Allt om Black Friday, Black Week och Cyber Monday

Har du sett orden Black Friday, Black Week eller Cyber Monday utspridda och funderat vad dessa ord verkligen betyder? Eller kanske du har koll på vad trendorden betyder men undrar; När är det Black fredag i Sverige 2022?

När kom trenden till Sverige?

Vi böver inte gå långt bak i tiden för att upptäcka att Black Friday, Black Week och Cyber Monday inte alltid varit en stor tradition i Sverige. Dessa tre trend-fenomen står för en totalt 10 dagars lång rea under slutet av november och markerar ofta starten för julrea och drar ofta igång julprydnader över hela världen. Rea-traditionen har främst vuxit i Sverige under de senaste 20 åren och spred sig från början från USA till Sverige under tidigt 2000-tal. Butiker som deltar i Black Friday kan lägga sina egna regler och riktlinjer och ibland deltar butiker eller webbutiker endast i till exempel Black Friday eller endast Cyber Monday men ej i Black Week, medan andra butiker eller webbutiker deltar i samtliga 10 dagar. Den rea som infaller måndagen efter Black Friday kallas Cyber Monday och att fortsätta rean under hela veckan före Black Friday och Cyber Monday kallas Black Week. Black Friday har under de senaste åren vuxit i Sverige och har idag totalt fler kunder än stora juldagsrean. Här hos ReviewsBird samlar vi recensioner om olika verksamheter, webbshoppar och appar. Vi har upplevt att tidigare kunder har värdefull information som de kan dela med sig till andra framtida kunder eller intresserade potentiella kunder.

Vad är skillnaden mellan Black Friday, Black Week och Cyber Monday?

Många undrar vad skillnaden verkligen är mellan dessa 3 reafenomen. En vanlig fundering är också; är Black Week och Black Friday samma sak?

Vad är Black Friday?

Black Friday är den första fredagen direkt efter den Amerikanska traditionen Thanksgiving. Black Friday sker normalt sett den fjärde fredagen i November och det betyder att det allt som oftast infaller den 25:e november. I USA är Black Friday ofta känt som den dag på året som markerar starten på julshoppingen och detta betyder att många verksamheter både online och i fysiska butiker erbjuder stora rabatter under denna dag. Black Friday namnet har använts i USA sedan tidigt 60-tal och har sedan dess vuxit större och större för varje år som har gått. Black Friday spreds till Sverige redan i tidigt 2000-tal men tog inte fäste i Sverige före 2013 när ett flertal verksamheter började använda sig av Black Friday rean. Black Friday rean har vuxit för varje år som gått och under senare år har fenomenen Black Week och Cyber Monday också adderats.

Vad är Cyber Monday?

Cyber Monday är första måndagen efter Black Friday och infaller allt som oftast den 28:e november. Det exakta datumet kan ändra beroende på hur dagarna infaller år till år. Cyber monday firas som ett avslut för både Black Friday och Black Week och fokuset ligger enbart på e-handel. Ursprungligen så skapades fenomenet Cyber Monday året 2005 av en Amerikansk organisation som ville uppmuntra till online-shopping och inte endast fysiskt handel. Online-handel hade inte tidigare varit möjligt och verksamheter såg möjligheterna kring att sälja till kunder online och i fysisk handel. Tanken var att Cyber Monday skulle skapas som en motsvarighet till Black Friday men endast fungera online. Idag sker majoriteten av det originella Black Friday även online men ett stort fokus under Black Friday ligger fortfarande kring erbjudanden endast i fysiska butiker och för Cyber Monday endast erbjudanden helt online. Trots allt, idag finns det inga större skillnader på de två dagarna efter att online-shopping har etablerats till den nivån vi har idag.

Vad är Black Week?

