Allt du behöver veta om iPhone 11 och varför det värt pengarna

Hittills har Apple lanserat så många olika iPhone-modeller att det börjar bli svårt att komma ihåg dem alla. Idag vill vi prata lite mer om iPhone 11. Denna modell efterträdde iPhone XR, och den har en 6,1-tums LCD-skärm, som Apple kallar en "Liquid Retina HD Display". Den har en upplösning på 1792 x 828 vid 326ppi, ett kontrastförhållande på 1400:1, max. 625 nits ljusstyrka. Du får också True Tone-stöd för att justera vitbalansen till omgivningsbelysningen och breda färgstöd för verklighetstrogna färger. Läs mer om iPhone på ReviewsBird.

Precis som iPhone XR och andra nya iPhone-modeller inkluderar iPhone 11 tyvärr inte 3D Touch, utan använder Haptic Touch istället. Haptic Touch stöds över iOS, men den saknar beröringskänsligheten för 3D Touch-funktionen som Apple tidigare stödde.

När man tittar på designen har iPhone 11 en glaskropp som finns i flera olika färger. Linjen innehåller klassiker som vitt, svart och guld, men även uppfriskande rött, lila och grönt. Det ger lite mer variation till typiska "tråkiga" färgdesigner, men om du använder ett överdrag som inte är genomskinligt kommer det inte att spela någon större roll.

Designmässigt har iPhone 11 ett glashölje som finns i sex olika färger: Vit, Svart, Gul, (PRODUKT) RÖD, Lila och Grön. Du hittar dessa modeller hos Dustin Home, Swappie och iPhonebutiken.

Vi måste erkänna att iPhone 11 egentligen inte ser mycket annorlunda ut från sin föregångare, iPhone XR. Detta kan förklaras av det faktum att vid tidpunkten för introduktionen av iPhone 11 sa Apple att den var gjord av det hårdaste glaset någonsin i en smartphone vid den tiden och erbjöd förbättrad vattentålighet. Vattentålighet har blivit standarden för iPhones, vilket ökar den totala hållbarheten och ger konsumenten extra sinnesro. Rumsligt ljud ger en mer uppslukande ljudupplevelse för media, och Dolby Atmos stöds också.

Även om det kanske inte riktigt matchar Apples senaste iPhones, skiljer kamerasystemet på iPhone 11 det från XR. Där introducerade Apple en ny kamera med två objektiv som var en förbättring jämfört med det tidigare enstaka objektivet. Kamerauppsättningen har en vanlig vidvinkelkamera och en ultravidvinkelkamera med ett 120-graders synfält som kan ge fantastiska resultat för alla som är intresserade av foto och video. Tyvärr, till skillnad från de större Pro- och Pro Max-telefonerna i Apples senaste sortiment, finns det ingen telekameralins på iPhone 11.

Nya funktioner

Apple hävdar att ultravidvinkelkameran fångar fyra gånger fler scener än standardvidvinkelobjektivet. Detta är något som gör den idealisk för landskap, arkitektoniska bilder, skarpa bilder och generellt öppnar upp för fler kreativa möjligheter. Båda kamerorna arbetar tillsammans för att aktivera porträttläge för människor, husdjur, växter, föremål och mer. Det är en betydande uppgradering jämfört med iPhone XR som endast stödde porträttbilder.

Nattläge

För er som gillar att fotografera under dygnets mörka timmar har Apple lagt till ett nytt nattläge. Den är designad för att använda iPhones processorkraft och den nya vidvinkelkamerasensorn för att ta skarpa, tydliga, ljusa bilder även i mycket svaga ljusförhållanden. Det liknar också Night Sight-läget på Google Pixel-enheter.

Kvalitetsinspelning

För innehållsskapare är en annan god nyhet att 4K-videoinspelning med utökat dynamiskt omfång är tillgänglig med 24, 30 eller 60 fps. Det vill säga att båda kamerorna i iPhone 11 kan användas för att spela in video, med live swap tillgängligt med ett enda tryck.

