Hitta en billig resa till Grekland – eller till andra resmål

Går det att hitta en billig resa till Grekland eller Medelhavet numera? Corona- och inflationskrisen har eldat på priserna på utlandsresorna. Det finns dock fortfarande chans att boka charter eller paketresa till populära resmål billigt. När du väl befinner dig på din favorit av de grekiska öarna finns det ytterligare saker du kan göra för att spara pengar. Få tips om hur du bokar en prisvärd resa – och få inte minst inspiration inför din nästa Greklandsresa i den här guiden till att resa billigt.

Tidigare enklare att hitta en billig resa till Grekland

Under decennier har det gått att hitta billiga resor till Grekland och Medelhavsområdet. Det är inte riktigt lika billigt att åka dit nu för tiden eftersom det har blivit något svårare att få tag på billiga sista minuten. Genom att hålla dig uppdaterad om prisförändringarna från dag till dag kan du dock göra ett riktigt klipp. Hålla koll kan du bland annat göra på de olika resebolagens webbplatser. På dessa brukar det finnas en alldeles särskild sida för billiga charterresor. Du kan även skräddarsy din resa genom att boka flygstolar och hotellrum fritt.

Natur och kultur smälter samman på Greklandsresan

Vad är det som gör Grekland till ett så speciellt och omtyckt resmål i världen? I detta land med alla dess vackra öar smälter natur och kultur samman till spännande upplevelser för hela familjen. Det går att vandra genom en grönskande ravin, titta på gamla ruiner från antiken och att bada i en turkosglittrande lagun på en och samma dag. Du hinner till och med att mysa i någon av de pittoreska städerna på kvällen. Varför inte slå dig ner på en stämningsfull taverna, dippa ett gott lantbröd i tzatziki och lyssna på den traditionella bouzoukimusiken?

Prisvärd mat på de traditionella grekiska tavernorna

Visserligen har den grekiska maten blivit dyrare med åren. Mycket på grund av att euron är dyrare än den svenska kronan. Samtidigt är det fortfarande prisvärt att äta på tavernorna. Om du hyr en lägenhet eller bungalow med ett eget kök kan du alltid skippa hotellfrukosten och tillaga lunchen ”hemma” för att spara pengar på någon av måltiderna. Om du väljer att åka med lokaltrafiken, vandra eller cykla till de olika utflyktsmålen får du billiga upplevelser i kombination med att du kommer närmare lokallivet under Greklandsresan.

Fantastiska billiga upplevelser under en Greklandsresa

Tack vare kreativ research går det att få en billig resa till Grekland. Det här gäller särskilt när det kommer till aktiviteter och utflykter. Nedanför följer exempel på berikande upplevelser under resan till Grekland:

 • Sol och bad på de inbjudande klapperstenstränderna
 • Besök till ruinerna från bronsåldern eller antiken
 • Roadtrip med kollektivtrafiken genom de vindlande bergsbyarna
 • Vandring genom de grönskande ravinerna i bergen
 • Museibesök för ökad kunskap om platsens historia
 • Cykling längs kusten och picknick på en mysig klippstrand
 • Provsmakning av grekiska rätter på en traditionell taverna
 • Stadsvandring i de gamla kullerstensgränderna
 • Marknadsbesök alternativt besök till saluhall eller basarstråk
 • Båttur med eventuell snorkling vid undervattensmiljöer

Res billigt genom att tillbringa tid på stranden

Om du i huvudsak reser för att komma till solen kanske aktiviteter och utflykter inte spelar så stor roll. Då kanske du rentav nöjer dig med långa, härliga dagar på stranden. Den här sortens solsemester kan ge dig en billig resa till Grekland på så sätt att du nästan har allt du behöver för en perfekt vistelse. Badkläder, badskor och badlakan har du antagligen packat ner inför semesterresan. Då återstår egentligen bara maten. Hur gör du när du ska sola och bada hemma i Sverige? Tar du inte med dig goda sallader och smörgåsar hemifrån? Prova även här! Ta med dig en tålig termos som bevarar kyla så kan du packa ner glass i strandkorgen.

5 populära grekiska öar som du kan resa till

Det finns tusentals grekiska öar. Bara drygt 200 av dem är bebodda. Rent tekniskt är det inte omöjligt att luffa runt bland de olika öarna. Det är dock inte alltid så praktiskt. Nedanför ska du få tips på fem populära grekiska öar som det är enkelt att resa till:

 • Kreta är den största grekiska ön och ett omtyckt resmål. Besök det gamla palatset Knossos och staden Chania under din Greklandsresa hit.
 • Rhodos är också en av de större öarna. På destinationen finns såväl en pittoresk stad med ett gammalt fort som natursköna badstränder.
 • Santorini har ett bergigt landskap med en stad som är byggd runt och på ett berg. Här finns en världsberömd solnedgång. Ta med dig kameran!
 • Mykonos är en något mindre grekisk ö med ett sprudlande nattliv och långa stränder.
 • Korfu är ett annat exempel på en mindre ö i Grekland. Resmålet brukar beskrivas som bördigt med sina många olivlundar och pinjeskogar.

Jämför resor för en billig resa till Grekland

Vare sig du vill resa billigt till Grekland eller till ett annat populärt resmål i Europa är det viktigt att jämföra resor med varandra. Det här kan du göra genom att kolla runt på olika resebyråer som säljer charterresor eller paketresor, alternativt genom att ta saken i egna händer och jämföra flyg och hotell var för sig. Glöm inte att även jämföra priser mellan olika perioder. Kan du tänka dig att resa under mellansäsong i stället för under högsäsong för att komma billigare undan?

Bevaka och följ prisutvecklingen för resmål

Greklandsresor som Medelhavsresor, om du bokar resan långt i förväg blir den nästan alltid dyrare än om du kan tänka dig att vänta tills sista minuten. Även om restresor och sista minuten inte är vad de en gång varit på grund av corona och inflation har du fortfarande bra förutsättningar att hitta en billig resa till Grekland eller till något annat land i Medelhavsområdet, som Italien, Kroatien eller Turkiet. Bevaka resmålet du vill besöka och följ utvecklingen över tid. Dyker en bra deal upp? Slå till!

Växla till valutan euro med jämna mellanrum

De senaste åren har den allt högre växlingskursen för euro bidragit till att resor blivit dyrare för de svenska resenärerna. Man kan inte göra så mycket åt kursrusningar, däremot kan man försöka styra dem genom att växla in pengar med jämna mellanrum i stället för att växla allt på samma gång. Har du ett betalkort kopplat till resande? Då kan du få billigare växlingskurs och växlingsavgifter. Du kan även samla poäng på dina inköp kopplade till resor, vilket kan hjälpa dig resa billigt.

Se till att ha väskorna packade för snabba turer

Sammanfattningsvis finns det en del saker du kan göra för att få billiga resor, inte minst för att hitta en billig resa till Grekland. Se om du kan spara pengar på mat, aktiviteter samt på utflykter genom att planera smart. Om du har bestämt dig för ett resmål i exempelvis den grekiska övärlden kan du prisbevaka det och göra slag i bokningen när ett bra läge uppstår. Du kan också satsa på sista minuten via ett charterbolag, då och då dyker det nämligen upp bra paketpriser på resor. Ladda börsen med euro, fixa ett poänggrundande betalkort och ha resväskan packad för att vara redo för snabba turer.

Av Beata