Varför du bör har en airfryer och hur du bäst kan använda din airfryer

Varför du bör har en airfryer och hur du bäst kan använda din airfryer
Nätbutiker

Du kanske har hört talas om en ny modell av fritös som påstås av tillverkarnas ha elektronik som producerar krispig mat med mindre fett än andra fritöser samt snabbare än en vanlig ugn. Är något sådant möjligt?

Vi har tagit en titt på hur den trendiga apparaten fungerar för att hjälpa dig att ta reda på om den är värd pengarna (och utrymme på din redan packade köksbänk).

Hur fungerar en airfryer?

Först och främst så steker airfryers inte din mat. Maten placeras istället i en perforerad korg, för att i sin tur tillreda maten genom att blåsa varmluft runt den. Luftens kraft ger en konvektionseffekt som tillagar och skapar en krispig utsida av maten som tillsätts i korgen. Så länge som lufttemperaturen når minst 160C så kommer panerad mat som frysta kycklingbullar, pommes frites eller panerade kycklingnuggets faktiskt få en riktigt fin brun yta.

Vad kan man laga i en airfryer?

En nackdel med en airfryer är att du inte kan förbereda mat som har doppats i flytande deg, såsom lökringar eller stekt kyckling. Degen kommer helt enkelt att droppa genom hålen i korgen och bli en stor röra i airfryern, samma gäller annan degig mat såsom munkar eller pannkakor. Detta betyder att du är begränsad till panerade eller torrt kryddade maträtter.

Du är också begränsad vad gäller portionsstorlekar, men det kommer vi in på lite senare. Mot slutet av den här artikeln kommer vi också att diskutera en specifik uppgift som airfryers utför exceptionellt bra. Men låt oss först undersöka de påstådda hälsofördelarna med fritöser.

Är airfryers hälsosammare?

En av de viktigaste försäljningsargumenten för airfryers är att mat som tillagas i dem är hälsosammare än mat tillagad i en fritös eftersom en airfryer använder mindre olja.

Så låt oss ta en titt på detta. Till att börja med vet vi att alla matoljor är ganska hälsosamma. Så länge du inte steker din mat i vegetabiliskt fett eller ister är det inget särskilt ohälsosamt med oljan som går ner i en stekpanna.

Naturligtvis har olja kalorier, och även om kalorier i sig inte är ohälsosamma kan det vara en bra idé att använda mindre olja om du vill dra ner på kalorierna. Inte sant?

Det beror på. När den tillagas vid rätt temperatur (mellan 170C och 190C), absorberar friterad mat faktiskt väldigt lite olja. Faktum är att en jämförande studie fann att pommes friterade i olja hade mellan 14 och 40 fler kalorier per portion (baserat på 120g) jämfört med pommes i airfryer, beroende på vilken typ av olja som används och om pommes fritesen är kryddade före. Som referens motsvarar 40 kalorier ungefär en halv banan.

Mängden kalorier som tillsätts från fritering är med andra ord försumbar. Pommes frites är helt enkelt en högkalorimåltid, oavsett om de tillagas i olja eller inte.

Inte bara det, med instruktionerna för airfryern uppmuntrar man att kasta de råa pommes fritesen i 1 till 1 1/2 matsked olja före tillagning. Det är värt 120 till 180 kalorier extra olja. Även om den är uppdelad i två portioner, vilket är en typisk sats för en airfryer, finns det fortfarande lika mycket olja på dina airfryer frites som det finns i dina konventionella pommes frites.

Ingen kan i alla fall rimligen påstå att pommes frites är hälsokost, hur de än tillagas. Så på sätt och vis är det kanske inte så meningsfullt att proklamera hälsofördelarna med en apparat som är utformad för att laga pommes frites, eller kycklingbullar eller panerade kycklingnuggets.

Gör airfryer välsmakande mat?

Vad som är mer betydelsefullt är om maten tillagad i en stekpanna smakar bra. Svaret? Det beror på. Om maten som kommer in är god blir den god. Men återigen, problemet med livsmedel som pommes frites, kycklingbullar och panerade kycklingnuggets är aldrig att de inte smakar tillräckligt bra.

Problemet med dessa livsmedel, i den mån det finns ett problem, har mer att göra med hälsa såväl som bekvämlighet. Fritering kan vara det bästa sättet att tillaga konventionell stekt mat, men mänden olja det innehåller är inte alltid det bästa.

Är airfryers bekväma?

