Uppgradera till ny iPhone? Allt du behöver veta om iPhone 13 telefoner

Många spekulationer fanns kring Apples lansering av iPhone 13-serien. Spekulationerna bidrog naturligtvis till försäljningen, framför allt i nätbutiker som t.ex. Fello, Telenor och Hallon, där smartphones är bland de hetaste presentartiklarna.

Denna serie innehåller fyra modeller – iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max. Telefonerna kommer med ett antal intressanta funktioner som har lockat folk att köa i timmar. Inte minst eftersom rykten om hotet om att produktionen av iPhone 13 kommer att stoppas på grund av ihållande leveransbrist i chipindustrin hotar och kan vara en anledning till att försäljningen av de nya enheterna fortsätter att växa.

Vid första anblicken kan vi säga att vi sedan iPhone 5 inte har sett denna platta och böjda form. Designen är betydligt lik iPhone 12 förutom de mindre skårorna och större kamerorna.

Ända sedan 2017 års iPhone X har det pratats mycket om det så kallade hacket (en trend som Apple startade och andra följde). Den har skapat och samlat en rad delade meningar och dragit både gunst och eld. För den här modellen är skåran 20 procent mindre, vilket ger mer skärmutrymme.

Vi ser även en utveckling inom elektronik och design, vilket alltid är välkommet. Samtidigt är kamerablocket och linserna något större. På iPhone 13 och iPhone 13 mini är placeringen nu diagonal mot iPhone 11 rak stapling. På Pro-versionerna förblir de i det separerbara triangulära formatet. På ReviewsBird har vi recensioner om iPhones m.m.

Kinematiskt läge

Konsumenternas kreativitet stöds fullt ut för denna modell och nu kan du spela in videor på iPhone 13 med bokeh- eller oskärpa effekter. Kameran kan också identifiera när ett nytt motiv kommer in i ramen, till vilket den automatiskt skiftar fokus. Det viktigaste för vissa av oss är att vi även kan redigera motiven och oskärpa effekter efter att videon har spelats in. Apple kan vara stolta eftersom detta är den enda smartphone som hade denna funktion när den lanserades.

Och bra, eftersom iPhone 13 sparar videor i RAW-format, betyder det att de sparas i lager så att du kan redigera fokus själv på andra enheter.

Den mörka sidan

Precis som sin föregångare har iPhone 13 och 13 mini två 12 MP-kameror och avslöjar fler detaljer i mörkret och fångar så mycket som 47 procent mer ljus. Samtidigt samlar Pro:n 92 procent mer ljus, och för rekordet har var och en av de tre linserna nu ett nattläge. Som en extra bonus är nattläget nu även i porträttläge.

Zooma in ytterligare

Att zooma generellt på telefonkameror har inte alltid varit framgångsrikt och ger avsevärt sämre resultat än vad som kunde uppnås med SLR-kameror och specialobjektiv. Som en stor förbättring på detta har Pro-modellerna en telefonkamera med 3x optisk zoom och 6x optisk zoomomfång. Detta är en uppgradering från de tidigare 2x respektive 5x som setts i tidigare modeller. Detta kommer att vara en stor fördel, särskilt när du tar bilder i porträttläge och för motiv som är längre bort. Och med 25 procent ljusare färger och maximal ljusstyrka på upp till 1 200 nits lovar Apple att innehållet kommer att vara mer levande än någonsin.

Närgånget och personligt

Otroligt nog hade iPhone faktiskt inte makroläge förrän iPhone 13. För att automatiskt aktivera makroläge måste enheten upptäcka något inom 2 cm. När det händer växlar den omedelbart till vidvinkelobjektivet och du är redo för de där riktigt nära bilderna som resulterar i bilder med utmärkta detaljer.

Hållbarhetstid

I allmänhet har iPhone-iterationer ökad hållbarhet. iPhone 13 och iPhone 13 rosa behåller dock de funktioner som finns på iPhone 12, inklusive en IP68-klassificering. Den ger ett maximalt djup på sex meter i upp till 30 minuter. Modellen kommer även med en keramisk frontsköld, utvecklad med Corning.

