Pizza älskare se hit! Lär dig om konsten bakom napolitansk pizza!

Du visste säkert att italiensk pizza är de bästa och mest autentiska pizzor. Denna populära goding på en fredagskväll eller någon annan dag har funnits länge. Vi talar om mat som uppfanns för århundraden sedan, under vilken pizza har utvecklats och ändrat form. Idag finns det otaliga varianter av pizza, både salta och söta. Varje pizza har sitt eget namn och varje land har sina egna alternativ samt sina favoriter. Den kanske mest autentiska och originella pizzan av alla är napolitansk pizza. Vad innehåller napolitansk pizza och varför är napolitansk pizza så känd? Läs mer i vår artikel, varefter du definitivt vill prova en pizza napoletana själv.

Historien om napolitansk pizza

Under en lång tid på 1600- och 1700-talet var pizza en traditionell mat för fattiga arbetare, som såldes utomhus i utomhusstånd. Samtidigt började tomaten bli en mer känd grönsak i Europa, som även användes som fyllning till pizza. Efter hand började pizzans popularitet växa och pizzan blev en speciell turistattraktion, som kom till Neapel för att äta på plats och samtidigt besökte fattiga områden.

Livet på den tiden var kanske enklare, eller åtminstone gick utvecklingen långsammare. Utvecklingen av pizza tog också tid och det var först på 1800-talet som pizza började gå från utestånd till egentliga pizzerior. 1830 öppnade den första pizzerian Antica Pizzeria Port'Albaoch är fortfarande i drift i den staden. Så detta är fortfarande det bästa stället att utforska om du vill veta och smaka på pizzans historia. Med hjälp av pizzerior spreds pizza bland adelsmännen och genom den till hela folket. Pizza blev en populär mat för hela nationen.

Pizzan hade ännu inte nått sin moderna form, och det var inte förrän 1889 som bagaren Raffaello Esposito skapade den första runda specialpizzan för att hedra frun till kungen av Italien, enligt vilken pizzan fick namnet Margherita. Färgerna på den italienska flaggan dök upp i tomaten som presenterade röd, basilikagrön och mozzarellavit.

Sedan dess har pizzan utvecklats snabbare och maten har spridit sig över världen. Det har också kommit många nya versioner av pizza, inklusive panpizzan som utvecklats av pizzakedjan Pizza Hut. Det finns gott om varianter av pizza och alla har sina egna varianter på denna underbara rätt.

Hemligheten med napolitansk pizza

Napolitansk pizza har en beprövad lång historia, men vad är hemligheten med napolitansk pizza och vad gör den så utmärkt. Det är en väldigt enkel men god pizza som alla kan göra om de har rätt verktyg och ingredienser.

Pizzadeg

Det första som spelar i alla italienska pizzor är pizzadeg. Den napolitanska pizzadegen kräver i första hand rätt sorts mjöl. Sådant mjöl kallas 00 mjöl. Detta mjöl är speciellt eftersom det inte innehåller någon del av spannmålets skal. På grund av detta binder mjölet bra till vätskan och innehåller mycket protein vilket gör att degen blir riktigt välformad.

Förutom mjöl behöver degen jäst, salt och vatten. I degen är mängden jäst liten och stor försiktighet måste iakttas med hänsyn till vatten och mjöl. Det är också mer salt i den napolitanska pizzabottnen än man normalt tror. Det beror på att pizzabasen på grund av sin historia fortfarande ses i Italien som bröd och inte bara något med mycket fyllning på toppen. Jäst kan vara färsk eller torr jäst. Däremot används jäst med försiktighet.

Det viktigaste steget för att göra napolitansk pizzadeg är att jäsa. Lyft kan göras på olika sätt men det är väldigt viktigt att avsätta tid. Napolitansk pizzadeg görs inte på en timme utan tar flera timmar. En bra tumregel är minst åtta timmar. Napolitansk pizzadeg kan även jäsa i kylen i flera dagar långsamt, då kan mängden jäst minskas ytterligare. Ju mindre jäst degen innehåller, desto mer magvänlig blir pizzan.

Pizzafyllningar

I napolitansk pizza spelar själva brödet en stor roll och fyllningarna används med omtanke. Ett viktigt inslag i fyllningen är tomatsåsen. Du kan också göra tomatsås själv av färska tomater. Alternativt kan du köpa hela konserverade tomater. Dessa är ett bra alternativ för att göra en fantastisk tomatsås till pizza. Såsen kan smaksättas med salt, örter och vitlök.

Förutom tomatsås är ett viktigt inslag mozzarellaost. Mozzarellaost läggs ovanpå eller under tomatsåsen. Detta beror på hur flytande såsen har blivit. Mozzarella förhindrar att basen blir för blöt om den läggs under såsen.

Den färdiga pizzan kan dekoreras med basilika eller andra örter. Dessutom kan du om så önskas tillsätta lite protein till pizzan i form av kött om så önskas. De vanliga fyllningarna i Italien är prosciutto eller parmaskinka. Dessa läggs dock försiktigt ovanpå pizzan.

Bakning

Det kanske svåraste steget att implementera i en napolitansk pizza är att baka om du inte äger rätt pizzeriaverktyg som en pizzaugn. Små gaseldade pizzaugnar finns också för hemmabruk. En sådan här pizzaugn kostar en del, men om pizzan är en delikatess hemma som äts ofta kan en pizzaugn vara en bra investering. Ett alternativ är att skaffa en pizzasten. Pizzastenen låter dig baka pizza i ugnen eller grill.

Det viktigaste vid bakning är temperaturen. Temperaturen i pizzaugnen stiger vanligtvis över 400 grader Celsius och pizzan gräddas från en minut till en och en halv minut. Detta är en riktigt snabb process och måste övervakas hela tiden. I en gaseldad pizzaugn ska pizzan vändas så att den tillagas jämnt. På en napolitansk pizza reser sig kanterna stora under gräddningen och degen blir väldigt knaprig men ändå saftig på insidan.

Sammanfattning

Om god mat och dryck till att ha pizza i din veckomeny. Pizza passar både till vardags och till festliga tillfällen och speciellt napolitansk pizza är väldigt nyttig. Att göra pizza själv kan se till att det inte blir en kaloribomb utan förblir traditionellt och gott med bra ingredienser.

Det är en bra idé att läsa andra användares kommentarer om till exempel pizzerior. På ReviewsBirds hemsida kan du läsa andra användares berättelser och läsa mer om många olika ämnen. Nu är det bara att snabbt planera din nästa pizzafredag ​​och lägga till en autentisk napolitansk pizza till din meny.

Av Frida