Låt oss titta på bekvämligheten. Ett problem med fritösar är deras kapacitet. För att maten ska tillagas ordentligt måste det finnas tillräckligt med utrymme mellan varje föremål för att den varma luften ska kunna strömma jämnt runtom den. Därför kan du inte fylla korgen fullt ut för att få en fin stekyta på dina maträtter. Och det innebär att du ibland måste göra små portioner i taget.

Det är inte nödvändigtvis ett problem om du inte matar fler än två personer åt gången. Beroende på maten kan tillagningstiden också närma sig 30 minuter per omgång (med frekventa skakningar av korgen för att säkerställa en jämn tillagning), så förhoppningsvis är de två personerna inte jättehungriga (eller har åtminstone något annat att äta under tiden de väntar).

En uppgift som airfryers verkar vara väl lämpade för är att värma upp tidigare stekt mat. Till skillnad från ugnen eller mikrovågsugnen, som gör krispiga saker blöta, är den varma konvektionseffekten i en airfryer precis vad du behöver för att värma upp krispiga livsmedel så att de förblir krispiga. Är det skäl nog att äga en? Det är upp till dig. Även om dess faktiska matlagningsförmåga kanske inte överraskar dig, är det lugnande att veta att det finns åtminstone en sak som en airfryer är speciellt bra på.

Hur fungerar en stekpanna?

Den övre delen av en lufttork har en värmemekanism och en fläkt. Du placerar maten i en friteringsburk och när du slår på den strömmar varm luft ner och runt maten. Den snabba cirkulationen gör maten krispig - som vid vanlig fritering, men tillagad i fritös utan olja.

1. Lägg maten i korgen

Beroende på storleken på din airfryer kan korgen rymma allt från 2 till 10 liter. I de flesta fall vill du tillsätta 1-2 teskedar olja för att maten ska bli fin och krispig. Om du har bråttom kan du lägga folie i en airfryer för att göra städningen lite enklare.

2. Ställ in tid och temperatur.

Tillagningstiderna och temperaturerna i en Airfryer varierar vanligtvis mellan 5 och 25 minuter vid 180°C till 200°C, beroende på vilken mat du tillagar.

3. Ge maten tid för att tillagas

I vissa fall kan det vara nödvändigt att vända maten halvvägs genom tillagningen för att den ska bli jämnare. När du är klar med matlagningen är det viktigt att rengöra din airfryer.

Vill du veta hemligheten bakom krispig, gyllenbrun mat som tillagats i luftfritös? Vi har tips för att få varje recept att bli perfekt - och tips om misstag som du bör undvika.

Tillagningsprocessen

Det första du måste förstå är att en airfryer inte steker maten. Stekning är per definition matlagning i varm olja. Du kan steka i en stekpanna eller fritera, där oljan omsluter maten helt och hållet, men för att steka måste du tillaga maten i olja.

I teorin efterliknar en airfyer fritering en tillagning med en vanlig fritös - med vanlig fritering är det het olja som omger maten helt och hållet. Det är därför som vanlig friteringen snabbt skapar krispig mat: den ger hög värme till maten på en gång.

Airfryern fungerar som en konvektionsugn. Du ställer in temperaturen och lägger maten i matlagningsfacket. Värmeelementet skapar varm luft som sedan snabbt cirkuleras runt matlådan. När maten är upphöjd i korgen eller gallret rör den varma cirkulerande luften alla sidor av maten. I gengäld får du knaprig, brynt mat med mycket lite eller ingen olja.

Det är faktiskt bra att tänka på luftstekning som turboladdad stekning. Om du luftfriterar vid lägre temperaturer kan du också värma rester snabbt och bra eftersom den varma luften omsluter maten. Och naturligtvis blir den frysta maten utsökt när den tinas upp och tillagas jämnt och snabbt.

Så där har du det, mysteriet är löst: så här fungerar den omtalade airfryern.

Vilka är de bästa fritösarna?

I vårt test av airfryers bäst i test testade vi flera modeller för att hitta den bästa airfryern, och tre märken var bäst. Av alla airfryers från Philips har vi speciellt tyckt mycket om Philips Avance Turbo-Star Air Fryer i flera år, och våra experter var också imponerade av Black + Decker Purify Air Fryer och OBH Nordica airfryer’s. Kom ihåg att på ReviewsBird kan du också hitta olika nätbutiker som säljer airfryers med bra erbjudanden.

Priset på dessa prylar varierar beroende på storlek och funktioner. Förutom själva apparaten kan du också köpa några tillbehör till airfryern.

Vad kan man laga i en luftfryggapparat?

Många av de bästa recept för airfryern är mat som vanligtvis friteras, men du kan också använda den här apparaten för att steka grönsaker, tillaga kött, baka kakor eller till och med tillaga pizza. Ett bra sätt att tänka för att forstå vilka maträtter som passar bra i en airfryer är: vill jag ha en krispig yta och mjukare insida. Airfryers är nämligen perfekta för denna typ av maträtt.

