Vilka är de bästa recepten för hemlagad tomatsås till din pizza?

Numera är det helt klart att pizza ska ha tomatsås. Så har inte alltid varit, åtminstone under pizzans tidiga dagar. Tomater kom inte till Europa förrän på 1500-talet och ansågs till en början vara giftiga. Pizza hade ätits i olika former under lång tid i Medelhavsländerna innan detta, och det var först på 1600-talet som tomaten letade sig in i pizzorna. Idag säger det sig självt att tomatsås är en del av pizzan och en god tomatsås kan kröna hela pizzan. Hur kan du göra en utmärkt tomatsås hemma. Ta reda på följande och förbered en autentisk tomatsås till dig själv.

Tomatsås - En viktig ingrediens på pizza

Det är mycket vanligt i Italien att pizza nästan uteslutande kallas tomatsåspizza. Napolitansk pizza , till exempel, kräver inte mycket annat. Det är därför det är viktigt att göra en god sås. Du kan köpa färdiga såser från butikerna, men nu fokuserar vi på att göra vår egen utmärkta sås.

Det viktigaste elementet är helt enkelt tomaterna som man kan börja göra såsen av. Tomater finns i olika former. Det finns tomater, tomatpuré, krossade tomater, och konserverade. Det bästa alternativet är konserverade tomater eller riktiga tomater. Burktomater är lättare att hantera eftersom de är färdigskalade. Äkta tomater måste skalas. Fasning innebär att tomaterna läggs i kokande vatten en stund så att skalet lätt kan dras av efteråt. När tomaterna är skalade kan såsberedningen börja.

Enkla tomatsås recept att göra hemma

Tomatsås är vanligtvis väldigt enkelt men som i italiensk pizza är det enklaste bäst. Förutom skalade tomater behöver du vitlök, salt och olivolja i såsen. Beroende på storleken på pizzan kan du lägga till eller dra ifrån ingredienser. Denna instruktion gäller pizza ungefär lika stor som en bakplåt:

Skalade tomater ca 400 gram

Vitlök 12 klyftor, om så önskas mer

Olivolja

Salt ca 4 gram

Läs följande enkla instruktioner för en utmärkt tomatsås:

Ta en lagom stor kastrull till håll de skalade tomaterna väl. En panna med en kapacitet på en liter räcker för mängden instruktioner.

Tillsätt tillräckligt med olivolja i botten av grytan så att botten täcks med olja. Hetta upp oljan på medelvärme.

Krossa vitlöken och lägg dem i oljan för att fräsa långsamt. Rör ner vitlöken i en kastrull.

Hacka tomaterna eller krossa dem i en mixer till en slät massa, varefter de kan överföras till pannan med vitlöken. Krossning kan också göras i en panna, vilket sparar disken på det sättet.

Koka såsen i en kastrull i ca 6 minuter på hög effekt.

Tillsätt till sist saltet och blanda det väl i såsen. Hällen kan sedan stängas av och såsen får värmas i ytterligare 7 minuter.

Nu har du en utmärkt pizzasås som du kan lägga ovanpå din egna pizzadeg. Efter såsen behöver du förstås den andra fyllningen och toppa med din egen pizza med ost.

Napolitansk pizzasås

Napolitansk pizzasås är också enkel att tillaga och du kan göra en napolitansk pizzasås genom att följa instruktionerna nedan.

  • Ta konserverade tomater eller skala riktiga tomater redo.
  • Lägg tomaterna i en skål och tillsätt en procentandel havssalt.
  • Ta stavmixer och mixa tomaterna med saltet till en slät smet.

Napolitansk pizzasås kräver inget annat. Kanske är det därför som napolitansk pizza helt enkelt är vacker och utsökt.

Kan såsen köpas färdig?

Om du inte vill göra tomatsås till pizza själv, kan du gå till affären och köpa färdig pizzasås? Jo det kan du! Många mat och drycker görs med ett specifikt recept men pizza är en mat som är unik för alla. Det är därför pizza är en så populär mat, eftersom den kan göras i så många olika versioner. Vissa vill ha en glutenfri pizza och andra vill ha en kolhydratfri pizza, och för vissa är bara äkta napolitansk pizza bra.

Det finns dock inget fel sätt att göra eller äta pizza. Medan många svär vid traditionella recept, finns det så många alternativ tillgängliga idag att det är omöjligt att säga att något av dem skulle vara helt fel. Pizza är ett nöje och alla gör den till sin egen sort.

Tonfiskpizzasås

Om du inte är en tomatälskare eller är sugen på en variant av pizza, kanske du är intresserad av följande alternativ. Som vi nämnde tidigare användes inga tomater i pizzan. I pizzans tidiga dagar användes olja, honung och olika ostar som fyllningar. Sådana fyllningar fungerar fortfarande bra i pizza, men nya innovationer har introducerats ovanpå pizzor idag.

Många av oss älskar vitlök. Varför då inte göra en vitlökssås ovanpå pizzan istället för en tomatsås. En krämig vitlökssås görs enkelt med några få ingredienser. Allt du behöver är smör, mjöl, mjölk, ost, vitlöksklyftor och kryddor som salt, peppar och oregano.

Detta görs på samma sätt som till exempel vit sås till lasagne. Smält först smöret och lägg sedan den pressade vitlöken för att koka i det smälta smöret en stund. Mjölet kan sedan tillsättas och blandas med det smälta smöret. Mjölken tillsätts gradvis i pannan under omrörning för att förhindra att klumpar kommer in i blandningen. Därefter kan ost och andra kryddor tillsättas. Såsen kokas på låg värme tills osten har smält inuti såsen och såsen fastnat i en krämig fyllning.

På så sätt har en helt ny sorts pizzasås trimmats, vilket absolut är värt ett försök. Utöver såsen kan du tillsätta fyllningar och örter till pizzan för att passa din smak.

Baka pizza : En rolig aktivitet att göra tillsammans

Att göra pizza är väldigt roligt och internet är fullt av olika versioner av denna populära rätt. Om du saknar inspiration eller vill veta andras åsikter kan du kolla in dem ReviewsBird webbplats, där du kan läsa mer om hemmagjorda pizza toppings, pizzamjöl och pizzadeg gjort på durumvete. Kom också ihåg att om du inte kan börja göra pizza själv kan du enkelt beställa den från någon av Sveriges tusentals pizzerior. I Sverige, liksom på andra håll i världen, finns det tillräckligt med pizzatillverkare. Pizza är också en prisvärd mat som hela familjen kommer att njuta av. Så ta över pizzafredagen och beställ en hyfsad pizza till dig själv!

Av Frida