Hur du gör din egen pizza med oändligt många olika pålägg? Pizza party!

Om du aldrig har smakat pizza har du gått miste om mycket. Detta är dock mycket osannolikt eftersom denna maträtt är en av de mest populära delikatesserna i världen. Pizza är ett platt bröd bakat i ugnen med pålägg som passar din smak. Pizza är en av de mest välkända och populära rätterna, passar både till vardags och till festliga tillfällen. Vad vet vi om denna fantastiska mat, åtminstone att den uppfanns i Italien, eller är det så ? Det finns många intressanta saker i pizzans historia och det kräver också skicklighet att göra. Alla har dock möjlighet att göra en god pizza hemma. Det finns några tips som hjälper dig att göra detta. I följande artikel kan du läsa allt du behöver veta om pizza, dess historia, dess tillagning, pizza topping och andra intressanta saker relaterade till pizza.

Pizzans historia

Pizza är inte på något sätt en ny uppfinning från 20- eller 2000-talet. Historien om denna maträtt går mycket långt tillbaka i historien och det första omnämnandet av pizza har hittats i antik grekisk litteratur. Pizza nämns till exempel i en bok av Vergilius, och även i Roms historia som skrevs på 1900-talet nämns ett fyllt deghjul bakat med stenar. Denna runda är fylld med olivolja, örter och honung. Det har även bakats plattbröd runt Medelhavet. 500 år före tidernas begynnelse bakade persiska soldater runda bröd på sina tallrikar, till vilka de lade dadlar och ost. Så bröd som pizza har bakats länge och även i andra länder än Italien. Dock har pizzan utvecklats till sin nuvarande form under århundradena som gått.

Det kanske mest intressanta i pizzans historia är tomaten som inte reste till Europa förrän på 1500-talet och innan dess kunde den inte ha använts som fyllning för pizzor trots att den nu är en stor del av pizzan. Efter detta åt speciellt de fattiga runt Neapel även tomater på sitt bröd, vilket också började öka populariteten för denna mat i Neapelområdet. Än idag är napolitansk pizza en kändis och eftersom den en gång användes som turistattraktion åt Neapel Besökare i de fattigare delarna av staden. Pizza ansågs länge vara enbart de fattiga arbetarnas mat.

Pizzans popularitet förändrades med tiden och så småningom började pizza växa i popularitet även bland andra klasser. Populariteten av den nya maten födde pizzatillverkare och stora pizzadynastier i staden. Pizza var till stor del en mat som såldes utomhus i stånd, men 1830 öppnades den första pizzerian Antica Pizzeria Port'Alba, i Neapel, varefter pizza också smakade ädelt och blev en välkänd daglig mat för hela nationen. Den pizzerian är fortfarande i drift och kan besökas under ett besök i Neapel. Många italienska pizzerior är kända och har en lång tradition.

Pizzan fick sin nuvarande form lite senare 1889, när kungen av Italien och drottning Margherita besökte Raffaelle Esposito bakade en specialpizza för ett besök och då blev margarita pizzan till, med pizzakryddor som tomat, basilika och mozzarella, färger som Italienska flaggan. Pizza började spridas över världen och den första pizzerian etablerades på Manhattan i början av 1900-talet och det officiella genombrottet inom pizza kom när soldater återvände till USA efter andra världskriget.

Pizzans popularitet i USA växte snabbt och många kedjor började sälja pizza på sina restauranger. Idag är till exempel de kända amerikanska pizzeriorna Domino's pizza, som säljer enorma mängder pizza varje dag, eller till och med Pizza Hut, som också är en känd kedja i Sverige. Idag finns det även många andra kedjor i Sverige som säljer pizza till hundratusentals svenskar varje dag.

Pizza är också en mycket populär mat i Sverige. Vi har många kända pizzakedjor i drift i vårt land och många pizzerior finns i nästan varje stad eller kommun i Sverige. Pizza hämtas ofta från restauranger och barer i Sverige och är en väl spridd produkt i hela landet. Pizza har också varit en populär produkt i Sverige under lång tid och pizzans rötter i Sverige kommer också från Italien.

Typer av Pizza

Pizzafyllningar och pizzakrydda är en viktig del av pizza och många pizzor är kända för sina fyllningar. Frågar man en italienare kan man åtminstone inte lägga ananas i en pizza, men i Sverige lägger man ananas i en pizza. Förutom fyllningar finns det olika sorters pizza som inte är bekanta för alla. Det är bra att veta att pizzor har sina egna stämplar i varje land, och pizzan har spridit sig till många olika länder, där den har sina egna versioner. Några pizzatyper är: margarita pizza, vesuvio pizza, acapulco pizza och vulkanpizza men här kommer ytterligare några:

Napolitansk pizza

Denna pizza är den mest autentiska och originella av alla pizzor. Napolitansk pizza är gjord av en viss typ av mjöl samt exakt uppmätta ingredienser. Mjölet ska vara 0/00 typ mjöl, bakjästen från Neapel och degen ska vattnas. Pizzadeg görs och knådas för hand eller maskin medurs. Dessutom är designen av pizzan gjord med en speciell teknik för att få ett legitimt resultat som kan bära namnet napolitansk pizza.

