Hur blev iPhone så populära idag sedan första iphone som kom ut 2007?

Sedan lanseringen 2007 har iPhone varit en mycket framgångsrik produkt för Apple. Den har faktiskt sålt mer än 100 miljoner enheter under iPhones första fyra år – inklusive 18,6 miljoner under första kvartalet 2011. En av fördelarna med Apple och designen av iPhone-smarttelefoner var att du hade full kontroll över hårdvaran och mjukvaran, så att båda kunde fungera i synergi. Eftersom iPhone 13 har funktionerna som en mobiltelefon, bärbar mediaspelare, spelkonsol och handdator i en enda enhet, är den populär bland många typer av konsumenter.

Byt ut allt i fickan mot en iPhone

iPhone blev en naturlig del av våra liv eftersom den ersatte så många andra enheter på en gång. Istället för en personlig mobiltelefon som du bara kan använda för att ringa, har du även en kalender och anteckningar vart du än går. Vill du lyssna på musik? Du behöver inte en MP3-spelare länge. Behöver du lite mer ljus? Du får inte leta efter ficklampan i källaren. Och du kan bara kasta ut en gammal väckarklocka genom fönstret.

"För femton år sedan använde vi den trådlösa telefonen för att ringa. Idag använder vi den till allt annat. Det är fjärrkontrollen för våra liv", säger den trådlösa analytikern Jeff Kagan.

Men det kanske allra bästa exemplet på iPhones transformativa kraft är vad den gjorde med kameran. Omkring 109 miljoner fickkameror såldes 2010, enligt data från Camera & Imaging Products Association. Men under 2018, det sista året för vilket full data finns tillgänglig, såldes bara 9 miljoner kameror med inbyggda linser.

"Vissa produkter har absorberats, vissa har tagits bort helt från marknaden, och det är en del av en fri och öppen marknadsplats", säger Thomas Cook, professor vid Georgetown Universitys McDonough School of Business.

iPhone och dess Apple-kontrollerade App Store blev också en enorm verksamhet, vilket gav apputvecklare ett enkelt sätt att sälja till en global publik. I januari sa Apple att utvecklare på sin App Store-plattform hade tjänat 120 miljarder dollar sedan lanseringen 2008, med mer än 30 miljarder dollar bara under 2018.

Design

Vid tidpunkten för lanseringen skilde sig den fysiska designen av iPhone avsevärt från andra smartphones. Framsidan av iPhone har bara en enda fysisk knapp som visar enhetens huvudmeny. Resten av enheten består av en stor, för tiden, pekskärm som ger användaren tillgång till telefonens alla funktioner.

Designen av iPhone var mycket framgångsrik och har till stor del bidragit till dess framgång, vilket har fått andra tillverkare att designa telefoner med liknande gränssnitt och funktioner. Så mycket att Apple 2011 lämnade in en stämningsansökan mot Samsung för att ha kopierat iPhone-designen med sin Galaxy S 4G-telefon. Idag, bland de mest populära modellerna som används, ser vi iPhone 11, iPhone 12 och iPhone 13.

Nuvarande

Strömförbrukningen är ganska hög för Apples smartphones och vissa av oss är inte alltid glada över att se att telefonen har låg batterinivå för det mesta. Men detta har sina skäl. Eftersom iPhone har en betydande kraft som ofta kan jämföras med en fristående bärbar spelkonsol och även är en smartphone, kan vissa kunder välja att köpa en iPhone istället för att köpa en PSP eller Nintendo DS, på Humac eller Swappie tar mycket ström och vid användning av vissa funktioner och/eller appar kan batteritiden förkortas.

Multimediafunktioner

Kommer du ihåg den legendariska iPoden från mitten av 00-talet? Detta var en produkt många ville ha. Den var inte bara användarvänlig och gjorde att du kunde köpa musik utan extra kontroll, den användes ofta som ett trendigt tillbehör på grund av sin fräscha design och fina färger. Men idag har dessa enheter glömts bort eftersom iPhone också är en iPod i sig. Med iTunes kan du synkronisera ljud- och videoinnehåll från din dator till din enhet och njuta av media när du är på språng.

App Store

App Store fungerar som en digital webbutik. Apple distribuerar hundratusentals iPhone-applikationer via iTunes App Store, som du kan komma åt via din iPhone eller iTunes på din dator. De tillgängliga applikationerna inkluderar programvara för att skapa och visa kontorsdokument, spel, applikationer för visning av uppdateringar från webbplatser och applikationer för sociala medier. iPhone var den första telefonen som integrerade programvaran med enheten på ett sätt som alla användare kunde förstå.

iPhone design, specifikationer och mått

iPhone har blivit en av de mest populära och eftertraktade smartphones i världen på grund av dess kombination av design och funktionalitet. Enheten körs på Apples mobiloperativsystem iOS och kan ladda ner applikationer från App Store och multimedia från iTunes Store via antingen Wi-Fi eller den medföljande dockningskabeln.

