Inred stilfullt med posters: Så väljer du rätt för ditt hem

Ska du inreda ditt nya hem? Eller kanske vill du ge ditt nuvarande hem en ”make over”? Då kan posters vara ett enkelt knep att använda dig av. Ett smart placerat konstverk kan snabbt blåsa nytt liv i dina rum och spegla din personliga flair.

Med rätt posters blir varje vrå i hemmet en reflektion av din personliga stil. Läs vidare för att ta reda på hur du kan lyfta din inredning till nästa nivå med bara några enkla steg!

Stilguide när du ska inreda med posters

Dags att fräscha upp väggarna? Är du inte riktigt säker på var du ska börja? Blir det till att måla, tapetsera eller räcker det kanske med några riktigt snygga posters i en stil som matchar just din vibe?

För den moderna minimalisten gäller det att tänka enkelhet och rena linjer. Svartvita fotografier eller abstrakt konst kan vara pricken över i:et hemma hos minimalisten. För den som lutar mer åt det bohemiska hållet passar ofta färgstarka och eklektiska motiv som fångar den äventyrliga andan. Och för den som älskar retro kan gamla filmaffischer eller vintage-reklam ge köket eller vardagsrummet den där coola, nostalgiska looken.

Det bästa med att inreda med posters är att du kan mixa och matcha olika inredningsstilar för att skapa en unik bildvägg som berättar just din historia. Var inte rädd för att blanda klassiskt med kitsch. Ha kul och gå gärna all in för att låta dina väggar visa vem du är! Skulle du tröttna på dina posters är det dessutom superenkelt att plocka ner dem och byta stil.

Placering och arrangemang

När du har bestämt dig för vilken stil du vill gå efter är det dags att börja snacka placering. Hur och var du sätter din poster kan nämligen göra hela skillnaden. Föreställ dig varje vägg i ditt hem som en stor tom målarduk som bara väntar på att få lite kärlek. Och tänk på att posters inte nödvändigtvis behöver hängas på väggen. Att ställa dem på en hylla eller en tavellist förmedlar ett avslappnat uttryck.

För ett större utrymme, som vardagsrummet, kan det vara en bra idé att testa en lite större poster som fångar blicken direkt när du kliver in i rummet. En stor och maffig poster över soffan kan verkligen sätta tonen för hela rummet. I köket då? Varför inte testa att sätta upp en serie mindre posters som följer en tematisk röd tråd, kanske några roliga kaffe-citat eller klassiska cocktailrecept för att piffa upp stämningen!

Sovrummet är din heliga zon. Hit väljer du med fördel något som skänker dig lugn och ro. En vacker naturbild eller ett böljande landskap placerat så att du kan se det från sängen kan göra så att du startar varje dag på rätt sida. Och glöm för allt i världen inte platsen som representerar ditt hems första intryck. I hallen kan det kännas kul med ett välvalt citat eller en rolig grafisk design som välkomnar.

Rätt ramar för rätt intryck

Underskatta aldrig värdet av en passande ram. En tung träram förmedlar en rustik känsla som är perfekt för ett lantligt kök eller ett mysigt vardagsrum. Medan en slank metallram ger dina posters en skarp och modern kant, idealisk för minimalistiska eller industriella utrymmen. Nya ramar kan vara dyra men det går att hitta riktiga fynd på second hand, eller också kanske du kan önska dig en i present?

När det gäller färg ska du tänka på kontraster. En svart ram framhäver ljusa och livliga färger, medan en vit ram kan hjälpa till att mjuka upp mörkare eller mer intensiva bilder. Guld och silver uttrycker en touch av elegans och är det perfekta valet för att lyfta en enkel svartvit bild eller en historisk karta.

Var inte rädd för att ta ut svängarna. Varför inte prova en färgglad ram som matchar en accentfärg i postern? Eller kanske en ram med en intressant textur som kan tillföra djup och intresse till en annars enkel bild. Rätt ram är inte bara ett skydd, utan en förlängning av konstverket. Så ta dig tid och välj en ram som både passar det som sitter i och hemmet den ska pryda.

Underhåll och vård

En ram skyddar din poster men för att den ska hålla sig snygg under många år finns det några saker att tänka på. Här kommer några handfasta tips på hur du underhåller och vårdar dina posters så att de fortsätter stråla.

Börja med att tänka på var du placerar din poster. Direkt solljus är ett stort no-no! UV-strålar kan göra mycket skada, inte minst kan de bleka färgerna och få konstverket att se trött och urtvättat ut. Välj därför en upphängningsplats utan risk för solblekning. För ytterligare skydd mot blekning kan en kvalitetsram med UV-skyddande glas vara en räddare i nöden. Den kostar kanske någon krona mer men kan ses som en investering i ditt hem och din konst.

Glöm inte heller bort att damma av dina posters då och då! En mjuk trasa eller en dammvippa är perfekt för jobbet. Men var försiktig så att du inte skadar pappret. Om din favoritposter redan har tagit lite stryk kan det vara värt att överväga att konsultera en professionell konstrestauratör som kan göra underverk med blekta färger och skadade kanter och få din poster att se ut som ny igen.

Köpguide för posters

Var hittar man då alla dessa snygga och uttrycksfulla posters? Tips nummer ett är att satsa på kvalitet. Shoppa från butiker eller nätbutiker som erbjuder högupplösta, detaljrika bilder av sina posters. Det ger dig en bra indikation på tryckkvaliteten. Läs även kundrecensioner för att få en uppfattning om huruvida färgerna verkligen är så livliga som de ser ut online och om pappret håller måttet.

När det gäller posters så har faktiskt storleken betydelse. Tänk efter noga, inte bara på hur stor du vill att din poster ska vara, men även vad som passar på platsen där den ska hänga. Kommer den att dominera eller komplettera utrymmet? Kolla även upp fraktkostnader och returpolicy. Du vill inte känna dig tvungen att sätta upp en poster som inte lever upp till dina förväntningar bara för att den blev för dyr att returnera.

Sist men inte minst kan det vara bra att hålla koll på erbjudanden och kampanjer. Prenumerera på nyhetsbrev och följ butiker på sociala medier för att få tillgång till exklusiva rabatter och förtur till nya kollektioner som kan få dina väggar att spegla just din personlighet och stil med perfektion. Ha så kul på din kreativa resa och njut av den energi och stil som dina nya posters kommer att bringa till ditt hem!

Av Monika