Calzone

Detta är en annan pizza från Neapel. Calzone är en vikt pizza som bildar en ficka i vilken fyllningarna placeras. Kanterna pressas och nypas. Fyllningarna mosar inuti brödet och calzonen använder mycket ost som smälter med fyllningarna.

Chicago Pizza

En pizza av Chicago-typ är en tjockbaserad pizza gjord i en behållare. Pizzans kanter stiger till kanten och pizzan bildar en pajliknande helhet. Denna pizza utvecklades i staden med dess namn i början av 1900-talet och har blivit en mycket populär pizza i flera amerikanska pizzakedjor.

New York Pizza

En annan pizza uppkallad efter en amerikansk stad är också en tjockare version av italienska pizzor. New York pizza kännetecknas av en tjockare botten och en saftig kant. Denna pizza är en av de mest kända pizzorna i USA och dess smak sägs vara karakteristisk just på grund av vattnet i New York. Denna pizza kan fås med flera olika fyllningar.

Siciliansk pizza

Denna pizza ser väldigt ut som en hembakad pizza. Den sicilianska pizzan har en maskulin och tjockare botten och krispiga kanter. Vanligtvis läggs osten under tomatsåsen så att pizzabotten inte är vattnig efter gräddningen. Denna pizza har också spridits, särskilt i USA, som en gåva från andra världskriget.

Det finns också många olika sorters pizza och nästan varje land och restaurang har gjort sin egen version av pizza, som till exempel prostens pizza. Överlag är dock den traditionella pizzan välgjord och har enkla fyllningar, utan onödig flärd.

Göra pizza

Att göra pizza är också möjligt hemma, men att göra pizza på pizzerianivå kräver lite skicklighet, ansträngning och verktyg och ett bra pizza recept. Pizza på pizzerianivå finns inte enbart på ugn och bakplåtspapper. Det är dock grundläggande regler som gäller, och du kan lära dig att göra en god pizza hemma. Därefter går vi igenom stegen för att göra pizza, som är viktiga för att göra en bra pizza. Ta de bästa tipsen från dig själv och gör en god pizza hemma.

Pizzadeg

Det första när man gör pizzadeg är valet av ingredienser av högsta kvalitet. Den bästa pizzabotten är gjord av riktigt mjöl som kallas nollmjöl. Det är ett väldigt finmalt mjöl och skapar en pizzabotten som är lätt att hantera. Mjölet är väldigt proteinrikt och därför är pizzadegen med detta mjöl lätt att breda ut och seg. Den färdiga pizzan är dock inte seg och detta mjöl ger en mjuk pizza som stiger bra i ugnen.

En annan viktig del av pizzabotten är vatten. För pizzabotten är återfuktning viktigt och det betyder precis rätt vattenförhållande. Mjöl binder vatten och mycket bra mjöl binder mer vatten. På grund av detta blir pizzan fuktig och saftig. Om det inte finns tillräckligt med vatten förblir pizzan torr och fungerar inte som den ska i någon ugn. I detta avseende måste man därför vara försiktig med mängden vatten.

Salt tillsätts i pizzabotten och det behövs jäst för att jäsa den. Degens ingredienser blandas ihop. De övriga ingredienserna blandas sedan ihop och degen knådas tills en fast massa bildas. Massan kan föras över till bordet under en fuktig trasa för att jäsa i ett par timmar. Efter denna jäsning överförs degen till behållaren i bitar för att jäsa i cirka fyra timmar. Degen är sedan redo för beredning.

Bredning och fyllning av pizza

Det finns många sätt att breda ut pizzadegen. Detta kan göras för hand, med en kavel, eller till och med genom att kasta den om skickligheten är tillräcklig. Det vanliga sättet är att breda ut degen för hand på bordet. Lägg mjöl på bordet så att pizzan inte fastnar på bordet eller händerna. Pizzadegen appliceras i en utåtriktad cirkulär rörelse till en enhetligt rund form. Pizzan är ganska tunn i mitten, och på kanten kan den vara i storleksordningen ungefär en tum.

För många är att fylla pizzan den viktigaste delen och fyllningarna väljs efter din smak. Det viktiga är att inte överfylla pizzan eftersom pizzan lätt kan bli vattnig och kanske inte gräddas bra. Osten kan läggas före eller efter tomatsåsen och andra fyllningar ovanpå den. Här är några klassiska pizzor och deras fyllningar:

Pizza Margherita: tomat, mozzarella och basilika. Det här är en kunglig pizza.

