Allt du behöver veta om iPhone 13-telefoner

Allt du behöver veta om iPhone 13-telefoner
Nätbutiker

Apples lansering av iPhone 13-serien efter månader av spekulationer kommer att hjälpa till att öka försäljningen under den kommande semestersäsongen, särskilt i nätbutiker som t.ex. Fello, Telenor och Hallon, där smartphones är bland de hetaste presentartiklarna.

De fyra modellerna – iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max – kommer med ett antal intressanta funktioner som har lockat människor att stå i kö i timmar för att få köpa en iPhone 13. §

Hotet om att produktionen av iPhone 13 stannar på grund av ihållande brist på utbud i chipindustrin hotar och kan vara en anledning till att försäljningen av de nya enheterna fortsätter att växa.

Inte sedan iPhone 5 har vi sett denna platta och böjda form. Designen liknar iPhone 12 förutom de mindre skårorna och större kamerorna.

Ända sedan 2017 års iPhone X har hacket (en trend som Apple startade och andra följde) delat åsikter och dragit både gunst och eld. Skåran är 20 procent mindre på iPhone 13, vilket möjliggör mer skärmutrymme.

Samtidigt är kamerablocket och linserna lite större. På iPhone 13 och mini är platsen nu diagonal mot iPhone 1 raka staplingen. På Pro-versionerna förblir de i det triangulära formatet som kan urskiljas. Vi på ReviewsBird har recensioner på iPhones etc.

Filmläge

Du kan nu spela in videor på iPhone 13 med bokeh- eller oskärpa effekter, och den kan identifiera när ett nytt motiv kommer in i ramen, till vilket det automatiskt skiftar fokus. Viktigast av allt är att du kan redigera motiv och oskärpa effekter efter att du har spelat in videon - vilket gör den till den enda smartphone som har den här funktionen.

Eftersom iPhone 13 sparar videor i RAW-format betyder det att de lagras i lager så att du själv kan redigera fokus på andra enheter.

Den mörka sidan

Liksom sin föregångare har iPhone 13 och 13 mini två 12 MP-kameror och avslöjar fler detaljer i mörker och fångar 47 procent mer ljus. Samtidigt samlar Pro:n 92 procent mer ljus, och för ordningens skull har var och en av de tre linserna nu nattläge.

Som en extra bonus är nattläget nu även i porträttläge.

Zooma vidare

Specifikt för Pro-modellerna har iPhone 13s videokamera nu 3x optisk zoom och 6x optisk zoom, upp från tidigare 2x respektive 5x. Detta kommer att vara en stor fördel, särskilt när du tar bilder i porträttläge och för motiv som är längre bort.

Med 25 procent ljusare färger och maximal ljusstyrka på upp till 1 200 nits lovar Apple att innehållet kommer att vara mer levande än någonsin.

Nära och personligt

Tro det eller ej, iPhones hade inte makroläge - närbilder - innan iPhone 13. När enheten upptäcker något inom den 2-centimeters detektionszon som krävs för att aktivera makroläget växlar den omedelbart till vidvinkelobjektivet och du är redo för de riktigt närbilderna, som resulterar i bilder med utmärkta detaljer.

Här är problemet: eftersom det som standard bara väntar på att utlösas, att använda detta i videoläge (ja, det är också tillgängligt för video) innebär att din inspelning också kommer att fånga övergången till vidvinkelobjektivet, vilket kan förstöra din video. Apple har sagt att det kommer att rulla ut en mjukvaruuppdatering i höst som automatiskt kommer att stänga av denna automatiska övergång till makroläge.

Hållbarhet

Vanligtvis har iPhone-iterationer ökad hållbarhet. iPhone 13, iPhone 13 blå och iPhone 13 pink behåller dock funktionerna som finns på iPhone 12, inklusive en IP68-klassificering (maximalt djup på sex meter upp till 30 minuter) och en keramisk sköld framtill, utvecklad med Corning. Dock är det alltid bra att använda ett skal på iPhone 13.

Apple säger att detta fortfarande är den mest hållbara kombinationen av material på en iPhone, men observera att den inte är lika simsäker som Watch Series 7. Håll den borta från saltvatten.

