Tips på fina satinklänningar som fungerar till exakt alla tillfällen

Satin är ett tyg som består av många olika material. Satinklänningen är gjord av ett underbart material som känns skönt mot kroppen och ser fantastisk ut. Här på ReviewsBird har vi samlat ihop alla nätbutiker som säljer silkesklänningar. Bekanta dig gärna med utbudet och läs recensioner.

Satin är ett tätt tyg som vävs ihop av siden, bomull och rayon. Namnet satin är det arabiska namnet för hamnstaden Quanzhou i Kina. Dess hamn fungerade i flera hundra år som centrum för den kinesiska exporten av siden. För att få en förståelse av tyget satin behöver man först förstå vilka tyger det görs av.

Siden

En festklänning i siden är ofta en mycket elegant och slitstarkt samt förvånansvärt varmt tyg av silke. Siden kommer ursprungligen från Kina där man framställt siden redan 7000 år innan vår tideräkning. Under medeltiden transporterades siden från Kina till Europa på en sträcka av 10 000 km med olika handelsvägar. Sträckan började kallas sidenvägen. Man transporterade också andra saker längs sidenvägen, som kryddor och guld. Sidenvägen var betydande för handeln men också för spridningen av ny teknik och religion. Tyvärr spred sig också sjukdomar här men trots detta var sidenvägen av stor betydelse för utvecklingen av handel och samhället över lag. När man började resa per båt förlorade sidenvägen sin funktion.

Det finns flera sorters olika kvaliteter av siden såsom thaisiden (dupion), mullbärssiden, chiffong och olika sorters crêpe för att nämna några. Man använder siden i kläder, speciellt sidenklänningar silkesklänningar är populära. Man kan också använda siden i heminredning som till gardiner eller sängkläder. Siden eller silkesklänningar tycks aldrig gå ur mode.

Bomull

Bomull är ett starkt, töjbart, flexibelt och värmeisolerande textilfiber med bra motståndskraft som ursprungligen kom från Indien, Mellanöstern och Egypten och spred sig till Europa ungefär samtidigt som vår tideräkning startade, vid Kristus födelse. Till Sverige kom bomullen tillsamman med vikingarna.

Idag används bomull i alla sorts textiler. Bomull är billigt och har många bra egenskaper vilket har lagt grunden till att det används så mycket som det gör. De flesta klänningar man köper idag är gjorda av någon sorts bomull, även festklänningar.

Rayon

Rayon är ett konstfiber som numera kallas viskos. Tidigare kallades materialet för konstsilke eftersom det påminde så mycket om silke. Rayon eller viskos tillverkas av cellulosa. Det är skönt att klä sig i eftersom den tar upp fukt. Kläder i viskos kan skrynkla och krympa i tvätten.

Klädd i satinklänning

Satin kommer man att tänka på främst när det gäller festkläder men satin går också att kombineras med mer vardagliga kläder, tex en satinskjorta under en kavaj för en kvinnlig klädsel på jobbet.

Festklänning i satin

En satinklänning är oftast enfärgad och vackert glansig och skön mot huden. Det är den perfekta festklänningen eftersom materialet i sig själv ser så lyxigt och elegant ut. Tänk dig till exempel en champagnefärgad klänning i satin med skor i samma färg, en smakfull outfit för vilken fest som helst, helt enkelt. Bekanta dig med utbudet av silkesklänningar hos till exempel NA-KD eller AboutYou.

Redan på 1800-talet var siden ett välanvänt materiel när det kom till festklädsel. Vid bröllop var ofta bruden klädd i en lång satinklänning. Även brudens underkläder som korsetten och mamelucker var i satin. Redan på den tiden var strumpeband något som bars av bruden och som ansågs vara väldigt sensuellt. Idag är brudklänningar i satin populära igen. Den vita glänsande satinklänningen ger en känsla av lyx och överflöd även om man idag kan hitta satinklänningar i alla prisklasser.

Satin till vardags

Numera kan du klä dig snyggt på vardagar med satin utan att din klädsel blir för festlig och uppklädd. Man kan hitta massor av kläder i satin hos till exempel BooHoo. I deras utbud finns bland annat toppar, skjortor, kavajer, kjolar och byxor i siden.

Tänk dig en moderiktig stickad klänning i en naturnära färg med en vacker sidenkavaj ovanpå. Det är en utstyrsel som är både snygg och funktionell och som passar både vid kontoret och på restaurangen.

Det finns också ett stort utbud av sköna underkläder och morgonrockar, nattlinnen och pyjamasar i satin. Dessutom kan man även hitta sängkläder i satin.

Vad du än väljer att klä dig så kan du vara säker på att ett plagg i silke är både elegant och skönt att ha på sig. Ett klädesplagg ska få dig att känna dig vacker och lyfta fram dina bästa sidor, oberoende om det är fest eller vardag det handlar om.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid är en e-handelsspecialist & konsumentvarukonsult specialiserad inom handelsrätt och konsumentbeteende. Hon har erfarenhet av supply chain-konsultverksamhet och produktutveckling samt har arbetat... Läs vidare