfyller säkerhetskraven. Trots detta anses Shein vara en mycket respekterad kund hos många underleverantörer på grund av att de enligt utsago alltid betalar sina räkningar i tid samt beställer mycket när de väl beställer.

Även om man kan läsa till exempel med sökorden shein trustpilot och dess recensioner att man har misstänkt att företaget använder barnarbete så har detta inte kunnat bevisas. Shein barnarbete sökorden ger endast spekulationer om företaget kunde använda barnarbete, det är mest företagets hemlighetsfulla sätt som spett på ryktena. Shein kallas Kinas mest mystiska miljardbolag eftersom det nästan är omöjligt att hitta rapporter om deras finanser eller listor på deras leverantörer. Dessutom är kontakten med Shein svårt, ett omöjligt uppdrag kan man säga. Ingen som jobbar inom företagets ledning, inte ens företagets grundare, har någonsin gett en intervju.

Material och kvalié

När man pratar hållbarhet och ansvar över hållbarhet kan man jämföra till exempel en klänning från Shein med en klänning från ett svenskt företag. När du beställer en t-skjorta för priset av 50 kronor från Shein får du en produkt vars material och framställning kostar mindre än detta, av den enkla orsaken att inget företag säljer med förlust.

Om du köper kläder, till exempel en t-skjorta för 500 kronor från ett svenskt företag får du en t-skjorta vars material och framställning kostat mindre än 500 kronor. Troligen har den som sytt upp t-skjortan fått en dräglig lön för detta och t-skjortans material är troligen av bättre kvalitet, det vill säga också håller längre än t-skjortan från Shein. Dessutom är tröjan tillverkad i Sverige bättre för naturen eftersom sträckan från produktionen till kunden är så mycket kortare.

Sist och slutligen är det kunden som bestämmer, det är kunden som betalar och gör beslutet om vilka kläder hen vill köpa. Shein kunde inte vara så populärt som det är om de inte hade kunder som köpte deras produkter.

Är det enkelt att handla hos Shein?

Hur går det till när man köper kläder från Shein? Är det lika enkelt som att handla på H&M? Ja, det det är lika enkelt att handla hos Shein. Trots att företaget har sin bas i Kina. Det enklaste sättet att handla hos Shein så som hos alla andra ställen är att först ladda ned deras app (du kan självklart handla online via deras hemsida också, men det är enklast via appen.) Sedan söker man efter en intressant produkt, lägger till den i varukorgen och slutför beställningen. Att beställa från shein är enkelt! Stöter man på problem så kommer de troligen först efter att man satt in sin beställning. Hur håller shein leveranstid och andra villkor som de uppger i sin nätbutik?

Leveranstid

Leveranstiden varierar utifrån den beställda produkten och dess lagerstatus men de flesta kunder uppger att de fått de flesta av sina produkter inom utsatt leveranstid. Sedan kan det uppkomma en och annan överraskning på vägen. Även om man kan spåra shein paket, och detta oftast fungerar bra, kanske man inte väntat sig att det kan tillkomma extra utgifter från sin produkt från shein tullavgift nämligen. Det kan vara så att din produkt lämnar kvar i tullen tills du betalat den tillkommande avgiften i fråga.

Produkter

Sedan till själva produkten. Inte bara ett omdöme om Shein berättar om produkter som inte sett alls ut som produkten gjorde i nätbutiken. Många köpare tycks också varit besvikna på kvaliteten medan många också klagat på att storleken inte alls stämt överens.

Det finns också en stor del nöjda och glada kunder som hittat produkter till ett bra pris. Det verkar iallafall som om man inte ska förvänta sig för mycket av den beställda varan.

Reklamation

Om man inte är nöjd med produkten och önskar göra en reklamation? Enligt många kunder har det varit både omständigt och krångligt att göra en retur hos Shein medan många kunder upplevt att det funkat bra. Några kunder uppger att de inte ens behövt skicka tillbaka varan utan fått inköpspriset tillbaka och fått behålla varan i fråga.

Det verkar onekligen så att åsikterna hos kunderna går isär väldigt mycket när det handlar om Shein. Några uppger att någon shein kontakt har varit omöjligt att uppnå medan andra har fått gott bemötande av kundtjänsten, dock tycks det mesta fungera endast på deras app.

Sammanfattningsvis går det alltså till på följande sätt: Shein lägger upp nya klädmodeller på sin nätbutiken. De har endast några modeller av varje klädesplagg i sitt lager. När du gör en beställning gör kanske också Shein en större beställning på just det klädesplagg du önskar beställa. Sheins beställning går vidare till en fabrik där klädesplagget sys upp mycket snabbt. Efter detta skickas produkten till kunden. Trots att du kanske betalat väldigt lite för din produkt, gör 22 miljoner andra kunder dagligen det samma.

Sheins utbud

Vad är det då som lockar så många kunder till Shein dagligen? Förutom shein rabattkod, billiga priser och stora utbud så erbjuder de också gratis leverans för största delen av deras kunder. Oftast gäller det att man köper produkter för en viss summa, en relativt liten sådan, så får man gratis leverans.

Shein erbjuder även många olika betalningssätt, förutom de vanliga kredit och bankkorten kan man även välja att betala med klarna, vilket gör det hela mycket enkelt för den som vill ha varan innan man betalar.

Det är inte svårt att förstå varför Shein dagligen lockar så många, och unga kunder. Deras nätbutiken är ungdomlig, glamorös och utbudet är enormt. Det finns sex huvudkategorier av varor. Dessa är kvinnor, curve + plus, män, barn, skönhet och hem. Varje kategori har flera underkategorier.

Som exempel kan man till exempel köpa en hel festutstyrsel bestående av en svart spetsklänning, svarta högklackade med snyggt silverspänne samt en festväska i silver för cirka 500 kronor. Leveransen är gratis vid denna beställning.

Ska man ordna fest kan man hitta det mesta man behöver för en billig peng från Shein. Vi talar dukar, engångsbestick och tallrikar samt dekorationer som ballonger och andra roliga grejer. Man kan också hitta belysning och presentaskar och gillar man att baka kan man till och med hitta ett stort utbud av bakgrejer.

Ett riktigt bra tips är att beställa små grejer som klistermärken och annat smått och gott att ge till barnen i adventskalendrar eller som små gåvor åt gästerna på barnkalaset. Till och med hunden kan man hitta fina grejer åt i utbudet hos Shein.

Genom att beställa från Shein kommer man billigt undan men kommer man att vara nöjd med slutprodukten man mottar, det är den stora frågan.

Sammanfattningsvis

Att shoppa på nätet är verkligen tidens melodi, medan många fysiska butiker förlorade massvis av kunder under corona pandemin, mådde nätbutikerna bättre än någonsin och Shein är en av dem som lyckats extra bra. Trots att många kunder inte varit belåtna med de produkter de beställt och trots att det är både positiva och negativa åsikter om företaget så berättar deras stora kund mängder ändå att Shein uppfyller ett behov hos kunderna. Det som även kallats slit och släng mode är här för att stanna. Med billiga priser, bra rabatter och ständigt nya produkter har gett Shein en nisch som verkar vara här för att stanna.

Shein har också tagit ett ansvar kring de förhållanden som sägs hägra vid de fabriker de äger. I ett pressutlåtande säger sig Shein ta avstånd från allt som rör tvångsarbete och barnarbete. Man kan bara hoppas att detta är sant.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid är en e-handelsspecialist & konsumentvarukonsult specialiserad inom handelsrätt och konsumentbeteende. Hon har erfarenhet av supply chain-konsultverksamhet och produktutveckling samt har arbetat... Läs vidare