Detta vill du veta innan du köper nya kläder i butiker och online

Kläder, man stiger upp varje morgon och tar på sig kläder och det är inga som helst konstigheter. Klädindustrin spelar dock i en helt annan liga så det kan vara bra att veta ett och annat innan man köper nya kläder nästa gång. Här kommer vi att gå in på historien bakom kläder, vad man ska tänka på angående hållbarheten och hur du på bästa sätt hitta din nästa favoritbutik, med hjälp av oss på ReviewsBird.

Historien bakom kläder

Kläder är så mycket mer än bara lite tyg vi har på kroppen. Med hjälp av kläder och en helt egen stil har man möjligheten att uttrycka känslor och sin kreativa sida. Förutom att vi varken vill gå omkring nakna eller kalla kan kläder hjälpa till för att visa en viss social status eller yrkesbehörighet. Om man ser en polis klädd i uniform, vet man genast vilket typ av yrke hen utövar. Det är ett faktum att vi ofta ser förmögna människor bära dyra märkeskläder, möjligtvis eftersom de försöker visa en viss social status?

Genom att endast byta klädstil kan man visa att man tillhör en speciell religion eller för att förespråka något politiskt, som att till exempel inte bära äkta djurprodukter eftersom det inte är hållbart i längden att föda upp massa djur för att endast använda deras skin eller fjädrar. Redan i slutet på 1990-talet blev det vanligt att ungdomar började använda en speciell stil fö att visa till vilken målgrupp de hörde, och trots att man i dag år 2022 blivit mer bekväm och kan klä sig hur man vill, väljer en stor del av befolkningen ändå att ty sig till det som är ”modet”.

Hur påverkar klädindustrin hållbarheten?

När kläder produceras behövs det inte bara nål, tråd och en bit tyg. Vid framställningen av kläder används det mycket kemikalier, råvaror och vatten vilket betyder att alla dessa faktorer på ett eller annat sätt kommer att påverka miljön. Såklart ska du inte börja gå omkring naken, utan kläder behövs men det finns mycket smartare sätt att både framställa och köpa kläder på. ”Fast fashion” är något som är otroligt trevligt för konsumenten eftersom hen då kan köpa kläder till mycket förmånligare priser, men det leder även till onödig shopping. Skulle du verkligen köpt den där kappan för originalpriset? Nej, trodde väl det. I nästan allas hem finns det kläder som inte används, och alla borde vi bli bättre på att återanvända eller ge bort dessa plagg för att öka livslängden på dem, och minska all onödig miljöpåverkan. Det har blivit uträknat att varje svensk slänger i snitt åtta kilo textil per år, varav det i största hand då handlar om kläder. Detta innebär att det går nästan 200 ton textil till spillo, varje dag (!)

Dock ska vi inte bara vara negativa, utan problem finns till för att lösas och redan nu börjar man se många företag som slutat förpacka sina beställningar i onödigt plast och även börjat återanvända textilier som annars skulle slängas.

Varför ska man handla second hand?

Tyvärr har många fördomar om att handla second hand, men det är nu år 2022 så det är dags att lägga undan alla fördomar och istället skapa ett eget omdöme. Att handla second hand är hur bra som helst, och här kommer du se några orsaker till varför det är så bra. Många är bra på att lämna bort gamla saker till second hand, men det är dåliga på att köpa själv. Visst kan det vara lockade att shoppa kläder online, men det går faktiskt att köpa second hand online.

Fördelar med att köpa kläder på second hand är:

  • Second hand kläder är mycket snällare mot plånboken eftersom de oftast har mer attraktiva priser.
  • Det är mycket bättre för miljön och om du väljer att handla begagnade kläder kommer du inte bidra till att göra sopberget ännu högre.
  • Du kommer kunna skapa dig en mer personlig stil eftersom du på second hand kan köpa kläder som inte längre finns att köpa i butik

Dessa är bra tre av väldigt många positiva saker som tillkommer då man handlar second hand, så innan du nästa gång besöker en annan butik för att köpa festkläder, kolla in vad din närmsta second hand butik har att erbjuda.

Klädernas olika material

Om har besökt en fysisk klädbutik och gått omkring i butiken vet du att gymkläderna och de vanliga skjortorna är gjorda av helt olika material och om du nu tar en titt på lappen som finns på dina kläder, kommer du att se en rad olika material. Kläder kan antingen vara gjorda av konstfibrer eller naturfibrer, eller en kombination mellan dem båda. Naturfibrer är precis vad det låter, något som kommit från naturen som till exempel bomull eller ull/silke från djurriket. Konstfibrer däremot är något som inte kan växa naturligt, som människan helt enkelt kunnat producera på ett konstgjort sätt. Inom dessa kategorier finns det en massa olika mindre kategorier som man helt enkelt får läsa mer om då man köper ett nytt plagg, eftersom alla inte tål tvättmaskinen lika bra. Oavsett vilket typ av material man tyr sig till kommer det att behöva behandlas på ett eller annat sätt för att öka hållbarheten och kvaliteten. Här får man helt enkelt ta och läsa på om man vill veta vilket typ av material som har den största miljöpåverkan.

