Varför du bör har en airfryer och hur du bäst kan använda din airfryer

Är du kanske nyfiken på airfryers, vad de är och vad du kan få ut av dem? Är du också osäker på om du ska tro tillverkarnas ord? De hävdar att deras elektronik kan göra utsökt och krispig mat som är nyttigare och innehåller mindre fett och mindre olja än vad en typisk fritös kan? Allt detta samt kortare, enklare och säkrare tillagningstid. Är det möjligt? Låt oss djupdyka i ämnet Airfryer.

I vår artikel tar vi en titt på hur detta faktiskt kan vara möjligt. Vi berättar hur en airfryer fungerar och du kan själv bestämma om det är värt dina pengar och extra utrymme på din bänkskiva. Bra va?

Hur fungerar en airfryer?

Airfryer är inte riktigt som en stekpanna. Den lagar maten med varmluft som blåser runt och inuti en perforerad korg. Det är luftens kraft som skapar en konvektionseffekt som steker utsidan av maten i korgen. Så länge som temperaturen i luften kan nå mer än cirka 175 grader Celsius blir även panerad mat som frysta grönsaker, pommes frites, frysta köttbitar eller kyckling faktiskt brun.

Finns det några begränsningar för möjligheterna med airfryers?

Man kan göra mycket, men kanske inte allt. Till exempel är en av nackdelarna med en airfryer att du inte kan förbereda rätter som är avsedda att doppas i flytande smet. För dig som ville ha hemmagjorda lökringar kan det vara ett problem, eftersom degen då droppar genom hålen i korgen. Det kommer att leda till fruktansvärd röra och misslyckad maträtt. Detsamma gäller all mat med flytande deg, som munkar eller beignets. Du är därför begränsad till panerad eller torrvaror.

En annan begränsning är portionsstorlekar. Detta är något vi kommer att nämna längre fram i artikeln, samt diskutera vilka uppgifter airfryer klarar bäst. Men låt oss först nämna de påstådda hälsofördelarna med fritöser.

Är fritöser hälsosammare än andra köksmaskiner?

De som är bekanta med påståenden om fritöser vet att de är tänkta att vara mycket hälsosammare för oss på grund av själva tillagningsprocessen. Till exempel på grund av mindre användning av olja jämfört med en fritös.

I allmänhet vet vi att matoljor faktiskt är ganska hälsosamma på egen hand. Så länge du inte väljer att steka maten i vegetabiliskt fett eller ister är det inget särskilt ohälsosamt med oljan som går ner i en fritös. Vilken olja som helst innehåller förstås en del kalorier, i mindre doser är det egentligen inte så farligt, men för oss som räknar kalorierna är mindre olja alltid goda nyheter.

Det är viktigt att komma ihåg att om du lagar mat i rätt temperatur (mellan 175 och 190 C) kommer friterad mat faktiskt att absorbera relativt mindre olja. En jämförande studie fann att tillagning av pommes frites i olja hade bara något fler kalorier än de som har bakats. Allt beror på valet av olja och om det har tillsatts kryddor till pommes fritesen.

Instruktionerna för fritösen kräver att de okokta pommes frites blandas i 1 till 1 1/2 msk olja innan tillagning. Det är 120 till 180 kalorier extra olja. Även uppdelat i två portioner, vilket är en typisk sats för en luftfritös, finns det fortfarande lika mycket olja på fritös som det finns i dina konventionella fritöser.

Hur man än ser på det är pommes frites tyvärr inget hälsosamt livsmedel om man gjort dem i en airfryer eller fritös. Det kan vara sant att pommes frites generellt sett inte är ett bra exempel på hur hälsosam en airfryer är, men det är samtidigt en av de mest populära rätterna som görs i en airfryer.

Gör airfryer bra mat?

En annan viktig fråga, smakar maten bra med en airfryer och är den bättre än andra köksmaskiner. Svaret på denna fråga beror faktiskt på dig. Om du känner till bra frysta varor, som pommes frites, kycklingnuggets eller kanske vårrullar, kommer de att tillagas och smaka precis som du förväntar dig. Airfryer har tyvärr inte en alternativ för att få dåliga frysta produkter att smaka ännu bättre, men de kan tillaga de goda till perfektion.

Många av oss gillar friterad mat, men få av oss gillar allt arbete som involverar olja och fritöser. Genom att välja en airfryer kan du laga maten du tycker så mycket om, utan extra vägledning och den typiska smaken av välanvänd olja, som ofta innehåller smakerna av alla möjliga produkter friterade i den. Airfryers är praktiska, lite hälsosammare, och om du gillar maten du lagar så kommer den att smaka gott också.

Är airfryers verkligen så praktiska?