Det är värt att nämna att det framåtvända TrueDepth Camera-systemet uppdaterades med en 12-megapixelkamera. Detta är något som gör Face ID upp till 30 procent snabbare och kan arbeta från flera vinklar. För första gången lade den till stöd för 120 fps slo-mo-video, vilket gör det möjligt för kreativa användare att spela in slo-mo-selfies, även kända som "slofies". TrueDepth-kameran stöder även nästa generations smarta HDR för mer naturliga bilder. Det hela toppas av det faktum att enheten kan spela in 4K-video med 60 fps.

Ny teknologi

Inuti iPhone 11 har vi ett A13 Bionic 7-nanometer-chip tillsammans med en tredje generationens neuralmotor. I sin introduktion sa Apple att A13 Bionic var det snabbaste chippet någonsin i en smartphone med en 20 procent snabbare CPU och GPU än A12.

Bättre batteri

Batteritid har alltid varit ett omdebatterat ämne. För den här modellen bör batteriet hålla en timme längre än iPhone XR. Som ett exempel påstås batteritiden stödja upp till 17 timmars videouppspelning, upp till 10 timmars streamad videouppspelning och 65 timmars ljuduppspelning. Snabbladdning är verkligen tillgänglig, men iPhone 12 och iPhone 13 kommer bara med en USB-C till Lightning-kabel, så extra utrustning krävs för snabbladdning.

På insidan

iPhone 11 har ett Intel-modemchip med Gigabit-klass LTE, 2x2 MIMO och LAA, Wi-Fi 6-stöd (802.11ax) med 2x2 MIMO, Bluetooth 5.0, Dual-SIM med eSIM och ett Apple-designat U1 Ultra Wideband-chip, som förbättrar rumsmedvetenheten och ger bättre inomhus

spårning. I iOS 13.1 fick chippet stöd för riktningsförslag för AirDrop, så att du kan släppa filer till någon du riktar din iPhone mot. Iphone kan köpas i fysiska Apple-butiker eller nätbutiker.

Den igenkännliga logotypen

Överraskande nog flyttades Apple-logotypen på iPhone 11 något när vi jämför den med tidigare iPhone-modeller. Den flyttas nu till mitten av enheten istället för mot toppen. Det är en förändring som kan ha implementerats för en planerad tvåvägsladdningsfunktion som senare skrotades i designprocessen. Det bilaterala trådlösa laddningsalternativet skulle ha tillåtit iPhone 11 att användas för att ladda andra enheter som andra iPhones, Apple Watch, AirPods och andra.

Mer hållbart glas

Enligt Apples påståenden vid tiden för enhetens introduktion var iPhone 11 gjord av det mest hållbara glaset någonsin i en smartphone vid den tiden. Så i teorin borde den i princip hålla bättre mot oavsiktliga stötar och fall än tidigare modeller. Den är dock fortfarande gjord av glas, så det rekommenderas att använda ett fodral eller ha AppleCare + vid oavsiktlig skada.

Vatten- och dammbeständighet

Som vi har nämnt tidigare måste iPhone 11 vara vattentät, inte minst måste den vara säkrare än föregående generation. Den beräknas överleva ett djup på upp till två meter och överleva upp till 30 minuter under vattnet. Två meter är dubbelt så mycket djup som iPhone XR, men mindre än vissa nya iPhone-modeller, som iPhone 12 och iPhone 13.

Apples garanti täcker inte vätskeskador på iOS-enheter, så det är bäst att vara försiktig när du utsätter din iPhone 11 för vätskor och vatten. Starta om din iPhone 11 om den buggar. Iphonen kan bland annat köpas på iPhonehuset och eller andra nätbutiker.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid är en e-handelsspecialist & konsumentvarukonsult specialiserad inom handelsrätt och konsumentbeteende. Hon har erfarenhet av supply chain-konsultverksamhet och produktutveckling samt har arbetat... Läs vidare