Vad man bör tänka på innan man skaffar katt

Under och efter pandemin var det många som tröttnade på att vara själva. Därför köpte många både katter och hundar, vilket fungerar utmärkt när man har tid och var tvungen att befinna sig hemma. Nu när de flesta har gått tillbaka till det normala, är det också dags att fundera på om man råd och framför allt tid att ta hand om en katt. Kanske borde man undersöka alternativ som att adoptera en vuxen katt?

Inne eller utekatt

En annan mycket lång debatt har att göra med om katter borde vistas inomhus eller utomhus. En katt klarar sig både som ute- och innekatt, så vilka är fördelarna och nackdelarna för dig som kattägare.

  • Utekatt: En katt klarar sig på egen hand utomhus, men den kan behöva träning i början så att den hittar hem. Man kan göra detta genom att gå med sin katt i sele de första gångerna, sedan kan man släppa den fri. Från och med början på detta året måste även alla katter vara ID-märkta. På så sätt blir det lättare att hitta bortsprungna katter eller meddela ägaren om katten blivit skadad. Det är även viktigt att tänka på vilket område man bor i. Om man bor på landet kan katten ha tillgång till ett större revir, vilket också innebär att den kan vara borta under längre perioder. Det finns fortfarande en risk att katten skadas av ett fordon, men den är inte lika hög som inne i stan eller i en by.
  • Innekatt: En innekatt behöver mer stimulans än en utekatt. Detta innebär att man måste avsätta tid för att leka med katten samt sätta upp katträd och annan möblering som kan hjälpa till att stimulera kattens behov. Om man bor i en lägenhet med balkong kan man också sätta upp ett nät. På så sätt kan katten njuta av frisk luft och lite natur samtidigt som den inte riskerar att trilla ned. Man kan självklart också gå ut med sin katt och använda en sele för att sedan ta in den igen.

Adoptera en vuxen katt eller en unge?

När man pratar om att skaffa katt är det många som antar att man köper en kattunge, men det finns självklart också andra alternativ. Man kan alltid adoptera en vuxen katt, det är till exempel ett populärt val bland dem som vill rädda de katter som andra lämnat ifrån sig. Men en vuxen katt kan också komma med andra fördelar.

  • En vuxen katt kan till exempel vara perfekt för kattägare som inte känner att de har tid att ta hand om en ung katt fram till vuxen ålder.
  • En vuxen katt har ofta även lärt sig att använda kattlåda.
  • Vuxna katter är normalt sett redan steriliserade, vaccinerade och har undersökts av en veterinär.
  • Tänk dock på att tiden för inlärning och socialisering för vuxna katter redan är förbi. Därför kan det vara svårt att träna bort dåliga vanor.

Hitta rätt kattförsäkring

En kattförsäkring och dess kostnad kan variera beroende på vilken ras katten är. Detta beror på att olika raser kan vara olika känsliga för eller ha vissa ärftliga sjukdomar. Kattens ålder kan också påverka priset eftersom äldre katter ofta löper större risk att bli sjuka eller skada sig. Du kan jämföra och hitta den bästa kattförsäkringen på Djurförsäkringen.se. Vissa försäkringsbolag erbjuder även rabatter om man tecknar flera husdjur hos dem.

Om du redan har ett annat husdjur

Om man redan har ett husdjur, oavsett om det är hund eller en annan katt, är det viktigt att ta sig tid med att introducera dem. Även om ens hund eller katt normalt är vänlig och lugn mot andra, betyder det inte att man kan förutspå hur de kommer att bete sig.

  • Börja med att låta din nya katt befinna sig i ett separat rum, helst ett rum där ditt andra husdjur inte befinner sig ofta.
  • Låt sedan husdjuren känna doften av varandra, det kan vara genom att använda en filt eller en leksak som djuret använt.
  • Du som har en hund som husdjur, se till att koppla den. Låt sedan dina husdjur se varandra på avstånd och låt dem bli bekväma med varandra.
  • Man kan också använda sig av kattens egna feromoner eller konstgjorda feromoner för att lugna katten.

Sammanfattningsvis är det viktigt att överväga flera faktorer innan du tar ditt beslut. En katt kan innebära mycket tid och resurser, så det krävs en bedömning om vad du kan hantera, och om innekatt eller utekatt hade passat dig bäst. Du kan även överväga att adoptera en vuxen katt, som med fördel oftast redan kan använda kattlåda. Det är även viktigt att inte glömma vikten av kattförsäkring samt att om du redan har husdjur att se till att de introduceras på ett ansvarsfullt sätt. Genom att överväga dessa saker kommer du att vara förberedd för att införskaffa dig en katt och ge den bästa möjliga omsorg.

Av Beata

Meer Försäkring