A15 Bionic

Alla prylar som låter futuristiskt bör ha de nödvändiga föremålen för att säkerhetskopiera den. Apples A15 Bionic-chip har 15 miljarder transistorer, kan krossa 15,8 biljoner operationer per sekund och har en CPU och GPU som är 50 procent respektive 30 procent snabbare än konkurrenterna. Den har också en snabbare neural motor och ny videokodare och avkodare.

För att uttrycka det enkelt: Det är snabbt

Det kommer inte att vara så självklart, men långvariga iPhone-användare kommer omedelbart att märka den mjukare känslan när de sveper uppåt för att låsa upp enheten och appar glider på sin plats. Detta är en stor fördel för dem som förlitar sig på smarttelefonen för att utföra uppgifter, särskilt för arbetet.

Håller längre

Under de senaste åren har batterierna på de nya iterationerna av iPhones förblivit i stort sett desamma, men den här gången får vi ett betydande uppsving.

Enligt Apples lista för streamad video: För mini håller den upp till 13 timmar, medan den vid 13 är 15 timmar – båda några timmar längre än sina 12 motsvarigheter. 12 Pro och Pro Max klockade under tiden in på 11 respektive 12 timmar. På 13 Pro och Pro Max går dessa upp med 20 respektive 25 timmar. På officiella listor håller 13 Pro och 13 mini upp till 1,5 timmar längre, medan 13 och 13 Pro Max kan hålla sig vid liv upp till 2,5 timmar längre.

Självklart sätter vi det på prov. Med minimal användning – och med det menar vi bara att använda den för att svara på meddelanden, svara på samtal och spela sparsamt, ta bilder och kolla e-post – kom iPhone 13 Pro Max ut sent på natten nästa dag. Minska användningen ytterligare och den har goda chanser att sprida sig en tredje dag. När det gäller resten av iPhone 13-prisenheterna hade de inga problem med att nå över en och en halv dag, med fortfarande mycket kvar trots tung användning.

1 TB lagring

Som vanligt bryr sig Apple verkligen inte om det är sent att erbjuda något som har funnits på marknaden länge. Räkna intern lagring i den kategorin när företaget så småningom bestämde sig för att släppa en iPhone med 1 TB lagringsutrymme. Vissa skulle hävda att 512GB redan är enormt - Apple har ett mycket bra filkomprimeringssystem - men med tanke på explosionen av innehåll och den växande aptiten att spara mer på din enhet verkar 1TB vara ett gångbart alternativ idag.

Naturligtvis gjorde Samsung susen tidigare med 2018 års Galaxy S10 +; lägg till dess 512 GB kapacitet till ett microSD-kort och det är hela 1,5 TB lagringsutrymme. Men Samsung var inte först med att lansera en 1TB-telefon – den titeln tillhör Kinas föga kända Smartisan med deras Nut R1. Smartisan varade dock inte länge och sålde några tillgångar till TikTok-moderbolaget ByteDance, som sa att flytten gjordes med avsikten att tillverka sina egna smartphones. Tyvärr är den "drömmen om att slå Apple" död efter att ByteDance avbröt sin enhetsverksamhet.

FaceTime-förnyelse

Med populariteten hos konferens- och samarbetsappar som Microsoft Teams och Zoom, bestämde sig Apple för att vara med på det roliga genom att ge FaceTime en stor uppgradering. Det finns nu en rutnätsvy för chattar med flera personer, och rumsligt ljud får det att se ut som om ni alla är i samma rum. Och de du bjuder in kan gå med, även om de använder en Android- eller Windows-enhet, och till och med via Microsoft Edge eller Google Chrome.

Wild Safari

En annan iOS 15-funktion, Apples webbläsare Safari har nu fliken under skärmen, vilket definitivt gör det lättare att nå och ange webbadresser. Om du sveper åt vänster eller höger i adressfältet kan du växla mellan flikar, medan svep uppåt visar alla öppna flikar. Om du vill gå tillbaka till det klassiska formatet med en flik, gå till Safari-vingen i inställningarna och välj den.

Hörapparatkompatibilitet

Även om den här funktionen inte är ny, flyger den under radarn. Alla iPhones, ända tillbaka till iPhone 4s och iOS 6, fungerar med kompatibla hörapparater. Funktionen låter personer med hörselnedsättning strömma och njuta av ljud och innehåll, samt använda det i nödsituationer.

Mer Nätbutiker