Hur fungerar en polaroidkamera? Och vilken ska man köpa för bäst bild?

Svartvit film har ett lager av silverförening, medan färgfilm har tre lager - det översta lagret är känsligt för blått ljus, nästa lager är känsligt för grönt och det undre lagret är känsligt för rött. När du exponerar filmen med en polaroidkamera reagerar de känsliga kornen på varje lager på ljus av den färgen och bildar metalliskt silver på det lagret. Detta ger dig en kemisk registrering av ljus- och färgmönstret.

För att göra detta till en bild måste du framkalla filmen. En framkallande kemikalie omvandlar de exponerade partiklarna till metalliskt silver. Filmen behandlas sedan med tre olika färgframkallare innehållande färgkopplare. De tre färgämnena är cyan (en kombination av grönt och blått ljus), magenta (en kombination av rött och blått ljus) och gult (en kombination av grönt och rött ljus).

Färgskikten i filmen

I vanlig tryckt film fäster färgkopplingarna på partiklar som har exponerats. I färgade glasfilmer fäster färgämneskopplingarna på de oexponerade områdena. Framkallad färgfilm har en negativ bild - färgerna visas mitt emot färgerna i originalscenen. I objektglasfilmer kombineras de två färgämnena som fäster på det oexponerade området för att bilda färgen som fångas på det exponerade lagret. Till exempel, om det gröna lagret är exponerat, kommer gult och cyanfärgat färgämne att fästa på vardera sidan av det gröna lagret, men den magentafärgade färgen kommer inte att fästa på det gröna lagret. Den gula och cyanen kombineras för att bilda grönt.

Den omedelbara utvecklingsprocessen i en kamera kombinerar färger på samma grundläggande sätt som bildspel. Den har samma lager av ljuskänsliga korn som traditionell film, allt arrangerat på en plastplatta. Men filmen innehåller också flera extra lager. Dessa lager innehåller alla kemikalier som behövs för utvecklingsprocessen. Under varje färglager finns ett framkallningslager som innehåller färgkopplare. Alla dessa lager sitter ovanpå ett svart baslager och under bildlagret, timinglagret och det sura lagret. Detta arrangemang är i grunden en kemisk kedjereaktion som väntar på att sättas igång.

Polaroidkameror förkroppsligar fotografins magi

Med ett tryck på en avtryckare kan du fånga världen omkring dig och se påtagliga resultat på några sekunder. Efter mer än 70 timmars forskning och testning under de senaste sju åren, tror vi att den bästa direktkameran för att skapa retro-djärva utskrifter är Fujifilm Instax Square SQ6. Den producerar direktbilder av högsta kvalitet till ett rimligt pris, den är enkel att använda direkt från förpackningen och den erbjuder avancerade kreativa kontroller om du vill göra mer än att bara peka och skjuta.

Instax Square SQ6 känns solid och hållbar, och den sticker ut för sin exceptionella bildkvalitet och användarvänlighet. Priset på dess 3,4 x 2,4 tums tryck har kommit ner till cirka 85 ¢ styck, och medan deras 2,4 x 2,4 tums bildyta är ungefär en halv tum mindre i varje dimension än klassiska polaroidkameror, så blir SQ6:s resultat lika bra, om inte bättre. Instax-filmen återger ett bredare utbud av toner och mer tilltalande färger än något annat alternativ som finns tillgängligt för närvarande - inklusive Polaroids återupplivade snabbfilmskassetter. SQ6:s exceptionellt skarpa objektiv förbättrar kvaliteten ytterligare, även jämfört med andra Instax-kameror, och dess exponeringskompensationskontroller och multiexponeringsläge ger dig alternativ om du vill vara kreativ.

Instax Mini 11

Instax Mini 11 är det bästa försöket med en hybrid instant-and-digital polaroidkamera vi har sett hittills. Den erbjuder all den analoga charmen av en direktkamera, men med digital kontroll över vilka bilder som ska skrivas ut på Instax Mini-filmer med hjälp av en liten LCD-skärm. Vid ca 60 ¢ per. bild, är det en sparsam begränsning att se till att du bara skriver ut dina favoriter. En smartphone-app låser upp funktioner som tekniker kommer att ha kul att bråka med, inklusive fjärrinspelning och utskrift av bilder från ett smartphonebibliotek. Kom ihåg att läsa recensioner på ReviewsBird om olika nätbutiker innan du köper kameror eller andra elektronikprodukter. läs även vår guide till vilken Sony-kamera som är den bästa i år!

Om allt du behöver är en rolig leksak för att ta enkla ögonblicksbilder, är Fujifilm Instax Mini 9 perfekt. Dess kompakta kropp känns hållbar, med kontroller som är intuitiva nog för att du ska kunna skicka denna Polaroid- kamera till en familjemedlem, och dess 3,4 x 2,1 tums utskrift (med en bildyta på 2,4 x 1,9 tum) kostar bara ca. 60 ¢ pr. skriv ut så att det inte slår sönder banken. Men dess bilder är inte lika skarpa eller mättade som de av våra huvudval, den erbjuder inte lika mycket kreativ kontroll, och dess batterier räcker bara till cirka 100 bilder, medan våra toppval lovar 300 bilder per sekund. sätt i batterier.

För större vidvinkelutskrifter gillar vi Fujifilm Instax Wide 300. Idealisk för landskaps- och gruppfoton, den producerar 3,4 x 4,3-tumsfotografier ( med en 2,4 x 3,9-tums bildyta och klassiska vita kanter) som i dimensionerna är närmare gammaldags polaroidskrivare och polaroidbilder. Dessa bilder kostar cirka 75 ¢ styck, vilket är cirka 10 cent billigare än med Instax Square SQ6. Med bara en knapp för exponeringskompensation och en annan för blixtladdning kan du bara peka och fotografera, men den är betydligt mer voluminös än våra toppval och du får färre kreativa alternativ.

Anne Sigrid Jakobsen Av Anne Sigrid Jakobsen

Anne Sigrid är en e-handelsspecialist & konsumentvarukonsult specialiserad inom handelsrätt och konsumentbeteende. Hon har erfarenhet av supply chain-konsultverksamhet och produktutveckling samt har arbetat... Läs vidare