Det är lätt att ta fel på skillnaden mellan Black Friday och Black Week i och med de snarlika namnen. Trots detta så betyder Black Week att hela veckan före Black Friday, som infaller den 25:e november, också har rabbatterade priser. Black Week startade för att många verksamheter försökte starta tidigare och tidigare för varje år som gick. Orsaken till att butikerna och verksamheterna ofta ville starta tidigare var att de ville fördela den stora försäljninger under Black Friday under en längre tid och på så sätt minska pressen på anställda och utrymme, men samtidigt också öka den totala försäljningen. Dessutom, genom att sprida ut Black Friday under flera dagar ökar chansen att kunder besöker som kanske inte annars skulle besöka om rean höll sig till endast en dag. Butiker och verksamheter har alltså startat Black Friday tidigare och tidigare som senare har lett till att Black Week fenomenet skapats och att ett flertal butiker och verksamheter deltar i detta idag.

Vad har alla dessa gemensamt?

Även om vi har flera olika namn och benämningar för Black Friday, Cyber Monday och Black Week så startade de alla från Black Friday och signalerar en startpunkt för julhandeln och en vecka av kraftigt rabatterade priser.

Historien bakom Black Friday

Black Friday som vi känner till den här i Sverige påbörjade året 2008 när en hel del svenska butiker för första gången deltog i Black Friday och erbjöd stora rabatter på allt ifrån Black Friday kläder till teknikprylar. Efter att många butiker och kedjor deltog i Black Friday året 2008 har fler och fler butiker deltagit för varje år som gått och idag är Black Friday den årliga rea som drar mest kunder i både hela Sverige, men också många andra länder över hela världen. Från första början startade Black Friday som sagt i USA och om man läser mera om vad den verkliga bakgrunden till denna tradition är så finns det flera olika versioner som kan ses som en förklaring. En version av förklaringen är att Black Friday skapades när man i USA döpte fredagen den 25:e med namnet Black Friday av orsaken att svart bläck användes i bokföring för att signalera att en verksamhet går runt med vinst medan rött signalerar att en verksamhet går runt med minus. Black Friday stod alltså för att det var den tid på året som verksamheter ofta gick som mest på plus i vinst, ofta på grund av att julklappsinhandling började runt denna tid på året. Denna praxis med att svart står för positivt versus att rött står för negativt fortsätter ännu idag även om bokföring har moderniserats avsevärt och idag oftast sker helt online. En annan version av en förklaring till varför Black Friday traditionen startade i USA är att ordet “Black” har förknippats med ekonomisk stress och kan kopplas till olika panikartade händelser genom historien. De två främsta händelserna som kan kopplas till Black Friday är först och främst den första Black Friday året 1869 när en Amerikanska finansiären Jay Gould och handelsmannen James Fisk inom tågbranschen försöker kontrollera och manipulera priset på guld. Deras försök till att kontrollera guldpriserna fick motsatt effekt och sänkte hela finansmarknaden och ledde till total panik bland befolkningen. Ett tredje exemplet som kan kopplas till Black Friday är en händelse året 1929 den 29:e Oktober. Detta datum skedde ytterligare en koppla som vi idag ofta beskriver som starten av Den stora depressionen. Detta event kallas idag för Black Tuesdag eller Wall Street crashen året 1929. Alla dessa förklaringar används som en förklaring till varför vi idag har denna årliga Black Friday rea.

Hur mycket pengar spenderas under Black Friday i Sverige och utomlands?

Pengar som spenderas i Sverige under Black Friday

Sverige köper vi alltmer under Black Friday, Cyber Monday och Black Week för varje år som går och statistik visar att 66% av de som shoppar under Black Friday främst köper saker inför julen och vinterhalvåret men också julklappar. Förutom detta så blir dessutom näthandel allt vanligare för varje år och studier har visat att bland all shopping som vi utför i Sverige under Black Friday så består 30% av all shopping gjord av köp i fysiska butiker, 53% av inköp är via online näthandel och 16% av inköp är en kombination av online och offline shopping. Den totala summan som spenderades under Black Friday 2021 i Sverige är 9, 7 miljarder vilket intressant nog faktiskt var en minskning från den föregående året 2020 med en total summa i Black Week inköp på 13,5 miljarder kronor. De flesta svenskar planerar att spendera i snitt 2630 kronor totalt under Black Friday, Black Week och Cyber Monday och medeltalet ligger mellan denna summan och 3000 kronor per person. Medelsvensken köper också i snitt 4 saker per person och gör mest inköp mellan 8 och 10 på kvällen.

