Vad är Cyber Monday? Här är allt du vill veta om rean och fynda teknikprylar

Har du sett namnet Cyber Monday dyka upp överallt? Kanske undrar du; vad är Cyber Monday? Har du funderat över vad skillnaden är mellan Cyber Monday, Black Friday och Black Week? Black Friday traditionen växer och utvecklas för varje år. Vad som startade som endast Black Friday, en fredag i slutet på November, en gång i året har nu utvecklats till en vecka lång rea-vecka med stora rabatter. Idag har vi inte endast Black Friday utan också Black Week och den vi kommer berätta mer om nu, Cyber Monday. Här på ReviewsBird samlar vi ihop recensioner om olika verksamheter, nätbutiker och appar i en och samma hemsida. Vi har upptäckt att tidigare kunder har värdefull information som de kan dela med sig av till andra intresserade eller framtida kunder.

Hur började Cyber Monday?

Termen och traditionen Cyber Monday skapades året 2005 av en organisation för affärsverksamhet och spann sen vidare av olika affärer och verksamheter. Tanken bakom denna term var att uppmuntra till shopping online, till skillnad från det populära Black Friday som hade fokus kring fysisk handel. Cyber Monday går också under namnet Manic Monday som refererar till den avslutande dagen för den veckolånga rean i fysiska butiker. Cyber Monday refererar till rabatter endast online och är generellt sätt mer populär både i Sverige och utomlands.

Vad är skillnaden mellan Cyber Monday och Black Friday?

I USA nämns Black Friday och Cyber Monday som de två traditioner som markerar starten på julhandeln. Det är också vanligt att städer i USA markerar denna vecka som starten för när julprydnader tas fram. Förutom detta så räknas Cyber Monday som den dag som avslutar den vecko-långa rean och den sista dagen med specialerbjudanden före jul. Även om både Cyber Monday och Black Friday ibland räknas ihop i samma reavecka så är de två separata readagar och har allt som oftast lika mycket försäljning. Såsom Black Friday och Black Week, så har Cyber Monday minst lika mycket erbjudanden i alla sorters kategorier. Du kan hitta allt ifrån elektronik till leksaker under Cyber Monday. Vad som skiljer åt Cyber Monday från Black Friday är att Cyber Monday sker helt online och inga rabatter i fysiska butiker.

När är Cyber Monday?

Undrar du när det är cyber monday? Cyber Monday 2022 infaller den 28:e november, den första måndagen efter Black Friday som infaller på fredagen den 25:e november. Det exakta datumet för Cyber Monday kan ibland skifta enligt hur datumen infaller per år men generellt sätt brukar cyber monday alltid infalla måndagen mellan datumen 26:e november och 2:a december.

Vilka butiker har Cyber Monday?

Nutill den stora frågan, kanske har du inte enbart undrat vilka butiker har Black Friday utan också, vilka butiker som deltar i Cyber Monday? En stor del av de större kedjorna som finns i Sverige deltar i Cyber Monday men en stor del av mindre butiker deltar också idag. Den största skillnaden mellan Cyber Monday och Black Friday är att Cyber Monday sker helt online och de flesta rabatterade priserna du kan hitta finns endast online. De flesta butiker deltar i Cyber Monday men de kan vara värt att ta en titt på vem som verkligen deltar och vilka erbjudanden som finns där ute under vilka kategorier.

Vilka kategorier är populära under Cyber Monday?

Hem och Inredning

Hem och inredning är en populär kategori under Cyber Monday. Eftersom att Cyber Monday endast sker online så beställer många hem mindre inredningsdetaljer såsom ljus, filtar eller tavlor. Många inredningsbutiker som har egna hemsidor deltar i Cyber Monday och Homeroom och Jula’s Cyber Monday är en av de många hemsidor som deltar i rean.

Teknik och Elektronik

Teknik är en populär kategori under både Black Friday och Cyber Monday. Inom kategorin teknik kan man ofta hitta stora reapriser under reavecka, du kan hitta reapriser speciellt på trendprylar såsom smartwatches, airfryers eller Sonos Cyber monday rabatter. Förutom trendprodukter rabatteras ofta standardprodukter som alltid går år, dessa inkluderar bland annat Cyber Monday mobil-rabatter, Populära teknikbutiker som deltar i Black Friday är Billig Teknik, Elgigantens Cyber Monday eller Cyber Monday hos Media Markt.

Sport och träning

Sport och träning är alltid en stor favorit under Black Friday-rean. Under rean kan man ofta se rabatterade träningskläder eller andra sportprylar såsom skidor, skridskor eller cykel. Populära verksamheter inom sport och träning är bland annat Elcykelvaruhuset för dom alltmer populära elcyklarna eller Stadium för träningskläder.

Kläder och Mode

Kläder och mode är en till kategori som är populär under Cyber Monday. Även om en beställning online inte ger dig möjligheten att pröva kläderna för du köper dem har returneringar och beställningar automatiserats till en nivå så att det ä väldigt enkelt att beställa kläder online i dagens läge. Populära kedjor och butiker inom kläder under Cyber Monday är Zara’s Cyber Monday eller Åhléns Cyber Monday.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid är en e-handelsspecialist & konsumentvarukonsult specialiserad inom handelsrätt och konsumentbeteende. Hon har erfarenhet av supply chain-konsultverksamhet och produktutveckling samt har arbetat... Läs vidare