7 saker som du bör vara medveten om cybersäkerhet

Att navigera internet på sin dator kan kännas intuitivt och säkert, men det finns många saker som lätt kan gå snett, med allt ifrån intrång, cyberattacker, DDOS och spoofing m.m.. Men oroa dig inte, vi har samlat de viktigaste sakerna du bör tänka på gällande cybersäkerhet, som att använda en VPN t.ex. Oavsett om du är en expert på teknik eller en mindre erfaren användare kommer dessa tips att hjälpa dig att navigera i datorvärlden säkrare.

1. VPN-tjänster

VPN-tjänster är A och O för cybersäkerhet. Det främsta skälet till att använda ett VPN är att skydda din integritet och säkerhet på nätet. VPN-tjänster erbjuder stark kryptering och har ofta en strikt loggfri policy, vilket innebär att de inte sparar någon information om din onlineaktivitet. I dagens utbud går det att hitta tjänster som är kända för sina robusta säkerhetsfunktioner, till exempel avancerade krypteringsprotokoll som AES-256 och kill switch-funktioner som stänger av din internetanslutning om VPN-anslutningen plötsligt avbryts. Om du exempelvis är ute och reser och använder ett offentligt Wi-Fi kan en stark kryptering hindra hackare från att stjäla dina uppgifter genom olaga intrång. Det kan även vara en god idé att undersöka om VPN-tjänsten har blivit granskad av en oberoende part för att verifiera dess integritetspolicyer. Bortsett från ovanstående är det dessutom viktigt att VPN-leverantören regelbundet uppdaterar sina säkerhetsprotokoll för att skydda mot nya hot. Många ledande VPN-tjänster utför regelbundna säkerhetsgranskningar för att säkerställa att de uppfyller de högsta säkerhetsstandarderna.

2. Mänskliga faktorer

Inom cybersäkerhet är en av de största riskerna just mänskliga misstag. Många säkerhetssystem är svåra att rubba med mjukvara, och då kan det vara enklare att bryta sig in genom mänskliga misstag. Detta kan göras genom phishing-attacker, där hackers skapar falska hemsidor som utger sig för att vara en annan, för att lagra dina inloggningsuppgifter t.ex. De utnyttjar också den mänskliga faktorn genom att använda något som på engelska kallas “social engineering”, där det går ut på att ljuga och manipulera människor för att kringgå säkerhetssystem. Vissa använder till och med AI för att genomföra detta. För att förebygga detta krävs det att vara kritisk till alla sidor du går in på, speciellt ifall du fått länken från någon annan genom ett meddelande eller mejl.

3. Starka lösenord

Detta är en grundläggande pelare för cybersäkerhet, och är någonting som du måste ha. Lista ut ett lösenord som är avancerat och använder många olika typer av tecken, men som du samtidigt kommer ihåg. Försök att använda flera olika lösenord på olika plattformar för att undvika att alla konton blir hackade ifall ett blir det. Använd också multifaktorautentisering (MFA) när möjligt. MFA innebär att användaren har två eller fler verifieringsfaktorer, vilket gör det svårare att ta sig in med endast en av dem.

4. Uppdateringar

Uppdatera din mjukvara så ofta du kan. Windows och annan mjukvara, släpper kontinuerligt nya uppdateringar, som ofta kan släppas för att åtgärda eller ytterligare förebygga potentiella intrång. Därför kan du vara mer mottaglig att bli hackad ifall du använder gamla operativsystem och gammal mjukvara, som har luckor och sårbarheter i sitt säkerhetssystem. Därför måste du se till att regelbundet uppdatera operativsystem, applikationer och även ditt antivirusprogram, för att du ska kunna säkerställa och upprätthålla god cybersäkerhet.

5. Nätverkssäkerhet

Mer än bara din dators säkerhet, behöver också ditt nätverk vara säkerhet. Ifall du har en router hemma, se till att den är skyddad med brandväggar, intrusion detection/prevention systems (IDS/IPS) och konfigurera inställningarna för att förebygga cyberattacker och obehörig åtkomst. Det är också väldigt viktigt att du väljer ett bra lösenord för ditt Wi-fi. Utöver det bör du också vara aktsam för vilka nätverk du ansluter dig till. Ifall din dator inte är säker, kan hackers göra allt möjligt med din dator ifall du är ansluten till deras nätverk. Utan antivirusprogram och/eller VPN-tjänster kan det vara oerhört riskabelt att ansluta till nätverk som du inte känner till personligen. Ett vanligt fenomen är att hackaren sätter sig mellan dig och anslutning till internet. Där kan de få tillgång till all information som du skickar till internet, som först skickas till hackern då. Ifall du köper något online eller använder någon annan onlinetjänst, kan det innebära din kortinformation, så det är oerhört viktigt att vara varsam.

6. Var lagras din data

Detta steget kan vara svårt att greppa först men oerhört viktigt att ha i åtanke. Ifall du har många molntjänster igång, t.ex. iCloud, Onedrive eller Google foto, bör du tänka på att dessa är onlinetjänster, och det innebär att din data lagras inte endast på dina lokala enheter, utan också på servrar online. Det innebär att du inte har full kontroll över säkerheten och vem som har åtkomst till datan. Ifall det sker ett intrång på en molntjänst kan det innebära att hackers kan få tillgång till din information samt vad du har lagrat. Ifall du vill lagra din data online, vilket har sina fördelar, välj inte en leverantör på måfå. Tänk igenom först, bedöm företagets historik med cybersäkerhet - Har de blivit hackade tidigare? Vad hände? Läckte någonting? Sådana frågor bör du ställa innan du väljer en leverantör som kan vara en risk för din data och information.

7. Antivirusprogram

Att välja rätt antivirusprogram kan göra stor skillnad för din säkerhet och integritet på nätet. Syftet med ett antivirusprogram är att det ska lätta bördan åt dig, och automatiskt upptäcka samt blockera potentiella hot, och ofta ge dig möjligheten att söka igenom din dator efter virus. Vad för kvalitet programmet erbjuder beror oftast mycket på ifall det är gratis mjukvara eller ej. Det är att rekommendera att lägga en liten slant på mjukvaran, eftersom att billiga varianter kan vara oerhört besvärliga. De allra billigaste alternativen kan ofta bete sig som virus själva, där de kan vara oerhört att stänga av och avinstallera dem. Läs recensioner om mjukvara innan du laddar ner eller köper den.

Genom att följa dessa råd kommer du att kunna hålla dig skyddad på nätet. Genom att noggrant tillämpa vad vi har lärt dig och vara medveten om dina egna behov kan du säkerställa att du kommer att vara mycket mer säker när du utforskar internet. Lycka till!

Av Monika