Pengar som spenderas utomlands under Black Friday

I USA där Black Friday, Cyber Monday och Black Week startades spenderas självfallet mycket mer pengar på rea shopping jämfört med Sverige. Dessutom har Black Friday en stark koppling till den Amerikanska traditionen Thanksgiving som firas torsdagen före Black Friday, det vill säga, dagen före Black Friday. Året 2021 spenderade USA totalt en massiv summa på lite över 60 miljarder kronor totalt, vilket är en väldigt stor summa, även om vi tar i beaktan att USA är ett mycket större land än Sverige. Per person så spenderar medelamerikanen 400 kronor per person, vilket inte skiljer åt så mycket från vad vi spenderar här i Sverige per person.

Vad exakt köper vi under Black Friday?

Trenderna över vad exakt vi köper under Black Friday här i Sverige utvecklas och ändras för varje år som går men under de senaste 5 åren har hemelektronik och teknik varit mest populärt i fysiska butiker medan rea på kläder och modeplagg har en tät andra plats, både online och i fysiska butiker. Andra populära prylar inkluderar trädgård, smink och hudvård samt att en populär kategori också är Black Friday träningsprylar såsom träningskläder eller skidor och cyklar. På nätbutiker skiftar trenderna i vad vi vill köpa lite mer än i fysiska butiker. Online leder nämligen sportprylar med kategorierna hem, kläder och mode med kategorierna elektronik och hobby tätt därefter. Fysiska prylar har länge dominerat försäljningen men Black Friday för Black Friday resor, gym-medlemskap och aktiviteter är en nyare trend som ökat i popularitet under de senaste åren.

Kan jag köpa Black Friday rabatter online?

Idén bakom Black Friday som den startade i USA var att fysiska butiker hade extremt låga priser som endast skedde under denna årliga rean. Dessa extrem låga priserna ledde ofta till att kunder köade i flera timmar och i extremfall ledde de till och med till att kunder övernattade utanför butiken för att hinna först till de rabatterade prylarna. I vissa fall ledde den stora köbildningen till kaos när butiken öppnade dörrarna och ibland förekommer till och med fysisk våld. Numera har online handel under Black Friday, Black Week och Cyber Monday ökat, med en total procent på 41% av onlinehandel som skedde via mobil under rea-veckan i Sverige. Butiker kan genom att erbjuda billigare priser både online och i sina fysiska butiker sälja dubbelt så mycket som de gör genom att endast erbjuda specialpriser i sina butiker. Konsekvensen med att en stor del av shoppingen har flyttat online är att det inte är ovanligt att hemsidor kraschar på grund av den stora mängd besökare.

Vilka butiker deltar i Black Friday?

Nu kanske du undrar, vilka butiker har Black Friday och hur kan jag ta reda på detta? De flesta butiker delar med sig av detta på deras hemsida, på deras sociala medier samt i marknadsföring i butik eller andra platser runt om i städer.

Kritik mot Black Friday

I rad med det ökade fokuset på olika traditioner och beteendens klimatpåverkan så har en del kritik uppkommit om Black Friday. En del anser att Black Friday uppmuntrar till ökad konsumtion vilket kan ha en negativ effekt på klimatet om man inte annars skulle konsumera dessa saker utan att Black Friday rabatter. Att köpa saker som man oavsett behöver till bra priser kan vara positivt men det kan också vara värt att se över vad man egentligen behöver och vad man inte annars skulle köpa.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid är en e-handelsspecialist & konsumentvarukonsult specialiserad inom handelsrätt och konsumentbeteende. Hon har erfarenhet av supply chain-konsultverksamhet och produktutveckling samt har arbetat... Läs vidare