Designers bakom smartphone föredrar vanligtvis en ren och minimalistisk stil som en säker klassiker. Du kommer vanligtvis att se modeller i svarta eller gråsvarta toner, guld, silver och bland dem kan du hitta några modeller i starkare färger.

iPhones stora leveranskedja

Även om kärnidén med iPhone inte förändrades under decenniet, blev själva enheten betydligt kraftfullare. I början av decenniet var den kraftfullaste iPhonen, iPhone 3G, den andra versionen av enheten, med varje nylansering ser vi förbättringar och nya möjligheter.

Nackdelen är att iPhone också blir dyrare för varje modell som kommer ut. Nya funktioner och en liten variation på den klassiska stilen, samt större skärmar, bättre kameror och större förvaringsutrymme.

Apple brukar lansera nya modeller varje år. Det kan vara goda nyheter för dem som vill byta ut en gammal telefon och uppgradera sin mest använda enhet. För den som föredrar att köpa en ny telefon varje år, så fort en ny modell kommer ut, blir det ganska dyrt. När du tänker efter kan du inse det överväldigande och kanske överdrivna flödet av enheter, men det kan också vara bra för dem som jobbar för Apple. Till exempel, 2017, sa Apple att det skapade och stödde 4,8 miljoner jobb i Kina.

iPhone under Tim Cook-eran

När årtiondet började leddes Apple av grundaren Steve Jobs. Den 24 augusti 2011, två månader före Jobs död, tog Tim Cook över som vd och har varit ansvarig sedan dess. Med Cook vid rodret har Apple lyckats sälja miljarder iPhone-enheter och tjänat hundratals miljarder.

Förutom smartphones har Apple lanserat tre stora nya och välkända produkter, nämligen iPad, Apple Watch och AirPods. Alla är mycket populära bland konsumenter och andra företag försöker imitera dessa enheter och släpper sina egna mycket liknande modeller.

Offer för sin egen framgång

Även om det ser ut som att Apple går in i nästa decennium som ett jätteföretag med olika mycket lönsamma produkter, står företaget alltmer inför stora utmaningar relaterade till sin storlek och framgång.

Det slutade med att kammarens rättsutskott begärde dokument från Apple som en del av en utredning. Cook har därefter fått svara på frågor från internationell press om huruvida Apple är ett monopol, till stor del baserat på kontrollen av dess App Store-plattform.

"Ingen förnuftig person skulle någonsin kalla Apple en monopolist", var Cooks svar.

Som nämnts tidigare har överdriven produktion av nya enheter varje år lett till negativa konsekvenser. Till exempel allmänna och berättigade farhågor om negativa effekter på miljön. Därför har Apple bestämt sig för att ta lite mer ansvar när det kommer till att minska avfallet.

En annan stor oro kommer att vara hur beroende vi kan bli av smartphones - hur mycket de påverkar vårt liv, vår tid och dagliga liv och i slutändan vår hälsa. Smartphones i allmänhet kan vara till stor hjälp då du har allt du behöver i en liten enhet som du alltid har med dig. Samtidigt kommer det att vara en stor distraktion från våra prioriteringar i livet, såsom studier, arbete eller till och med sömn.

Demografi

Det verkar som att det finns vissa nyckelgrupper som föredrar Apples produkter. Baserat på det stora utbudet av användbara funktioner för varje situation kan det verka som att enheterna riktar sig till både yngre och äldre grupper. Men det är fortfarande ett stort problem. Även om många människor önskar sig dessa telefoner, särskilt efter det stora inflytandet från kändisar och framgångsrika individer, väljer många kunder just dessa enheter för sin önskelista. Problemet är att det inte är många som har råd att köpa dessa telefoner, speciellt när prislappen hela tiden höjs mer och mer. Ja, lösningen kan vara att köpa äldre modeller som inte längre lockar när de nya ligger klara i hyllan. Men eftersom iPhones ofta ses som statussymboler är dessa telefoner bara eftertraktade så länge som modellerna är nya. Det leder till extrema utgifter och telefoner som fortfarande fungerar lika bra hamnar i byrålådan eller säljs vidare.

Till sist

Vi måste erkänna att det är väldigt fascinerande att följa utvecklingen av Apple och dess produkter över tid. När tekniken fortsätter att utvecklas och vi ser nya saker och funktioner, blir vi anpassade och vana vid det tills vi inte längre märker det. Det är intressant och uppfriskande att se tillbaka på den tid som var och början av Apple.

För dig som funderar på att köpa en iPhone eller annan Apple-produkt kan produktrecensioner som på ReviewsBird vara en möjlighet att engagera nya och befintliga kunder till iPhone och förbättra deras shoppingupplevelse. Du har även möjlighet att skaffa en iPhone genom företag som Telia eller iPhonehuset och Applebutiker som finns runtom hela landat samt flera andra webbutiker.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid är en e-handelsspecialist & konsumentvarukonsult specialiserad inom handelsrätt och konsumentbeteende. Hon har erfarenhet av supply chain-konsultverksamhet och produktutveckling samt har arbetat... Läs vidare