Apple hävdar att detta fortfarande är den mest hållbara kombinationen av material på en iPhone hittills jämfört med de äldre modellerna, men rekommenderas fortfarande inte för att utsätta enheten för saltvatten.

A15 Bionic

Vi tycker att alla prylar som låter futuristiskt bör ha de nödvändiga elementen för att säkerhetskopiera den. Apples A15 Bionic-chip har 15 miljarder transistorer, det kan krossa 15,8 biljoner operationer per sekund och har en CPU och GPU som är 50 procent respektive 30 procent snabbare än konkurrenterna. Den har också en snabbare neutral motor och ny videokodare och avkodare.

För att uttrycka det enkelt: Det går snabbt

Det kanske inte är så uppenbart för de som är nya för Apple, men gamla iPhone-användare kommer omedelbart att märka den mjukare känslan när de sveper uppåt för att låsa upp enheten och apparna glider på plats. Detta är en stor fördel för den som är beroende av sin smartphone för att utföra uppgifter, speciellt för arbetet och en lättnad för den som är trött på gamla och långsamma telefoner.

Batteri-liv

Som alltid kommer vi att nämna batterierna eftersom de alltid är kontroversiella för alla liknande enheter. De senaste åren har batterierna på de nya modellerna av iPhone förblivit praktiskt taget desamma, men den här gången får vi en betydande uppgradering. Beroende på ditt val, vanliga eller Pro, bör batterierna hålla 1,5 - 2,5 timmar längre än tidigare modeller.

Men självklart beror din batteritid också på användningen. Om du bara vill skicka meddelanden eller svara på korta samtal räcker batteriet ganska länge. Om du ska ta bilder, filma eller spela och aktivt använda olika appar samtidigt kan tiden snabbt sakta ner.

1 TB lagringsutrymme

Slutligen kan vi vara glada över att telefonerna nu kan stödja upp till 1 TB lagringsutrymme. Det är inget nytt för den allmänna marknaden, men var nog efterlängtat bland dem som bara vill gå på Apple-produkter. Naturligtvis behöver inte alla av oss en hel TB för våra behov, för vissa kommer 512 GB att vara mer än tillräckligt. Men för de som vill lagra mycket på sina enheter, ja nu kan du sluta oroa dig.

Ja, det kan vara svårt att konkurrera med Samsung som gjorde susen med 2018 års Galaxy S10+; lägg till 512 GB kapacitet till ett microSD-kort och det ger dig hela 1,5 TB lagringsutrymme. Men Samsung var inte först med att lansera en 1TB-telefon heller – den titeln tillhör Kinas föga kända Smartisan med deras Nut R1.

FaceTime makeover

Det var inte svårt att lägga märke till populariteten för konferens- och samarbetsappar som Microsoft Teams och Zoom under pandemin. Sedan bestämde sig Apple för att vara med på det roliga genom att ge FaceTime en stor och spännande uppgradering. Det finns nu en rutnätsvy för chatt med flera personer, och rumsligt ljud får det att se ut som om ni alla är i samma rum. Och de du bjuder in kan gå med, även de som använder en Android- eller Windows-enhet, och till och med via Microsoft Edge eller Google Chrome.

Safari

Apples webbläsare Safari har nu fliken under skärmen, vilket definitivt gör det lättare att nå och ange webbadresser. Genom att svepa åt vänster eller höger i adressfältet kan du växla mellan flikar, medan svep uppåt visar alla öppna flikar. Om du vill gå tillbaka till det klassiska formatet med en flik, gå till Safari-vingen i inställningarna och välj den.

Kompatibilitet med hörapparater

Även om den här funktionen inte är precis ny, flyger den under radarn och vi tycker att det är viktigt att nämna det. Alla iPhones, ända tillbaka till iPhone 4s och iOS 6, fungerar med kompatibla hörapparater. Funktionen gör att personer med hörselnedsättning kan streama och njuta av ljud och innehåll, samt använda den i nödsituationer när det behövs.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid är en e-handelsspecialist & konsumentvarukonsult specialiserad inom handelsrätt och konsumentbeteende. Hon har erfarenhet av supply chain-konsultverksamhet och produktutveckling samt har arbetat... Läs vidare