Allt du behöver veta om iPhone 12-telefoner och varför du bör ha en

Den här gången har Apple bestämt sig för att designa sin nya serie för att nå en lång rad kunder med olika behov och budgetar. De fyra nya iPhone 12-modellerna är också de allra första Apple-telefonerna som inkluderar 5G-anslutning. Om 5G är din grej kan den här telefonen vara en potentiell kandidat att överväga. På ReviewsBird kan du läsa mer om iPhone 12.

När det gäller specifika detaljer om designen har Apple tillkännagett en ny lila färg för att komplettera deras tidigare färgsortiment, och den kommer att finnas tillgänglig på iPhone 12 och iPhone 12 mini.

Samtidigt har Apple även annonserat den nya AirTag – Det är ett chip som hjälper användare att lättare hitta objekt med Apples Find My-app. Det är särskilt klokt att använda denna tagg för föremål som du helst inte vill tappa bort, till exempel nycklar eller bagage. Dessa kan även hängas på djurhalsband.

Bland nyheterna, förutom att lägga till 5G, har Apple utrustat iPhone 12-familjen med sina kraftfulla nya funktioner. Med den nya telefonen får vi A14 Bionic-processorn, en Super Retina XDR-skärm, ett mer hållbart Ceramic Shield-frontskal och en MagSafe-funktion. Detta görs för ännu mer pålitlig trådlös laddning och stöd för fästbara tillbehör.

Den som gillar att fotografera och filma lockas nu med en förbättrad version av kameralösningen. Telefonerna kommer med ett dubbelt bakre kamerasystem med vida och ultravida linser. Om du väljer att skaffa dyrare modeller som iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max, lägger de till ett tredje teleobjektiv samt ett fjärde objektiv för kartläggning av LiDAR augmented reality (AR).

Vill du ha mer avancerade kamerafunktioner finns de också. Deep Fusion är tänkt att fylla i mer detaljer även i svagt ljus. Smart HDR 3 borde kunna balansera alla element i bilden mycket bättre. När det gäller Night Mode Time Lapse är det där för time-lapse-fotografering på natten. Om du är intresserad av att redigera bilder ska det vara trevligt att få reda på att Pro-modellerna har stöd för inbyggd inspelning och redigering av bilder i RAW-format. Detta kan göras via en funktion som heter Apple ProRAW.

Vilka är huvudfunktionerna i iPhone 12-familjen?

Först och främst vill vi nämna 5G, som ger signaler som kan färdas längre och är betydligt mer resistenta mot störningar. Det ger en renare och tydligare anslutning. Nackdelen med det däremot kan vara att det också är mer trångt och det är något som begränsar den faktiska hastigheten.

Tillägget av 5G gör iPhone 12-serien säkrare och framtidssäker, eftersom 5G borde vara mer allmänt förekommande om några år när täckningen utökas. Detta kan vara viktigt för konsumenter, som vill investera i en smartphone som kan vara aktuell även om några år.

Det är en nackdel, men ändå en viktig punkt att nämna: 5G kan tömma batteriet, Apple har klokt nog introducerat en Smart Data Mode-funktion. När 5G inte behövs nedgraderas telefonen automatiskt till 4G.

Processor

Låt oss prata om de senaste iPhone-processorerna. Telefonerna drivs av den nya A14 Bionic-processorn, som även finns i iPad Air 4. Det påstås att A14 är designad för att förbättra prestanda och spara batteritid. Och den nya sexkärniga processorn har fyra högeffektiva kärnor och två högpresterande kärnor.

Bakre kameror

Vi vet att iPhone mini och iPhone 12 har två 12 megapixlar bakre kameror – en som är bred och en som är ultrabred. iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max har istället tre 12-megapixlar bakre kameror – bred, ultravid och telefoto. Dessutom dedikerar de två Pro-modellerna den fjärde linsen till LiDAR-mappning för att mäta avståndet och djupet för objekt mer exakt.

