Festklar: Var kan du hitta din nästa festklänning?

Festklänningen

Klänningen har en lång historia och kvinnans basplagg var klänning ända fram till mitten av 1900-talet ungefär då de kvinnliga stjärnorna från Hollywood ledde exempel och började klä sig i byxor, även till fest. Idag klär sig de flesta kvinnor i klänning främst till fest även om klänningarna speciellt sommartid också finns i kvinnans basgarderob.

Klänningar finns i mängd och massor, de byts ut enligt aktuellt mode men man utbudet av klänningar är alltid stort. På ReviewsBird kan man hitta tips på var man kan hitta de finaste festklänningarna för olika tillfällen och vilken sorts klänning som passar på den fest man blivit bjuden på.

Olika festklänningar för olika tillfällen

Vilken festklänning man väljer beror på hurudan fest man ska på. Handlar det om ett högtidlig fest där mannen förväntas bära frack ska kvinnan enligt vett och etikett reglerna vara klädd i lång aftonklänning, också kallad balklänning. Handlar det om en fest som inte är så formell, då kan cocktailklänningen vara det rätta alternativet. Cocktailklänningen brukar också kallas smokingklänning eftersom mannen vid festen förväntas bära smoking.

Får man en inbjudan till en fest där klädkoden är kostym kan kvinnan vara klädd i knälång festklänning eller kjol men helst inte ha axlarna bara. Sår det kavaj på inbjudan kan kvinnan klä sig i något finare kläder som klänningar, festbyxor, byxdress eller kjol.

Ska man festa med vännerna så är får man ta fram partyklänningen och är det disco eller kanske fest på nyåret som gäller kanske man kan damma av paljettklänningen man har i garderoben. Mode med paljettklänning dam brukar dyka upp kring jul.

Sommartid är det ofta mycket fester, en del kyrkliga tillrättelser också. Då kan man klä sig i en sommarklänning men det brukar sägas att kvinnan ska ha axlarna täckta i kyrkan. Gäller det bröllop ska den kvinnliga gästen inte vara klädd i helvitt och man ska heller inte vara festligare klädd än brudparet själv.

Om det gäller en förlovningsfest är det en mindre formell fest, kvinnan är troligen klädd i förlovningsklänning enligt egen smak och tycke.

Festklänning enligt årstid

Klänningsmodet följer också årstiden. På sommaren är den vackra, tunna sommarklänningar i ljusa färger som fyller våra nätbutiker. När hösten kommer förändras modet med temperaturen och man kan nu hitta varma, långärmade klädesplagg som en stickad klänning till exempel. När julen och nyåret närmar sig brukar butikerna fyllas med festplagg som bland annat röda och fina klänningar till jul och glittriga klänningar till firandet av det nya året. En satinklänning i rött är till exempel det perfekta valet till julmiddagen. Till våren blir tyget tunnare och ärmarna kortare på klädutbudet i samma takt som temperaturen sjunker. Bekanta dig med utbudet just nu hos bland annat NA-KD eller LightInTheBox.

Festklänningar i olika material

Idag tillverkas de flesta festklänningar av material som silke, siden, bomull, chiffong och syntetiskt framställda material som viskos. Vilket material man vill ha på sin klänning kanske inte spelar så stor roll egentligen men olika material fungerar på olika sätt och därför kan det vara bra att känna till deras olika egenskaper.

Alla naturmaterial som till exempel bomull och siden är slitstarka material som håller värmen väl. Vill man ha ett material som andas kan man vända sig till syntetiska material i stället. Dessa ska man dock vara försiktig med när man tvättar och stryker dem eftersom de lättare tar skada än naturmaterial. Silke som ofta är en blandning av siden och bomull eller siden och viskos är ett skönt material att ha mot kroppen.

Festklänningar i olika modeller

Ofta vet kvinnan väl vilken sorts klänning modell hon passar bäst i. Detta beror ofta på kroppsformen. Har man smal överkropp men breda höfter passar man bra i en klänning i A-linje eller prinsessklänning, som blir bredare utifrån midjan.

Har man stora fylliga bröst och en mage man vill dölja kan en klänning i empire modell vara den allra mest smickrande. I dessa modeller böljar klänningen vackert neråt under brösten.

Om man har en smal kropp där axlar och höft är lika breda passar man ofta bra i prinsessklänningar medan en kilformad kroppsform passar bra i en klänning av sjöjungfrumodell. Även kvinnan med kurvig kropp och markerad midja passar bra i den modellen. Bland annat About You erbjuder ett stort urval av olika modeller av festklänningar.

Oberoende vilken klänning och vilken modell av klänning man väljer så bör man också tänka på passande accessoarer. Vilka smycken ska man ha till klänningen till exempel, har man både passande väska och skor. Dessutom kan man även tänka på håret och sminkningen.

Trots en vacker klänning och smickrande tillbehör är det ändå hon som bär klänningen som har huvudrollen. Du ska känna dig bekväm och vacker i den festklänning du väljer. Du är den som gör klänningen, inte klänningen som gör dig. Tanken är att du ska ha roligt på festen!

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid är en e-handelsspecialist & konsumentvarukonsult specialiserad inom handelsrätt och konsumentbeteende. Hon har erfarenhet av supply chain-konsultverksamhet och produktutveckling samt har arbetat... Läs vidare