Både ja och nej. Tyvärr är det mest kända problemet med fritöser deras kapacitet. Korgen i maskinen är oftast inte så stor och man måste också tänka på hur man ska lägga maten i den. Om du lägger för mycket mat i korgen blir maten inte tillagad så bra som den skulle bli om du lägger alla bitar utspridda och separat. Annars kommer luften helt enkelt inte att kunna nå bitarna från alla sidor och koka dem ojämnt. För att uppnå bästa resultat, gör mindre portioner åt gången.

Naturligtvis kommer laget inte se det som ett problem. Det är stor skillnad på de som lagar mat för två personer och de som ska laga mat för hela familjen. Det största problemet för den som vill ha fler portioner är tiden. Eftersom du bara kan göra en omgång i taget kommer det att ta ganska lång tid att förbereda och maten blir kall medan du väntar på att nästa portion är klar. Ett tips för detta är att lägga den färdiga maten i en uppvärmd ugn, så att maten inte hinner bli kall.

Som sagt kan detta vara en nackdel för vissa, men det finns även andra fördelar med airfryers som man kan uppskatta. Visste du till exempel att fritöser är väldigt bra på att värma tidigare friterad mat? Det kan vara rester från gårdagens take away eller något annat du gjort själv. En ugn eller mikrovågsugn kan snabbt göra maten mjuk när den värms upp, men en airfryer har motsatt effekt. Med hjälp av den heta konvektionseffekten kan en airfryer värma upp maten och lämna den krispig. För dig som inte vill slänga god mat kan detta vara en fantastisk fördel.

Hur fungerar airfryers?

Låt oss titta på olika delar av en airfryer. Den övre delen av en fritös har en värmemekanism och en fläkt. Du lägger din mat i en fritöskorg och när du slår på maskinen ska varm luft strömma ner och runt maten. Det är den snabba cirkulationen som ska göra maten knaprig – precis som fritering, men bara utan olja.

1. Lägg maten i korgen

Först måste du vara medveten om storleken på din airfryers kapacitet. För vissa airfryers är det 2 liter, för vissa är det 10. I vissa fall kan du tillsätta 1 eller två teskedar olja för att hjälpa maten att bli krispigare. Detta är upp till det och instruktioner på påsen av rätten du gör. För de som har bråttom kan folie användas i en airfryer, vilket gör städningen efter tillagning mycket lättare.

2. Ställ in tid och temperatur

Beroende på om du har färdig fryst produkt eller om du gör maten från grunden kommer det att finnas vissa temperaturer och tider du måste hålla. Idag är det mycket vanligt att man hittar instruktioner för tillagning i en airfryer på de flesta relevanta frysta produkter som säljs.

3. Låt maten koka

I de flesta fall kan det vara en bra idé att övervaka processen och framför allt skaka eller vända maten under hela tillagningstiden, till exempel var 5:e minut. På så sätt kommer maten att tillagas jämnt. Efteråt kan du låta din airfryer svalna helt först och sedan rengöra den.

Vill du veta hemligheten bakom krispig, gyllenbrun luft-stekt mat? Vi har tips på airfryers som hjälper vilket recept som helst att få ett perfekt resultat – och airfryer misstag du vill undvika.

Matlagningsprocess

Som vi har nämnt tidigare: en airfryer friterar faktiskt inte din mat. Fritering definieras av tillagning av mat i het olja, vilket inte är meningen för fritöser. Stekpannor och fritöser används för stekning.

I teorin efterliknar en frityrkokare fritering. Som värmekälla använder den luft och inte varm olja. Den varma luften täcker maten jämnt från alla sidor, eftersom oljan skulle ha täckt maten i en fritös.

För att sammanfatta: luftfritöser fungerar helt enkelt som en varmluftsugn. Du ställer in temperaturen och lägger maten i korgen. Värmeelementet skapar varm luft som sedan snabbt cirkuleras runt korgen. Resultatet är krispig mat med väldigt lite eller ingen olja.

Airfryers är kraftfulla köksmaskiner, som är lätta att använda, lätta att rengöra och lätt kan tina upp fryst mat och skapa läckra rätter.

Vilka är de bästa fritöserna?

Nu när du vet hur en airfryer fungerar är det dags att fundera på vilken av de många modellerna som passar dig bäst.

Vårt bästa airfryer-test satte flera modeller på prov för att hitta den bästa airfryer, och tre märken steg till toppen. Vi har varit fans av Philips fritöser som Avance Turbo-Star Air Fryer i flera år, och våra experter var också imponerade av Black + Decker Purify Air Fryer och PowerXL Vortex Air Fryer. Kom ihåg att på ReviewsBird kan du även hitta olika nätbutiker som säljer fritöser med bra erbjudanden.

Dessa maskiner varierar i pris beroende på storlek och funktioner. Utöver själva enheten kan du med fördel hitta flera tillbehör till din nya airfryer.

Bästa maten att laga i en airfryer

Även om många av de mest populära airfryer recepten är mat som vanligtvis är friterad, kan du även använda den här apparaten för att steka grönsaker, kött och till och med baka kakor.