Klädbutikerna erövrar internet

Idag behöver man bara besöka en hemsida för att sedan bli bombarderad med reklam av alla kläder som finns att köpa. Oavsett om det handlar om damkläder eller herrkläder finns det så många nätbutiker att välja mellan att man nog aldrig kommer kunna handla hos alla. Det finns butiker som påstår att de alltid erbjuder rea kläder till extra bra priser samt butiker som lägger flera tiotusentals kronor på marknadsföring inför hösten eftersom de vill visa upp sina halloweenkläder. Det är inte konstigt om du som kund känner dig vilsen då du endast är ute efter ett par nya jeans, och därför väljer många ännu idag att istället för att handla online hos ASOS ty sig till en fysisk Åhléns butik. Vi på ReviewsBird finns här för att hjälpa dig! Du kommer hos oss kunna läsa en massa recensioner skrivna av personer som redan har ärliga erfarenheter, men du ska heller inte glömma att du kan ta del av våran blogg och läsa inlägg om kläder, såsom billiga kläder och vintagekläder.

Det finns många fördelar med att handla kläder på nätet, visserligen behöver man vänta några dagar på frakten, som för övrigt inte alltid är så klimatsmart men förutom det finns det många fördelar. En solklar fördel med online shopping är att det finns så otroligt många alternativ, på internet kan man verkligen hitta allt mellan nya skidkläder till 80-tals kläder. Kläder online hos kanske Bubbleroom eller Boozt har även en tendens att vara billigare än vad de är i fysiska butiker, kanske för att företaget inte behöver lägga några resurser på att driva en fysisk butik? Även storlekarna är något som brukar var bättre online, både när det kommer till kläder och skor.

Våga klä dig i vad du vill

Du kanske brukar gilla att ta det säkra före det osäkra men så ska man inte alltid göra, man ska alltid minnas att det ska vara roligt att leva. I grund och botten ser vi inte alla likadana ut, så varför ska vi bära likadana kläder? Om du inte vill bära ett par tråkiga jeans eller den där fula tröjan ska du inte göra det heller.

Innan du går och förnyar din garderob till stilen du drömmer om ska du komma ihåg att varsamt rensa ur din garderob. Släng det som verkligen måste slängas men resten kan du ge bort second hand eller till ett företag som tar emot gamla plagg och sedan gör dem till nya. Glöm nu inte att läsa recensioner här på ReviewsBird för att göra valet av klädbutik lite klarare.

Vilka olika stilar finns det på kläder?

Visserligen vet vi att det finns speciella oktoberfestkläder om man ska gå på den typen av fest och sommarkläder för sommaren, men olika trender och stilar är ett betydlig djupare ämnen än bara så. Här kommer några klädstilar som är vanligt förekommande i Sverige:

Bohemisk - Boho eller bohemisk stil är en stil där man ofta bär mocka och mönstrade klänningar. Det är en utmärkande stil och man ser genast då en person klätt sig i denna underbara stil, och ofta ser vi faktiskt musiker och äventyrare bära denna stil.

Punk - Är en klädstil, men även en musikgenre. Denna typen av klädstil började användas redan under 70-talet och vi tror inte att den är på väg att försvinna inom snar framtid. Svart, nitar, neonfärger och dragkedjor är bra några av alla saker som kännetecknar denna klädstil.

Rock - En klädstil som hängt med ännu längre än punk, eftersom rockstilen etablerades redan under 1950-talet. Rock precis som punk är även en musikgenre men klädstilen rock är en ganska bred benämning. Det finns rockkläder både från 50-talet men den ser helt annorlunda ut än rock kläderna från 80-talet, exakt lika som musikstilen.

Hipster - En stil som nog inte kan gå obemärkt är hipsterstilen. De senaste åren har denna stil verkligen tagit världen med storm och vi ser många i vår vardag bära denna stil. Tajta skjortor och högmidjade jeans är bara några av alla saker som syns i hipsterstilen. För den som vill prova klä sig på detta sätt kan det löna sig att besöka en second hand butik.

Preppy - Smakfullt och tidlöst, tänkt dig pastellfärger med högklassiga skjortor och en stilren look. Många väljer att gå för denna stil, kanske även här för att de vill framhäva en viss socialt status. Denna stil kommer från USA men vi ser ändå människor i hela världen ty sig till denna stil.

De ovan nämnda är bara några av alla stilar som finns, och som du kan se finns det många alternativ att välja mellan om du ännu inte hitta din stil. Det som är fantastisk med kläder är att man inte behöver bestämma sig för en viss stil, utan man kan köpa kläder från alla stilar och sedan mix and match.

Dela med dig

Om du ska handla hos en ny butik vet du kanske redan att du här inne hos oss på ReviewsBird har möjligheten att läsa recensioner, och du brukar säkert använda den funktionen. Dock ska du heller inte glömma att själv dela med dig då du har egna tankar och åsikter om ett företag. Om du väljer att skriva en recension på endast några meningar kommer du kunna hjälpa till och bidra till att många där ute har större chanser att faktiskt bli nöjda. Om du ska skriva en recension ska du alltid komma ihåg att vara ärlig och oberoende, eftersom det kommer att gynna både företaget och eventuellt framtida kunder på absolut bästa sätt.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid är en e-handelsspecialist & konsumentvarukonsult specialiserad inom handelsrätt och konsumentbeteende. Hon har erfarenhet av supply chain-konsultverksamhet och produktutveckling samt har arbetat... Läs vidare