Skärm

En skärm kan vara en mycket betydande del av en smartphone och alla fyra nya iPhones har OLED-skärmar utrustade med Apples Super Retina XDR-skärm och High Dynamic Range (HDR). Dessa har ett kontrastförhållande på 2 000 000:1 och 1 200 nits maximal ljusstyrka. Det här är några av de mest avancerade skärmarna som någonsin byggts in i en iPhone när vi tänker på äldre modeller. Tillsammans ger dessa funktioner en kombination av överlägsen bildkvalitet, högre energieffektivitet, mer exakta färger och bättre kontrast jämfört med traditionella LCD-skärmar.

På videofronten är det upp till dig om fps är något viktigt för dig. iPhone 12 mini och iPhone 12 spelar in HDR-video med Dolby Vision upp till 30 fps, medan de på de två Pro iPhone 12-modellerna kan spela in HDR-video med Dolby Vision upp till 60 fps. Men detta gällde de bakre kamerorna, den främre kameran. iPhone 12 ger oss 12 megapixlar och erbjuder en bländare på ƒ / 2,2 och kan spela in HDR-video med Dolby Vision upp till 30 fps.

De som vill fånga minnen från den mörka tiden på dagen kan använda nattläget. Detta kameraläge bör aktiveras automatiskt om det är tillräckligt mörkt för att använda det. Det fungerar med de nya kamerasensorerna för att skapa bilder i svagt ljus. Nattläget fungerar genom att ta kortare och längre bilder och automatiskt slå samman dem för bättre prestanda i svagt ljus. Alla fyra iPhone 13-modellerna har nattläge på båda baksidorna- och den främre kameran. Den nya Night-Lapse nattlägesfunktionen ger längre exponeringstider, bättre belysning och jämnare exponering för time-lapse-fotografering när telefonen står på ett stativ.

Smart HDR är en spännande funktion som använder de nya kamerasensorerna för att ta bättre HDR-foton och foton i porträttläge.

Och slutligen får du ApplePro Raw. Den är redan inbyggd i iPhone 12 Pro och 12 Pro Max och låter dig fotografera i RAW-format.

Design

I en stor designförändring har dessa iPhone-modeller flyttat sig bort från de rundade kanterna på iPhone 11 och återgått till den platta kant som senast sågs på iPhone 5 och för närvarande finns på iPad Pro.

Det är värt att nämna MagSafe. Introducerad med iPhone 12-serien förbättrar detta den trådlösa laddningen inbyggd i telefonen för snabbare och mer exakt laddning för dem som har bråttom. Veterinären vet också att MagSafe erbjuder en magnetisk bas genomgående med tillbehör som kan fästas på telefonen. Som ett exempel har Apple presenterat en MagSafe-kompatibel tunn plånbok som fästs på baksidan av telefonen.

Batteri

Batteritid och batteri i allmänhet kan alltid vara ett smärtsamt ämne för vissa. Det är goda nyheter att batterierna i iPhone 12-modellerna är tänkta att vara 10 % större än de i iPhone 11 på grund av den extra förbrukning som 5G tar. Modellerna iPhone 12 Pro och Pro Max lovar minst en timme längre på en enda laddning, men iPhone 12 minis batteritid är tyvärr mer begränsad på grund av dess mindre storlek.

Färger

Färger är något som är viktigare för vissa och mindre viktigt för andra. iPhone 12 mini och iPhone 12 kommer i sina klassiska vita och svarta, men även blå, gröna och röda. Men det finns en färg till och den lanserades lite senare än de andra, nämligen lila. Modellerna iPhone 12 Pro och 12 Pro Max finns i blått, guld, grafit och silver.

IPhone 12 kan köpas hos Teknikhouse och E-ville eller andra nätbutiker.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid är en e-handelsspecialist & konsumentvarukonsult specialiserad inom handelsrätt och konsumentbeteende. Hon har erfarenhet av supply chain-konsultverksamhet och produktutveckling samt har arbetat... Läs vidare