Pizza Marinara: tomat oregano med vitlök och olja

Quattro Stagioni: tomat, skinka, kronärtskocka, oliv och olja

Frutti di Mare: skaldjur och ost

Chicago pizza: köttfärs, pepperoni, korv, lök, svamp och paprika. Fyllningarna ligger oftast under tomatsåsen.

New York pizza: tomatsås, mozzarella, pepperoni, korv, ansjovis, svamp eller vad som helst.

Siciliansk pizza: tomatskivor, lök, ansjovis och örter

Grekisk pizza: olika ostar, tomatsås, oliver och paprika

Kalifornien pizza: helt valfria fyllningar.

Detroitian Pizza: Tomatsås, Wisconsonost och Pepperoni.

Det finns också många andra kända pizzor och speciellt i Sverige finns vissa klassiker som Americano, Meat lovers pizza och många andra.

Baka pizza

Att baka pizza går relativt snabbt och vill man ha pizza på pizzerianivå är det bäst att gå och handla en ugn. Det går även bra att baka pizza i vanlig ugn, men då är det lämpligt att ta med extra redskap för att göra pizzan knaprig.

Det bästa är förstås att äga eller köpa en egen pizzaugn. I ugnen stiger temperaturen lätt över 400 grader och där gräddas pizzan på cirka en och en halv minut. Pizzaugnarna på pizzeriorna är stora och effektiva men numera går det även att köpa hem en pizzaugn. Sådana pizzaugnar för hemmabruk går på gas och är lätta att använda. Vid gräddning ska pizzan vändas och kontrolleras så att den bakas jämnt i ugnen.

Om din budget är knapp och du inte har råd att investera i din egen pizzaugn, finns alternativa lösningar också tillgängliga. Du kan skaffa dig en pizzasten. Pizzastenen fungerar i ugnen eller grillen. Pizzastenen ska värmas varm i ugn eller grill, varefter pizzan som bakas ovanpå får en hyfsad krispig yta. I en grill kan detta fungera bättre, då temperaturen i grillen kan höjas till över 300 grader. I en vanlig hemmaugn är det mer sällan möjligt att höja temperaturen så högt.

Om du inte ens vill investera i en pizzaugn kan du också baka pizza på en plåt. Slutresultatet är säkert bra och påminner mycket om siciliansk pizza. Att göra din egen pizza är enkelt och med några tips kan du göra den väldigt god.

Den perfekta pizzan hemma

Alla kan lita på att en hemgjord pizza är en mat som smakar gott för alla. Alla familjemedlemmar har oftast sina egna preferenser för fyllningar och många gånger hemma måste man baka flera pizzor samtidigt. Hur kan en hemgjord pizza göras ännu bättre?

I pizza ska du fokusera på botten. Botten gör alltid pizzan bättre och när kanterna är krispiga och mitten mjuk och seg blir pizzan lyckad. Bra råvaror måste väljas för en bra bas och det är värt att avsätta tid för beredningen. Knåda degen försiktigt och bidra till att botten får jäsa som tidigare beskrivits. Degen kan jäsa i två dagar men minst sex timmar.

Det är också lätt att investera i bra råvaror i fyllningarna. Krossa tomaterna i burken för att få en fungerande sås på botten och vill du inte ha botten för vattnig, lägg först osten i botten. När du lägger på fyllningar är det värt att komma ihåg att inte överfylla pizzan, annars blir pizzan inte god. Less is more, inkluderar det berömda talesättet och med pizza är det sant.

Rekommendationen är att skaffa en pizzasten som kommer att betala uppemot tio men som avsevärt förbättrar slutresultatet. När du bakar på bakplåten, se till att ugnen är så varm som möjligt och se även till att botten tillagas ordentligt. Besök ReviewsBird webbplats för mer info om mat och dryck.

Njut av pizza

Först och främst, kom ihåg att njuta av en god pizza. Det spelar ingen roll om du hämtar den på en pizzeria, beställer hem den eller värmer en fryst pizza hemma. Om det är ett nöje för dig, njut av det. Du behöver heller inte fundera på hur många kalorier en pizza har. Den perfekta pizzan har sina egna preferenser och alla har sin egen favorit. Det finns också många pizzerior i Finland att välja mellan och kolla in vad andra har att säga om dem. ReviewsBird hemsida kan du läsa andras erfarenheter.

Om du vill ha en riktig pizzaupplevelse, bege dig till Italien för en mängd olika upplevelser. Dessa är inte tillgängliga utanför pizzans hemland. Olika upplevelser kan också sökas runt om i världen och varje destination har sina egna nyanser till denna populära rätt. Så gör pizzafredagen till ditt mål senast för dig själv och din familj och njut av denna fantastiska goding i gott sällskap.

Av Frida