Presenttips för 3 olika personlighetstyper 

Oavsett om du letar efter en födelsedagspresent eller en gullig “tack-för-att-du-finns”-gåva, vill du att personen i fråga ska känna sig älskad och anmärkningsvärd. Därför behöver du lägga extra krut på att hitta den där perfekta gåvan som bara skriker hans eller hennes personlighet. Men när det finns så många olika personlighetstyper, hur vet du vad du ska köpa till just personen du har i åtanke?

Naturligtvis kan vi inte ge dig svaret på en universell gåva som passar alla personligheter. Dessutom kan vi inte säga att det uteslutande finns tre olika personlighetstyper (det gör det inte!). Men med hjälp av psykologers uttalanden och andras presenttips kan vi sammanställa tre olika personligheter och gåvor som vi misstänker att de skulle uppskatta.

Den kreativa personlighetstypen

Kreativitet är inte ett uttryck som är begränsat till ett visst intresse eller en viss yrkesroll, och därför ser vi det som en personlighet som många olika människor kan besitta, snarare än som en homogen grupp av människor. Samtidigt kan man hävda att alla människor är lite kreativa, men att de kanske utövar sin praktiska sida mer än sin kreativa sida.

Så när vi talar om den kreativa personlighetstypen och vilka presenter vi tror passar bäst för den, menar vi människor som uttrycker sig som nyfikna, flexibla, lekfulla och ambitiösa. Detta vare sig de uttrycker sin kreativa sida på alla BankID casinon i Sverige eller genom att skapa tuftade konstverk.

Så vad skulle en sådan här person vilja ha? Han eller hon vill förmodligen ha något som gör det möjligt för honom eller henne att utforska sin kreativa sida. Detta innebär att personen får utlopp för sin kreativitet på ett eller annat sätt, fysiskt eller psykiskt.

Kreativa människor kännetecknas av ett antal olika egenskaper och värderingar. De uppskattar troligen pyssel, eller varför inte ett presentkort för att prova på glasblåsning eller ta en kurs i silversmide. Spel är en annan present som kreativa människor tenderar att uppskatta. Brädspel eller tv-spel är andra klassiker som helt säkert går hem hos personen i åtanke.

Den analytiska personlighetstypen

Analytiska personlighetstyper, också kallade blåa personer, är personer som är strategiska tänkare, har en törst efter kunskap som aldrig tycks stillas, är viljestarka och hittar eller skapar alltid lösningar. Individer med en analytisk personlighet har allt som är rörigt och oorganiserat, samtidigt som de inte ger sig förrän saker och ting är som de ska vara. De vill säga att de inte bara ger upp för att något inte stämmer överens med deras världsbild, utan att de anpassar sig eller går ett steg längre och ser flera olika dimensioner av samma företeelse.

Den analytiska personlighetstypen vill också uttrycka sin kreativa sida, men helst med ett syfte. Det vill säga att de gillar underhållning, men vill helst ha något som hjälper dem att bli mer produktiva och organiserade eller helt enkelt bättre människor.

Så vad ger man en analytisk person? Förslagsvis kan du ge dem en tech-pryl, eftersom de tenderar att gilla att pyssla med diverse digital teknik. Eller varför inte ge dem en bok som lär dem nya färdigheter? Kanske en bok om finans för att förbättra sina investeringsstrategier eller en om kodning för att hjälpa dem bygga sin egen webbplats. Alternativt lite kontorsmaterial så att de kan bli ännu mer organiserade. När det gäller presenter till den analytiska personen föreslår vi att du prioriterar effektivitet framför underhållning och utseende.

Den diplomatiska personlighetstypen

Och så finns det de entusiastiska, sociala, inspirerande och inte minst vänliga människorna som alltid vill hjälpa till. De som tenderar att hjälpa andra före sig själva i den mån de kan. Dessa personer kan verka svåra att köpa presenter till – men också de personer som ger dig det största leendet när de väl mottagit något som gör dem glada.

Diplomatiska personer tenderar att föredra gåvor som är unika och meningsfulla och som ger dem möjlighet att utforska sina passioner, eller sentimentala, personliga gåvor eller upplevelser som skapar långvariga minnen.

Normalt sett vill diplomatiska personer inte ha något flashigt, men om du vill spendera mer pengar på dem kommer de definitivt att uppskatta något som kan ses som en långsiktig investering i deras liv – som en kamera som kan fånga alla deras mest spännande ögonblick.

Summan av kardemumman

Kort sagt finns det hundratals personligheter och tusentals gåvor att ge bort. Därför är det viktigt att lägga tid och energi på att hitta något som får just din person att känna sig uppskattad.

Förhoppningsvis passar din förälder, ditt syskon, din partner eller din vän in i någon av personlighetsbeskrivningarna ovan, och då har du i bästa fall också fått hjälp att hitta en bra present. Men som sagt, det finns ingen universell gåva för alla med en viss personlighet, precis som det inte finns några få personlighetstyper som stämmer överens med alla människor.

Se därför till att du uppmärksammar personen i fråga för att lära dig mer om hans eller hennes intresse och hobbys. Det kommer nämligen att ge dig en bättre förståelse för deras presentpreferenser.

Av Beata