Vilka är de mest eftertraktade vintage kläder just nu? Kika här!

Alla har vi inte samma klädstil, och det är väldigt tur för tänk att gå omkring på stan och se alla bära samma kläder. För många är det en självklarhet att ha sin egna stil, eftersom de blivit bekväma med det, men tyvärr är det inte så för alla. För dem som dock vågar gå utanför sin comfortzone finns det hur många stilar att välja mellan som helst. Här på ReviewsBird har du möjligheten att inte bara läsa recensioner om en massa nätbutiker som säljer vintagekläder, utan så mycket mer.

Vad är vintage kläder?

Många tror att vintage och second hand går hand i hand, och visserligen kan man hitta ett vintageplagg hos en second hand shop men det innebär inte att alla kläder i butiken är vintage. Ett vintage plagg eller retro som man också kan kalla det är ett plagg som hängt med i flera årtionden, som kanske från 60- eller 70-talet. I en second hand butik dock kan det vara svårt att veta om ett plagg verkligen är vintage, eller om det endast försöker efterlikna vintage.

När man i modevärlden pratar om vintage kläder brukar man klassa alla de plagg som har funnits x antal år, som för övrigt brukar ha en viss typ av lyx över säg. När ett plagg blir vintage är något som varierar beroende på vem man frågar. Vissa anser att alla plagg som är 25 år eller äldre kan klassas som vintage förutsatt att de är i gott skick, medans andra anser att det inte blir vintage förrän de är mycket äldre. I Sverige har vi dock den underbara kvinnan Elsa Billgrens, även känd som vintagedrottningen och enligt henne är alla plagg mellan åren 1920 och 1969 vintage.

Som alla andra stilar finns det både vintage för kvinnor och vintage kläder för herrar, så oavsett om du är ute efter en mer feminin eller maskulin stil kommer det nog finnas något för dig.

Skillnaden mellan second hand och vintage

Återigen enligt vår vinatgedrottning Elsa anser hon att allt innan 1920 är antikt och allting efter 1969 är second hand. Detta behöver inte betyda att du måste köpa ett plagg som är 40 år gammalt bara för att kunna shoppa second hand, utan på second hand finns allting mellan 70-tals vintage kläder till begagnade kläder, i gott skick.

För varje dag som går blir det allt vanligare att både den yngre och äldre generationen handlar second hand. Förut var det inte alls lika vanligt och man förknippade nästan second hand med låginkomsttagare, men så är verkligen inte fallet idag. På second hand butiker idag kan man hitta allting från dyra och exklusiva märken, till kläder och skor som är så gott som oanvända. Att handla hos ett loppis för med sig otroliga fördelar, inte bara att de erbjuder billiga kläder utan på loppis kan man hitta unika plagg man aldrig skulle se inne hos till exempel ASOS eller Floryday. Du ska även komma ihåg att vem som helst kan föra in sina kläder till en second hand butik, så om du har plagg som endast ligger och samlar damm kan du ge bor dom till något som kommer ge dem ett nytt liv som de förtjänar.

Vad är bra att köpa på second hand?

I hela vårt avlånga land finns det en drös olika second hand butiker och redan efter några sekunders googling kommer du enkelt kunna hitta vintage kläder bland andra i Stockholm. Om man vill förnya sin garderob och ta in några begagnade plagg behöver man givetvis inte köpa allt på loppis, alla vill till exempel inte köpa underkläder som är begagnade, men vissa loppisar kan vara riktiga guldgruvor. På loppis lönar det sig att kolla efter märkesprodukter, vinterkläder såsom skidkläder som man bara använder några gånger i året och även barnkläder eftersom barnen växer ur dem så snabbt ändå. Såklart finns det mycket annat såsom smycken och köksredskap, men skulle vi gå in på det skulle vi sitta här hela dagen.

Butiker för second hand kläder och trendiga vintage kläder

Här är en lista på några av de vanligaste butikerna som säljer begagnade kläder, vintage kläder och andra föremål:

  • Fretex
  • Röda Korset
  • Myrorna
  • Stadsmissionen
  • Loppisar och loppmarknader
  • Second hand-butiker som Emmaus, Beyond Retro och Retro
  • Online-marknader som Tradera och Blocket (för begagnade föremål)
  • Plattformar för modebyte som Swapit och Sellpy

Det är alltid bra att kolla in flera olika butiker för att hitta det bästa urvalet och de bästa priserna. Tänk också på att det kan vara bra att besöka butikerna regelbundet eftersom sortimentet ofta förändras.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid är en e-handelsspecialist & konsumentvarukonsult specialiserad inom handelsrätt och konsumentbeteende. Hon har erfarenhet av supply chain-konsultverksamhet och produktutveckling samt har arbetat... Läs vidare