Fryst mat

Airfryern är en stjärna när det kommer till att tillaga fryst mat som är tänkt att smaka stekt. Frysta pommes frites, pizza, mozzarellastavar och kycklingnuggets är bara några av de många frysta luft-stekta matarna du kan göra.

Hemlagad fingermat

Om du föredrar att göra plockmat eller fingermat från grunden kan airfryern vara ett utmärkt alternativ för att göra krispiga hemlagade snacks och tillbehör. Till exempel airfryer sötpotatisfries, airfryer pickles eller airfryer chips. Missa inte heller dessa läckra rätter som airfryer-ravioli och airfryer-äggrullar.

Men det är viktigt att komma ihåg att medan luftfriterade frysta mozzarellastavar är läckra, smälter färskost till en sliskig röra, så färsk hemlagad ostmassa fungerar inte bra.

Kyckling, fisk och kött

Du kan göra luft-stekt kyckling som är mör och saftig. Prova kyckling popcorn

airfryer skapelser, såsom airfryer Nashville hot chicken. För ett hälsosammare alternativ är airfryer keto köttbullar ett utmärkt val. När det kommer till skaldjursrätter, vad sägs om airfryer torsk?

Det är också möjligt att göra läckra comfort food-recept som airfryer köttpudding och airfryer fläskstek med denna underbara apparat.

Rostade grönsaker

Eftersom fritöser i grunden är små konventionella ugnar är de utmärkta för att steka grönsaker - speciellt om du bara lagar mat för en eller två personer. Några av våra favorit grönsaksrecept för airfryer inkluderar airfryer ört och citron blomkål, airfryer röd potatis och airfryer vitlök rosmarin brysselkål.

När du använder den här prylen för att laga grönsaker är det ändå en bra idé att hoppa över de gröna bladen, de kommer ut vissnade och smakar inte särskilt gott.

Bakverk

Airfryers kan vara bra för att göra engångsefterrätter, inklusive små bakverk som kakor och äppelfritter. Du kan också prova att göra airfryer-pepparmyntakakor till vintersemestern eller airfryer-mini Nutella-munkar för en läcker njutning när som helst på året. Försumma inte fritösen för din första måltid på dagen: Några frukostrecept med airfryer att prova inkluderar Airfryer Bourbon Bacon Kanelbullar och Airfryer French Toast Bars.

Som nämnts tidigare bör du dock inte göra något som använder en flytande deg (om du inte fryser in den först).

Airfryers vs Fritöser

Återigen, på grund av namnet jämförs luftfritöser ofta med fritöser. Detta är inte helt korrekt, men enheterna har vissa likheter. Här är en översikt över hur de är lika och hur de är olika.

En viktig skillnad är hur maten tillagas – med en airfryer omges maten av inget annat än varm luft, medan i en fritös maten sänks ner i het olja. Med en airfryer används mycket mindre mängder olja, och det behövs ofta ingen extra olja.

Detta påverkar både hur hälsosam maten är efter beredning och för städning. På grund av oljan är fritöser stökigare att städa efter (åtminstone enligt vår mening).

En annan skillnad/begränsning är att en fritös endast är bra för fritering, medan en airfryer även kan tillaga grönsaker och annat.

Airfryer vs Varmluftsugn

Det är sant att fritöser bara är små varmluftsugnar. Båda apparaterna är beroende av en fläkt för att cirkulera varm luft, så deras huvudsakliga skillnad är till största delen storleken.

I en airfryer kan du vanligtvis laga mat mycket snabbare än i en varmluftsugn på grund av deras mindre storlekar. Du behöver inte heller värma upp en så stor apparat, vilket kan vara användbart när du bara vill laga något litet - som en sats pommes frites i airfryern! Det sparar både tid och el. Men samtidigt kan man oftast inte laga så mycket mat på en gång av samma anledning – storleken.

Å andra sidan, med en airfryer har du en annan apparat som sitter på bänken som kan ta onödigt utrymme – speciellt om du redan har en airfryer-ugn.

En annan skillnad är att med en airfryer kan olja/dropp oftast falla igenom och "försvinna" på grund av hålen i spisen. Med en bakplåt på en panna i varmluftsugn är det inte så.

Behöver du använda olja i en airfryer?

Svaret på denna fråga är i många fall nej, det är oftast inte nödvändigt. Du behöver inte använda olja för luftfritering. Men många livsmedel – särskilt grönsaker – blir krispigare med lite olja.

Det är också viktigt att använda lite olja om du vill tillsätta kryddor till maten du planerar att luftsteka.

Om du inte tillsätter olja kan kryddorna – till och med bara salt och peppar – flyga runt fritösen och fastna på värmaren och orsaka rök.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid är en e-handelsspecialist & konsumentvarukonsult specialiserad inom handelsrätt och konsumentbeteende. Hon har erfarenhet av supply chain-konsultverksamhet och produktutveckling samt har arbetat... Läs vidare