Frysta fingermaträtter

Airfryers är en stjärna när det gäller tillagning av frysta livsmedel som ska smaka friterat. Frysta pommes frites, mozzarellapinnar och kycklingnuggets är bara några av de frysta måltider som gör sig perfekt i en airfryer.

Hemlagad fingermat

Om du föredrar att göra din fingerfood från grunden är en airfryer ett utmärkt alternativ för att göra knapriga hemlagade snacks och tillbehör - prova sötpotatispommes, saltgurka eller airfryer tillagade potatischips. Missa inte beroendeframkallande airfryer förrätterna såsom ravioli, panerad torsk eller mini skinkpajer.

Notera att även om frysta mozzarellapinnar som steks i luften är läckra, smälter färskost till en kladdig röra (så hemlagad ostmassa är utesluten).

Kyckling, fisk och kött

Du kan enkelt tillreda luftstekt kyckling som är mör och saftig på ett perfekt sätt. Prova recept på kyckling framtagna för airfryers, till exempel honungsmarinerad kyckling i airfryer eller varför inte panerad kyckling som passar perfekt i tacos. Om du vill ha ett hälsosammare alternativ, testa laxpaket inpackade i folie. När det gäller fisk- och skaldjursrätter älskar vi dessutom torsk eller räkor tillagad i airfryer. Kom bara ihåg att vissa fisk och skaldjur endast behöver tillredas i några minuter.

Det är också möjligt att tillreda typisk husmanskost i din airfryer. Recept såsom köttfärslimpa, köttbullar eller varför inte raggmunk passar perfekt med den här underbara apparaten.

Rostade grönsaker

Eftersom airfryers i princip är små konventionella ugnar är de perfekta för att steka grönsaker - särskilt om du bara lagar mat till en eller två personer. Några av våra favoritrecept med airfryer grönsaker är bl.a. airfryer tillagad blomkål med örter och citron, airfryer potatis eller airfryer sparris.

Jag rekommenderar att skippa bladgrönskaper i din airfryer. Spenat, bok choy eller grönkål gör sin generellt sätt inte bra i en airfryers, om du inte strävar efter knapriga grönkålschips.

Bakverk

Airfryers kan vara bra för att göra enstaka efterrätter, inklusive små bakverk som kakor och äppelkakor. Du kan också prova att tillreda läckra pepparmints kakor i airfryern till vintersemestern, mini-munkar med Nutella i, för det perfekta bakverket för fredagsfikat eller varför inte en enkla blåbärsmuffins. Glöm inte heller airfryern för dagens första måltid: några frukostrecept för airfryer som du kan prova är airfryer havrefrallor, airfryer fattiga riddare eller en populär bakad havregröt med choklad och vanilj.

Om du tillreder mat som innehåller flytande deg, kom ihåg att du behöver frysa maten först före den tillagas för att undvika att degen rinner ner till botten av airfryern eller alternativt lägger degen på smörpapper i din airfryer.

Airfryer vs. varmluftsugn

Egentligen är airfryers bara en mindre modell av en varmluftsfritös. Båda apparaterna är beroende av en fläkt för att cirkulera varm luft, så den största skillnaden är storleken.

I en airfryer kan du vanligtvis laga mat snabbare än i en varmluftsugn eftersom de är mindre. Du behöver inte heller värma upp en så stor apparat, vilket kan vara praktiskt när du bara vill göra något litet - som en portion chips i airfryern! Men samtidigt kan du vanligtvis inte laga lika mycket på en gång av samma anledning - storleken.

Å andra sidan har du med en airfryer ytterligare en apparat på bänkskivan, vilket kan ta onödig plats - särskilt om du redan har en varmluftsugn.

En annan skillnad är att olja/dropp i en airfryer vanligtvis kan falla igenom och "försvinna" på grund av hålen i kokplattan. Med ett bakplåtspapper på en panna i en varmluftsugn är detta inte fallet.

Behöver man använda olja i en airfryer?

Svaret på denna fråga är i många fall nej. Du behöver inte använda olja för fritering. Men många livsmedel - särskilt grönsaker - blir krispigare med lite olja.

Det är också viktigt att använda lite olja om du vill smaksätta maten som du ska steka.

Om du inte tillsätter olja kan kryddorna - även om det bara är salt och peppar - flyga runt i airfryern och fastna på värmaren, vilket i vissa fall kan ge upphov till rök.

Mer Nätbutiker